I dag træder ny persondatalov i kraft: Men Datatilsynet lukker tidligt

På dagen hvor ny persondatalov træder i kraft, tager Datatilsynet på seminar. Iværksætter er vred.

Beskeden på Datatilsynets hjemmeside, hvor det fremgår, at alle tilsynets ansatte er på seminar. (Foto: © Mathias Sommer DR Nyheder)

I dag kulminerer to års forberedelser til den omfattende EU-lov GDPR, der giver de europæiske borgere nøglen til deres digitale liv, men samtidig tvinger virksomheder og myndigheder til at håndtere persondata på en helt anden måde.

Ellers vanker der bøder.

Det er Datatilsynet, der fører tilsyn med, at de nye regler overholdes af myndigheder og virksomheder. Og det er Datatilsynet der kan vejlede virksomhederne i, hvordan de følger reglerne.

Men har man et spørgsmål til den nye persondatalov på dagen, hvor den træder i kraft, vil man blive mødt af en telefonsvarer hos Datatilsynet.

Datatilsynet er nemlig på seminar i Helsinge.

- I anledningen af, at databeskyttelsesforordningen finder anvendelse fra fredag d. 25. maj, tager hele Datatilsynet på medarbejderseminar midt på dagen, skriver Datatilsynet på sin hjemmeside.

- Udtryk for arrogance

DR Nyheder har de seneste dage dokumenteret, at en lang række myndigheder og virksomheder endnu ikke er klar til at efterleve persondataloven.

En rundspørge til landets kommuner viser, at omkring halvdelen af kommunerne ikke er klar til at efterleve persondataloven.

Og kun halvdelen af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder erklærer sig klar til at følge loven.

Alligevel lukkede Datatilsynet klokken 12 for telefonerne for at gå på seminar. Og det irriterer Peter Kofler, der er formand for Dansk Iværksætter Forening.

- Jeg synes, det er udtryk for en arrogance, når man forsøger at drive en virksomhed samvittighedsfuldt over for samfundet og forsøger at håndtere noget, der er virkeligt, virkeligt svært at praktisere og myndighedshåndteringen er så mangelfuld.

- At de nu tager på seminar, eller hvad de nu gør fredag eftermiddag, det fuldender det indtryk, vi har haft hele vejen igennem, siger Peter Kofler.

Spørgsmål og svar

Kofler repræsenterer en lang række mindre iværksættervirksomheder, der skal sætte systemer op, som giver borgerne ret til at slette data og få data udleveret, lige som de skal give tydeligt samtykke til, hvordan deres data bliver brugt.

- Der har været mange spørgsmål og få svar. Nu kan vi så konstatere, at mens iværksætterne sveder i skyggen, så virker det som om, at Datatilsynet skal ud at hygge sig solen, siger Peter Kofler.

DR Nyheder har fredag formiddag været i kontakt med Datatilsynet, som oplyser, at tilsynet ikke kan nå at stille op til interview grundet seminaret.

Ifølge den seneste opgørelse på Datatilsynets hjemmeside, har Datatilsynet godt 40 ansatte.