Det danske finanstilsyn skal have bedre muligheder for at kigge bankerne i kortene - og så skal samarbejdet med kollegerne i de øvrige EU-lande være bedre.
Sådan lød det fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) efter mødet med EU’s retskommissær, Vera Jourová, hvor han skulle redegøre for de danske myndigheders ageren i Danske Banks hvidvasksag.
- EU interesserer sig selvfølgelig for en sag af den her størrelse. Det er naturligt, at det vækker interesse, også i udlandet, når en dansk bank har været involveret i en sag med så enormt omfang, og som er så alvorlig, lød det fra erhvervsministeren.
Efter mødet erkendte han, at det var et af den mere ubehagelig slags.
- Det er klart, at det er ikke rart for mig som erhvervsminister at skulle stå her, fordi Danske Bank dummer sig. At skulle stå og fortælle, hvad der foregår i Danmark. Det er noget, der kaster skygger over vores finanssektor, sagde han.
Sagen vækker omvendt også stor bekymring i EU-Kommissionen, fortæller Christian Wigand, der er talsmand for retskommissær Vera Jourová ifølge Ritzau:
- Beskeden (til Jarlov, red.) var, at det er en chokerende sag, som bekymrer hende. Det er vigtigt at sikre, at tilsynsmyndigheden virker.
Om få dage skal Vera Jourová ligeledes mødes med den tilsvarende estiske minister med ansvar for banktilsyn, hvilket sker i forbindelse med EU-finansministrenes møde i Luxembourg.
Stærkere samarbejde mellem Europas finanstilsyn
Over for retskommissæren forklarede Rasmus Jarlov i dag, at Danmark har implementeret EU’s hvidvaskdirektiver, der skal sikre en harmoniseret tilgang til håndtere økonomisk kriminalitet i medlemslandene.
Men der er også behov for at skærpe indsatsen, mener erhvervsministeren.
- Der er ting, der skal læres, når man står med det, der vel er Europas største hvidvasksag nogensinde. Vi skal have et stærkere tilsyn. Og så er det oplagt, at man på europæisk niveau ser på, hvad vi kan gøre for at sikre, at de transaktioner, der foregår på tværs af grænserne, er under kontrol.
Finanstilsyn vildledt af Danske Banks forklaringer
Efter fremlæggelsen af Danske Banks interne advokatundersøgelse af hvidvasksagen i sidste uge har Finanstilsynet genåbnet sin undersøgelse af banken.
Men tilsynet har samtidig meldt ud, at man ikke har tilstrækkelige ressourcer til at gennemgå det fulde materiale bag bankens hvidvasksrapport.
Et materiale, der omfatter over 12.000 dokumenter og flere end otte millioner e-mail.
Samtidig har Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, forklaret, at Finanstilsynet tidligere er blevet vildledt af betryggende forklaringer fra Danske Bank i sagen.
Jarlov: Bankerne skal levere korrekt information
Erhvervsminister Rasmus Jarlov anerkender, at en skærpet indsats mod mod hvidvask kræver, at myndighederne får bedre adgang til information fra bankerne.
Finanstilsynet skal have muligheden for selv at undersøge, om bankerne har leveret korrekt information.
- Problemet i den her sag er, at vores tilsyn har fået forkert information fra Danske Bank, og så har man ikke gravet dybt nok ned i at kontrollere, om oplysningerne har været rigtige. Og derved har man ikke fundet ud af, at der var et meget stort problem i Danske bank.
Den europæiske banktilsynsmyndighed, EBA, ventes i denne uge at rette en formel henvendelse til Finanstilsynet i Danmark, der vil blive bedt om at redegøre for sin håndtering af hvidvasktilsynet.