Højesteret: Hesalight-stifter får syv års fængsel for trecifret millionbedrageri

Lars Nørholt er dømt for at have bedraget investorer for mere end en halv milliard kroner.

Lars Nørholt skal syv år i fængsel, fastslår Højesteret. Arkivfoto: Carsten Bundgaard / Scanpix)

Det lignede en ren solstrålehistorie.

Men lyspæren eksploderede for Hesalight, der i 2016 gik nedenom hjem.

Nu er retsopgøret med den tidligere direktør og stifter, Lars Nørholt, endelig slut mere end fire år efter, at han blev sigtet i sagen.

Topbossen i lysfirmaet skal syv år i fængsel for bedrageri for mere end 600 millioner kroner. Han er dømt for mandatsvig, skyldnersvig, momssvig og dokumentfalsk.

Det skriver Højesteret i en dom, der netop er offentliggjort. Landsretten nåede også frem til syv års fængsel i april.

- Højesteret lagde navnlig vægt på lovovertrædelernes karakter og grovhed, herunder beløbenes størrelse, T’s (Lars Nørholts, red) centrale rolle i kriminaliteten, som var planlagt og systematisk, og at T havde beriget sig selv med et stort millionbeløb, skriver Højesteret.

Dommen tangerer den dom, erhvervsmanden Stein Bagger fik i en lignende sag, og overgår dommen til den svindeldømte Britta Nielsen.

Højesteret skulle ikke vurdere, om Lars Nørholt var skyldig i forbrydelserne. De skulle udelukkende vurdere, hvilken straf den fallerede finansmand skulle have.

Bedrog store pensionskasser

Størstedelen af svindelnummeret går tilbage til 2014 og 2015, hvor en investorkreds, der blandt andet tæller Pensam og PensionDanmark, gav Hesalight et obligationslån på 562 millioner kroner.

På papiret lignede det nemlig en god forretning, og i 2013 havde daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt fremhævet Hesalight i folketingssalen som en vækstkomet, der var værd at holde øje med.

Hesalight lignede en potentiel milliardfirma. Men under overfladen gemte sig en helt anden sandhed.

Der lå dog lyssky ting bag den porøse, men skinnende overflade. Lars Nørholt havde givet investorkredsen en række urigtige oplysninger, heriblandt havde han påstået at have ordre, som ikke fandtes.

Særlig et prospekt, en form for salgsmateriale, overbeviste investorerne om, at det skulle være en god forretning at investere i Hesalights fremtid.

Da aftalen var kommet i stand, kunne den stolte direktør til erhvervsmediet Finans fortælle:

- Det er eksploderet helt sindssygt. Vi har femdoblet vores omsætning hvert år, og vi kommer over en halv milliard kroner i omsætning i år. Til næste år har vi nu fået ordrer for 3,5 milliarder kroner. Det vil bringe os op blandt de 50 største virksomheder i Danmark, sagde han.

Men prospektet og hele virksomhedens glansbillede falmede årene efter. Det er nemlig kommet frem, at kontrakter, årsrapporter, skriftlige aftaler og sågar Nørholts egen uddannelse ikke var blevet præsenteret i overensstemmelse med sandheden.

Et liv i luksus

Selskabet var ikke kun et fatamorgana. Lars Nørholt brugte det også til at rage til sig.

I 2014 og 2016 tog direktøren sig nemlig godt for sig af investorernes millioner. Ifølge Højesterets dom overførte han 61,4 millioner kroner, der endte på hans egen og sin hustrus konto. Det var lodret mod den aftale, han havde med investorerne.

Pengene brugte han på at leve et liv i luksus. Han købte blandt andet en villa i Roskilde til 14,9 millioner kroner, som efterfølgende blev istandsat for et millionbeløb. Der blev også købt tre boliger på Mallorca.

På det sociale medie Instagram fremviste han dyre tøj- og taskeindkøb, restaurantbesøg og det gode liv med stor rejseaktivitet.

Lars Nørholt her igennem hele sagen nægtet sig skyldig, men hammeren er nu faldet i alle tre retsinstanser.

Hesalight var ikke, hvad det gav sig ud for, og det er nu slut med et liv i luksus for den tidligere direktør.

Tidligere sager om økonomisk kriminalitet

  • Med dagens dom på syv års fængsel for økonomisk kriminalitet lægger Lars Nørholt sig helt op i toppen af de hårdeste straffe for økonomisk kriminalitet.

  • I 2009 fik tidligere IT-Factory-direktør Stein Bagger i en tilståelsessag rabat på straffen for sin hjælp under efterforskningen, selv om 200 millioner kroner aldrig blev fundet. Han blev idømt syv års ubetinget fængsel for omfattende svindel.

  • Kurt Thorsen blev for dokumentfalsk og bedrageri for 3,7 milliarder kroner ved hjælp af falske PFA-garantier idømt seks års fængsel i 2002 i Østre Landsret. Tidligere direktør i PFA Byg Rasmus Trads var også på anklagebænken og fik en straf på fire års fængsel. Men Thorsen blev udpeget som hovedmanden.

  • Ejendomsmægleren Bjørn Stiedl blev i 2009 idømt seks års fængsel i byretten for selskabstømning for 320 milloner kroner.

  • Klaus Riskær blev i 2007 idømt seks års ubetinget fængsel i landsretten for bedrageri og skyldnersvig for 200 mio. kr