Journalister bag Panama-papirer starter korruptions-serie om Afrika

Der bruges årligt millioner af dollars på bestikkelse af afrikanske rigmænd og politikere. Panama-papirerne afdækker, hvordan skattelyselskaber oprettes til at flytte værdier ud af Afrika, skriver ICIJ.

Panama-papir-projektet dykker blandt andet ned i olie-handel. Billedet her er fra Angola. (Foto: © STAFF, Scanpix)

Ifølge FN siver der hvert år næsten 350 milliarder kroner svarende til Afrikas samlede udviklingsbistand ud af verdens fattigste kontinent.

I en ny serie om Afrika er journalistnetværket ICIJ gået sammen med en række afrikanske medier i blandt andet Tanzania, Burkina Faso, Ghana, Mozambique og Togo for at afdække en omfattende korruption inden for særligt udvinding af naturressourcer.

ICIJ modtog i sin tid det største læk i historien, da 11,5 millioner dokumenter blev lækket fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca. Det er denne lækage, som det undersøgende journalistiske projekt tager udgangspunkt i.

Selskaber i 52 ud af 54 lande

Lækagen viser, hvordan rigmænd, statsledere og selskaber verden over benytter sig af stråmændskonstruktioner i skattely, som gør det umuligt at gennemskue, hvem der ejer de store selskabsformuer.

ICIJ og de afrikanske partnere har fundet selskaber i 52 ud af 54 afrikanske lande, som har brugt skattelyselskaber stiftet af Mossack Fonseca.

I 44 lande er skattelyselskaberne blevet brugt til at assistere handler med olie, gas og mine, skriver ICIJ.

Samlet set indeholder panama-papirerne 1.400 selskaber, som i sig selv indikerer aktivitet i udvindingsindustrien i Afrika. ICIJ har identificeret 37 selskaber, som er forbundet til retssager knyttet til efterforskninger af svindel med naturressourcer i Afrika.

Over to milliarder i bestikkelse

Det journalistiske samarbejde har blandt andet kig på den algeriske rigmand Farid Bedjaoui, som efterforskes i en stor bestikkelsessag i Italien.

Det italienske politi kalder ham 'Mr. tre procent', fordi dokumenter viser, at han tog et gebyr på tre procent for at oprette stråmandskonstruktioner via Mossack Fonseca.

Disse konstruktioner skulle så bruges til at skjule blandt andet bestikkelse.

Ifølge den italienske anklagemyndighed mødte Bedjaoui blandt andet med algeriske embedsmænd og den italienske energigant Saipem, hvor der blev arrangeret bestikkelse for 1,9 milliarder kroner i forbindelse med en kontrakt om at opføre olie- og gasrørsledninger fra den nordafrikanske ørken til Middelhavets kyster. Med kontrakten stod energiselskabet til at vinde mere end 68 milliarder kroner.

Bedjaoui bor i Dubai og har ikke svaret på gentagne henvendelser fra ICIJ, skriver mediet.

I et skriftligt svar til ICIJ skriver Mossack Fonseca, at det følger "både ånd og bogstav i loven. Fordi vi gør det, er vi ikke én gang i næsten 40 år blevet anklaget for en kriminel forseelse. Vi er stolte af det arbejde, vi gør, trods nylige og forsætlige forsøg på at fejlkarakterisere det."

Afrika-serien

  • Projektet om Afrika tager udgangspunkt i et samarbejde mellem medieorganisationer i Afrika, der spænder over aviser i Namibia til populære radiostationer i Ghana og til innovative, nystartede hjemmesider i Marokko. Projektet omfatter journalister, som tidligere har udgivet historier om panamapapirerne samt journalist fra Ghana, Tanzania, Niger, Mozambique, Mauritius Burkina Faso og Togo, der udgiver historier for første gang.

  • Journalisterne har blandt andet udvekslet kontaktoplysninger og retsdokumenter med redaktionel bistand fra 'African Network of Centers for Investigative Reporting," der er en del af ICIJ-konsortiet

  • Kilde: ICIJ