Dørene skal stå på vid gab, når ansvaret for svindlen med udbytteskat skal placeres til efteråret.
Det mener i hvert fald Skats inddrivelsesdirektør, Jens Sørensen, som for et halvt år siden blev hjemsendt på ubestemt tid, efter det kom frem, at Skat - mens han var chef - blev svindlet for mindst 9,1 milliarder kroner.
- Jeg er blevet udråbt som superskurken i en svindelsag, som bliver betegnet som Danmarkshistoriens største, og som indtil nu har fået fuld offentlighed. Når jeg så skal afhøres, bliver den lukket ned i et lukket rum, hvor mine ord er ret begrænsede, og hvor det er Skat, der beslutter, hvad der skal undersøges, og hvordan. Det synes jeg ikke er betryggende, siger han.
Frygter at blive dømt i mørket
Og Jens Sørensen er ikke den eneste, der har det sådan.
Yderligere tre chefer i Skat blev sendt hjem i september sidste år som følge af udbyttesagen. To af dem skal ligesom Jens Sørensen afhøres, og ifølge en af deres advokater, Stine Gry Johannesen, overvejer hendes klient og den tredje skattechef ligeledes at kræve åben afhøring.
De frygter, at de er blevet dømt på forhånd.
- Får vi åbenhed om processen, kan man ikke bare ofre de her tre chefer i det dunkle lys og lade alle andre gå fri, siger Stine Gry Johannesen til Politiken.
Hun henviser til, at det ikke kun er de tre skattechefer, som får kritik af Rigsrevisionen. Også Skatteministeriet får kritik, men indtil nu er det altså kun de tre chefer, som skal afhøres.
Ekspert forstår skattechefs ønske
Sten Bønsing er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, og han forstår godt, at skattecheferne overvejer at kræve åbne døre.
- Normalt er dørene lukkede, fordi man tænker, at det bedst beskytter den, der er til afhøring, men jeg kan faktisk godt forstå, at man i den konkrete sag vil have åbne døre. Det er med til at betrygge processen, siger lektoren og fortsætter:
- Det kan godt være en retssikkerhedsgaranti for tjenestemanden, at folk kan se, hvad der foregår, så det bliver sværere for myndighederne at straffe på et uholdbart grundlag. Det har man jo set i andre lande; hvor man kalder folk ind i et lukket rum, og så kommer de ud som dømte, uden at nogen nogensinde kan finde ud af, hvad der er sket indenfor.
Advokat: Minister har udpeget chefer som syndebukke
Efter det kom frem, at Skat er blevet svindlet for mindst 9,1 milliarder kroner, har Statsrevisionen udtrykt skarp kritik af både departementet i Skatteministeriet og den øverste ledelse i Skat.
Alligevel holder skatteminister Karsten Lauritzen (V) fast i, at de tre hjemsendte skattechefer har det konkrete ansvar.
Han har overfor DR Nyheder udtrykt tilfredshed med, at de tre chefer er hjemsendt, mens han har fredet Skats direktør, Jesper Rønnow.
Jens Sørensens advokat, Jacob Aaes, mener derfor, at det er vigtigt med åbenhed, så de tre hjemsendte chefer ikke bare bliver udpeget som syndebukke.
- Min klient er blevet udpeget af både sin chef og af ministeren til nærmest at bære eneansvar, fordi han er den eneste fra det øverste ledelseslag, der skal afhøres. Han vil derfor føle sig bedre beskyttet, hvis høringen er offentlig, siger han.
Usandsynligt at minister nægter
Ifølge Jacob Aaes forventes de to resterende hjemsendte skattechefer at træffe beslutning om, hvorvidt de vil have åben afhøring i løbet af den næste uge.
Vil de det, skal de anmode om det, og så er det op til skatteministeren at afgøre, hvorvidt deres anmodning godkendes.
Ifølge Sten Bønsing skal der noget særligt til for, at ministeren kan insistere på, at dørene skal holdes lukket:
- Jeg kan ikke forestille mig, at ministeren ikke vil give lov. Hvis der er dele af det, der skal drøftes, som er fortroligt, så kan man måske lukke dem der, men herefter kan man godt åbne dem igen.
Afhøringen forventes at finde sted i efteråret. Her bliver det op til en dommer at beslutte, om de tre hjemsendte skattechefer kan vende tilbage til arbejdet eller ej.