Jeg blev suget op i rumskibet: Den utrolige historie om insideren og plyndringstogtet mod Europa

Når man hader staten, er det ikke svært lænse den for milliarder, fortæller insider.

Det er en kold, overskyet oktobermorgen i Zürich, da det banker på døren til en stor villa med udsigt over Zürich sø.

Indenfor er en tysk topadvokat netop steget ind under bruseren. Hans kone åbner døren.

På den anden side venter otte politibetjente og en ransagningskendelse, der giver dem tilladelse til at endevende alt i huset.

- Dengang havde jeg stadig et klart fjendebillede. For mig, som for alle andre, var staten fjenden. Og nu slog han til, og jeg havde virkelig lyst til at slå igen, siger den nu tidligere topadvokat.

Ransagningen af villaen i Schweiz i 2014 beskriver han selv som begyndelsen på den rejse, der har ført ham til en hemmelig adresse i Tyskland, hvor han sidder under et tykt lag af silikone og sminke og fortæller om en velhaververden bygget på materialisme og en ’djævlemaskine’, som har franarret europæiske skatteborgere ufattelige pengebeløb:

- Alle de penge, der flød ud fra denne maskine, kom fra staten. Det vidste alle. Det indbragte millioner og atter millioner hvert år. Men man ville hele tiden udstyre denne djævlemaskine med flere hestekræfter, så det hele voksede og blev større og større, siger den tyske topadvokat, som vi kalder insideren.

En industri

Over to dage har insideren ladet sig interviewe af DR og det tyske medie ARD om sin tid som medlem af det netværk af hovedrige finansfolk, advokater og banker, som har hevet milliarder op af statskasserne i tilbagebetaling af udbytteskat.

- For os var Tyskland det mest udbytterige marked. Spanien, Frankrig og Italien var også udbytterige, fordi de var store, Især Frankrig. Men også små lande som Danmark, Belgien og Østrig. Det mest eksotiske land, jeg har hørt om, er Japan, siger insideren, der taler under forudsætning af at være anonym.

Danmark er formentlig det land, der er hårdest ramt i forhold til sit befolkningstal. Men en lang række europæiske lande har været ramt af formodet svindel og spekulation med udbytteskat.
Danmark er formentlig det land, der er hårdest ramt i forhold til sit befolkningstal. Men en lang række europæiske lande har været ramt af formodet svindel og spekulation med udbytteskat.

Insideren snakker også med de tyske myndigheder. Det gør han for at opnå straffrihed, men omvendt er han også klar over, at hans bidrag til efterforskningen kan være med til at sende gamle venner i fængsel.

- Når man taler så åbent om de her ting, træder man mange mennesker over tæerne, og det er ikke ufarligt. Det er mennesker, som har rigtig meget magt, rigtig meget indflydelse, rigtig mange penge. Og så er intet utænkeligt. Derfor har jeg denne maske på, og derfor er jeg bange, siger insideren.

Fidusen med at lokke skattevæsener til at refundere en skat, som ikke er betalt, kaldes også for ’CumEx’.

Betegnelsen henviser til de latinske ord 'med ' og 'uden', fordi fidusen går ud på at handle aktier med og uden udbytte lige omkring tidspunktet, hvor en virksomhed fordeler overskuddet til sine aktionærer, såkaldt udbytte. Ved at handle aktier mellem flere ejere omkring udbyttedagen har bagmændene kunnet få den samme skat refunderet flere gange.

Ifølge insideren en omfattende industri, der rækker helt op i toppen af glasbygningerne i verdens finanscentre.

- Vi taler ikke kun om hundrede af mennesker, men om tusinder fordelt over hele Europa, som har levet af denne industri og måske stadig lever af det i dag.

Alene for de fem europæiske lande, der er hårdest ramt af udbytteskattefidussen, kan formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat have kostet over 410 milliarder kroner, ifølge researchnetværket bag #CumExFiles.

Den tyske skatteadvokat, Insideren, skal også afgive forklaring i retten. Sidste år stod han frem med sin historie.

Efterforskere fik insider på rette spor

Klokken seks den 22. oktober 2014 sluttede livet i den økonomiske overhalingsbane for insideren, da de otte betjente ransagede hans hjem i Schweiz.

- Jeg tilbragte 14 måneder i et forhørslokale. Den første dag var frygtelig. Jeg var iskold. Men de behandlede mig som et menneske. De gav mig muligheden for at fortælle min historie fra begyndelsen, og de mistede aldrig tålmodigheden med mig, og det var en stor gave. De havde hjulpet mig ind i en proces, hvor jeg var i gang med at lære noget om mig selv.

- Jeg skulle lære min indstilling til mig selv og også lære, at jeg havde gjort noget forkert, acceptere at jeg havde gjort noget forkert. Det varede mange måneder, før jeg fandt den rigtige indstilling, siger insideren.

