Aarhus er Danmarks rottehovedstad

På fire år er antallet af rotteanmeldelser i kommunen steget med 80 procent

Kulturhovedstad 2017, et storstilet letbaneprojekt og en flot ny bydel med flere prestigebyggerier på havnen.

Internationale medier roser Aarhus til skyerne, og på overfladen ser det da også rigtig godt ud.

Men under overfladen – nede i byens kloakker – støder Kontant på en anden og mere problematisk historie.

Rotterne stortrives i Aarhus i en grad, der gør byen til Danmarks ubestridte rottehovedstad.

På fire år er antallet af rotteanmeldelser i Aarhus Kommune steget med 80 procent fra 4416 i 2013 til 8011 i 2016. Gennemsnittet for samtlige landets kommuner lyder på 44 procent. Selv i København er antallet af rotteanmeldelser mindre end i Aarhus.

Rotten kigger på mig

Anmeldelserne kommer, når rotterne finder vej fra kloakkerne og ind i folks hjem.

Det kan Karin Kirketerp snakke med om.

- Jeg lukker lågen op ind til teknikskabet, og så sidder der en rotte lige i øjenhøjde og kigger på mig, fortæller hun.

Det sker bare to dage efter, hun er flyttet ind i sit nye hus i Lystrup nord for Aarhus.

- Jeg får to fælder og sætter dem i bunden af skabet. Den første nat går der to i, så går der to dage, så er der to mere, og så går der en uge, inden de sidste to kommer i. Så der var seks rotter i alt. Det var ret væmmeligt, og det blev ved, siger Karin Kirketerp.

Hun er langt fra den eneste aarhusianer, der har haft rotterne tæt inde på livet.

Bruger 100.000 kr. af egen lomme

Peiying Frederiksen driver en restaurant i det centrale Aarhus. Her dukker rotterne også op. Peiying Frederiksen gør, som hun har pligt til i den situation og anmelder det til Aarhus Kommune, der sender en rottefænger ud. Han lægger gift, og det er det.

- Jeg er ked af det og skuffet over, at kommunen ikke stiller med mere hjælp. Jeg spørger, hvad de kan gøre, men de kan ikke gøre mere ved det, fortæller hun.

Peiying Frederiksen må ty til privat rottebekæmpelse og bruger 100.000 kr. af egen lomme. For de penge får hun til gengæld et firma, der har udstyret i orden.

- Jeg kan se, at de har mere udstyr, de har fælder, og de har også videokamera, fortæller hun.

Problemet er nu løst, restauranten har igen en glad Smiley, og kunderne er vendt tilbage.

Kommunen skal levere effektiv bekæmpelse

Men det er ikke i orden, at byens borgere er overladt til selv at betale for rottebekæmpelsen. Det understreger Naturstyrelsen, der er myndigheden på området i en skrivelse til kommunen.

- Lovningen omkring rottebekæmpelsen i Danmark er klar - det er kommunernes pligt at levere effektiv rottebekæmpelse ”gratis”. Der er ikke brugerbetaling på området. Argumentationen som Aarhus Kommune anvender kunne tolkes derhen, at I ikke selv mener, at jeres bekæmpelse er effektiv nok. Naturstyrelsen vil understrege, at kommunen skal levere effektiv rottebekæmpelse, står der i skrivelsen

Manglende politisk vilje

Kontant konfronterer byens rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), der har det politiske ansvar for rottebekæmpelsen i kommunen.

- Det er da træls, at vi ser sådan en stigning og har set en stigning over de sidste par år i antallet af rotteanmeldelser, siger han og erkender, at stigningen i antallet af anmeldelser er voldsom.

Han afviser dog, at ændre kommunens strategi for rottebekæmpelse.

- Vi bliver ved med at bruge gift som vores bekæmpelsesredskab i Aarhus Kommune. Det var det, vi gjorde før, og det er også det, vi gør fremadrettet, siger han og forklarer, at kommunen har taget en stærkere gift i brug, og det ser ud til at hjælpe.

Det har kommunen været nødt til, fordi rotterne er blevet resistente over for den gift, der blev brugte tidligere. I et notat til Teknisk Udvalg fra september 2016 har chefen på området også påpeget, at elektroniske fælder kunne være et godt supplement til giften. Men ifølge Kristian Würtz har der ikke været politisk vilje til yderligere initiativer.

- Vi ved, at en ekstra indsats ville være positiv og formentlig have effekt, men der skal vi se det i forhold til, at vi har en samlet pose penge i Aarhus Kommune. Vi er i det hele taget underlagt et betydeligt pres på vores økonomi, og derfor må vi hele tiden kigge på, hvordan vi får enderne til at nå sammen, siger han og understreger, at han har et bredt politisk flertal bag sig i Aarhus Byråd.