Nok en gang forhandles der på livet løs om de offentlige overenskomster, og endnu en gang er et væld af offentligt ansatte mødt frem for tiljuble forhandlerne, inden de træder ind i de vante rammer i Forligsinstitutionen.
I går sluttede overenskomstforhandlingerne på det statslige område uden resultat, og i dag er det så kommunerne, der skal forsøge at nå til enighed om løn og arbejdsvilkår for de offentligt ansatte.
Men det haster med at nå hinanden. Tirsdag har forligsmand Mette Christensen deadline for at fremlægge en såkaldt mæglingsskitse - eller erklære sammenbrud.
Medmindre hun vælger at udsætte konflikten i yderligere 14 dage, men det kræver, at de to andre forligsmænd, der har ansvar for det private arbejdsmarked, er enige i den beslutning.
DR Nyheder har talt med fire kampklare demonstranter.
Nina Palesa Bonde, jurist og dommerfuldsmægtig i Københavns Byret og formand for dommerfuldmægtigforeningen.
- Jeg er her i dag for sammen med mine kolleger at markere, at nok er nok. Jeg tænker ikke kun på mine kolleger i Djøf eller blandt dommerfuldmægtige, men jeg tænker, at alle offentligt ansatte er kolleger i dag.
- De krav, vi har stillet løbende, er meget rimelige. Det handler ikke kun om betalt spisepause og lærernes arbejdstid. Det vigtigste budskab er, at nok er nok. Vi er blevet spist i små bidder, fordi skruen hele tiden bliver strammet. Det skal stoppe nu, ellers knækker vi halsen.
- Jeg sidder ikke deroppe, men forhandlerne har fået en masse god energi med sig, og de kan kigge ud af vinduet og se alle de offentligt ansatte stå skulder ved skulder.
Anne Hjort, støttepædagog i Dragør Kommune
- Jeg håber på, at der kommer en dialog, hvor de mødes og finder en løsning, så vi undgår konflikt. Men hvis ikke, det er godt nok, så er vi nødt til at tage konflikten. Det skal være en løsning for alle sammen, sådan er det.
- De skal rykke på lønspørgsmålet, og seniordagene kæmper jeg for, dem skal de ikke tage fra mig. Og så vil jeg gerne støtte op om lærerne, og om at de får en arbejdstidsaftale.
Se video øverst i artiklen.
Vibeke Westh, kredsformand Dansk Sygeplejeråd.
- Det er en meget vigtig dag i dag. Hvis ikke der nås et forlig, så ender det i storkonflikt.
- Alt foregår bag lukkede døre. Men jeg er ikke i tvivl om, at vores forhandlere holder fast i deres krav, men der er også en fornemmelse af, at regeringen ikke vil give sig.
- Det vigtigste er at få rammen aftalt og nogle af de ting, der ligger i musketereden på plads, så de kan gå i gang med de specielle forhandlinger for hvert enkelt forbund.
- Der skal to parter til at skabe en storkonflikt. Jeg håber på et forlig, men det ser desværre svært ud.
Dorthe Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening.
- Jeg er herinde for at bakke op om forhandlingerne. Det er altafgørende, at vi viser det her sammenhold herude, så vi kan mærke hinanden. Og det er ret historisk det, der foregår nu. Det er et fantastisk sammenhold, vi demonstrerer fra alle fagforeninger.
- Jeg håber virkelig på, at vi kan lande lærernes arbejdstidsaftale, det ville være et rigtigt, rigtigt flot skridt, hvis vi kan komme den vej. Det er vigtigt, at vi kan have aftalte forhold. Det gælder alle faggrupper, og lærerne arbejder i øjeblikket under vilkår, som ikke er aftalte, og det skal vi bare have på plads.
- Det virker som om, arbejdsgiverne slæber meget på fødderne, og det er ærgerligt at opleve. Men vi er nødt til at prøve at komme hinanden i møde. Vi bygger hele aftalesystemet på at komme hinanden i møde.