Grådighed æder sindet

Insiderens historie bekræftes i de over 180.000 papirer fra CumEx-samarbejdet, som 19 medier i disse dage offentliggør på tværs af hele Europa.

I materialet, der primært stammer fra tysk efterforskning, optræder insiderens navn igen og igen.

I lange, udredende mailkorrespondancer forklarer han sine klienter om den seneste udvikling i tysk lovgivning, så det fortsat er muligt at hive milliarder op af den tyske statskasse.

Dokumenterne viser, at insideren har været dybt engageret i at sætte strukturer op, så det på papiret så ud, som om den samme skat skulle tilbagebetales flere gange.

- Jeg blev drejet det forkerte sted hen. Vi kastede alle principper over bord. Til sidst kunne jeg kun sammenfatte det i denne simple sætning: Grådighed æder sindet, siger han.

Fra provins til gevinst

Der er langt fra en lille, tysk provinsby til de højeste skyskrabere i Frankfurt og London.

Hvor insideren kommer fra, blev man enten ’arbejder, landmand eller arbejdsløs’, fortæller han.

Men insideren var udstyret med en usædvanlig ærgerrighed. Han ville ikke nøjes og satte kursen mod glasbygningerne i Frankfurt:

- De første 18 år af mit liv tilbragte jeg langt fra højhuse, langt fra bankscenen i Frankfurt og City of London. Men jeg ville ikke affinde mig med denne skæbne og jeg ved i dag, at jeg var drevet af at lave karriere, drevet af at komme væk derfra og ud i den store, vide verden, siger han.

- Vi, revisorerne, bankmændene, investorerne. Vi var jagerne, vi var ræve, blodtørstige ræve, som er kommet ind i hønsegården. Hønsegården, det var staten, med sin statskasse. Og hønsegården, den stod åben på vid gab, siger insideren. (Foto: © IVO MAYR)

I 2001 afsluttede han jurastudiet med topkarakterer og speciale i erhvervsret. Dét sparkede døren op til en verden, han kun kendte fra film.

- De eksamenskarakterer åbnede en verden for mig, som jeg slet ikke vidste fandtes. Jeg kunne faktisk ærligt talt ikke forestille mig den verden, den var meget forførerisk.

- For mig var det helt klart: jeg havde intet, men jeg ville have meget. Det vidste jeg allerede dengang, og jeg bemærkede, at det er en verden befolket af rige advokater. Toppen af poppen, som havde adgang til de helt store honningkrukker.

Rumskibet

Insideren blev hyret ind i et stort internationalt advokatfirma, hvor han arbejdede med erhvervsret. Men da han fik til opgave at hjælpe rigmænd med at skjule penge for skattemyndighederne, blev han for første gang introduceret til aggressiv skatteplanlægning.

- De havde altid det samme „problem“. De havde tjent mange, mange millioner, men så gik sommeren og efteråret kom, og så sagde de til sig selv: Hvis jeg ikke finder på noget nu, skal jeg den 31. december betale halvdelen til staten i skatter. Det er ikke godt.

Insideren hjalp sine klienter med at betale 0 procent i skat.

I dag bruger han billedet, at han 'blev suget op i et rumskib,' en parallel verden uden plads til moralske skrupler.

- Jeg sad i dette rumskib. Vi havde alle dette billede af staten som fjende. Staten ville have millioner af en stakkels mand, og det var vores at opgave at beskytte ham. I dag siger jeg det med en vis portion ironi, for det bebrejder jeg mig selv for i dag. Men det stod slet ikke til diskussion i vores rumskib, siger han.

Han blev også hurtigt klar over, at der ikke var plads til moralske spørgsmål.

- Overgiver du dig til denne tankegang, ryger du af teamet. Så er du ude, og så er det slut med din karriere. Så bliver du smidt ud af dette rumskib. Vil du det? Nej, tværtimod. Jeg ville flyve meget, meget længere, meget, meget højere og meget, meget hurtigere. Jeg havde en ustyrlig appetit efter at få mere. Det kunne aldrig blive nok.

Selv om der er et stykke fra skatteunddragelse til decideret skattesvindel, som insideren og hans gamle venner nu i stor stil er mistænkt for i Tyskland, så mener insideren selv, at det er synet på staten, som er roden til CumEx-skandalen, der har sendt over 410 milliarder kroner i favnen på udenlandske rigmænd.

- Det er kort og godt grundlaget for, at CumEx overhovedet kunne opstå: Fordi der er en holdning i samfundet, i hvert fald i spidsen af samfundet, som er meget egocentreret. Skatter er for mange mennesker udgifter, og udgifter skal helst være reduceret til nul, siger insideren.

Porsche og Mallorca

Men der var også en anden grund til, at der ikke var plads til moralske overvejelser omkring, hvorfra overskuddet på de store CumEx-handler kom fra: En ufattelig materialisme, som drev ned ad væggene i det internationale finansmiljø.

- Det kunne aldrig blive nok for nogle af dem, som har været en del af denne djævlemaskine. Det var sådan: Du har en status og tænker: Jeg har nået målet. Men så møder du én. Han har ikke kun én Porsche, men to. Så møder du endnu én. Han har to villaer på Mallorca. Og så møder du den næste.

- Og så kommer der en energi: Mere og mere, hver dag, nye højder. Du flyver gennem regionen i et fly, du er jo altid på farten. Og du flyver altid business class. Jeg troede, at jeg var et bedre menneske, fordi jeg måtte sidde forrest i flyet. Og når du flyver langdistance, må du også sidde på første klasse. Så tænker du virkelig: Jeg har nået målet, Så stiger du af flyet, går ind til et møde, og ham, som du skal mødes med, han er kommet i sit privatfly. Så tænker du: Nå, super. Det stopper altså ikke her.

- Og det er det perfide, at man aldrig bliver tilfreds med det, man har. Og det bliver ved, ind til du når ud over afgrunden.

Tysklands fjende nummer 1

Gennem sit arbejde mødte insideren tidligt i sin karriere den anerkendte skatteadvokat Hanno Berger. Anerkendt var han i hvert fald i nullerne.

I dag har Berger af tyske medier fået titlen ’Den tyske stats fjende nummer 1’. Hanno Berger betragtes som hovedarkitekten bag CumEx-handlerne i Tyskland, som menes at have kostet den tyske stat over 50 milliarder kroner.

- Hen over årene 2005, 2006 og 2007 udviklede Hanno Berger sig til et forbillede for mig.

- Han var helt fra begyndelsen en respektindgydende person. Han var en støtte, og man kunne også beskrive ham som en mentor. Vores relation udviklede sig hele tiden. Henover årene endda til noget, der lignede et partnerskab, og i sidste ende gik det hele i stykker.

Hanno Berger var en stor kanon i den internationale finansverden i nullerne. Fidusen med udbytteskat så godt ud på enhver banks bundlinje.

- De var himmelhenrykte over, at han kom og tryllede noget mere. De vidste helt præcist, at Hr. Berger står for omsætning, Hr. Berger står for millionindtægter, siger insideren.

Den tyske topadvokat Hanno Berger leverede den juridiske vurdering, som internationale storbanker benyttede til at hive udbytteskat op af den tyske statskasse. I dag lever han i Schweiz, men betragtes i Tyskland som hovedbagmand i kontroversielle handler, der har tømt den tyske statskasse for milliarder.

I dag er insiderens gamle læremester hovedmistænkt i den største skatteskandale i Tysklands historie. Siden 2014 har Berger gemt sig i Schweiz.

- Efter hvad jeg har hørt, er han ikke kun skuffet over mig, men rasende. Jeg tror, han hader mig. Men ikke kun ham. Mange af vennerne fra dengang, er også fjender i dag, siger insideren.

- Organiseret kriminalitet

Selv om det stadig ikke er afgjort ved domstolene, at de seneste mange års aggressive spekulation i udbytteskat, er ulovligt. Så er ingen i tvivl om, hvordan fidusen har fungeret: At skatteborgerne har udbetalt penge til rige banker, advokater og aktiehandlere.

Den samme forklaring kommer fra Hanno Berger, som nægter at have gjort noget ulovligt.

For insideren er der ingen tvivl:

- I dag siger jeg fuldstændigt klart, at det er organiseret kriminalitet. Men mange af de her bankfolk og pengemænd er så afsporede, at de stadig i dag bruger argumentet, at der ikke ligger en retspraksis og så videre, siger insideren.

Han kalder det koordinerede angreb på statskasserne for ’den perfekte forbrydelse’. Den henter nemlig pengene i statskassen, og den løber aldrig tør for penge:

- Mange krimiforfattere har tit stillet spørgsmålet, om den perfekte forbrydelse findes. Hvis den findes, så er det den her. Det er CumEx. Hvorfor? Fordi dette maskineri, som blev sat i gang, har hentet kæmpe mængder penge ind. Vi havde det, som om vi var brudt ind i Fort Knox. Men det var bare bedre, for i dette tilfælde var staten kilden til pengene. Og den kilde kan ikke tørre ud. Når staten ikke har flere penge, så bliver der bare trykt nogle flere, siger Insideren til DR og ARD.

Se interview med Insideren i 21 Søndag klokken 21 på DR 1. Insideren medvirker også i dokumentaren 'Mændene der plyndrede Europa,' som er tilgængelig på DR TV nu.