Har du dyrt eller billigt vand i hanen?

Der er stor forskel på, hvad vandet koster - alt efter hvor du bor

Der er store forskelle på, hvad det koster at bruge vand derhjemme, alt efter hvor du bor. Det dyreste vand koster næsten tre gange så meget som det billigste. Foto: Christian Michael Hansen

Vi skruer ned for dyrt vand.

Nu bruger hver dansker i gennemsnit 104 liter vand om dagen.

Det lyder af meget, men det er faktisk ny bundrekord.

Tre gange dyrere

Mange steder i landet er der en rigtig god grund til at være opmærksom på vandhanen.

Der er nemlig store forskelle på, hvad vand koster i Danmark. Det dyreste vand koster næsten tre gange så meget som det billigste.

- En familie med tre børn, der bor på Ærø, betaler omkring 17.000 kroner om året for vand. En tilsvarende familie på Frederiksberg betaler omkring 6.500 kroner - så der er store prisforskelle, siger direktør Carl-Emil Larsen fra brancheorganisationen Danva.

Prisen på drikkevand er bestemt af det lokale forsyningsselskabs omkostninger.

- Som forbruger betaler du de omkostninger, der er nødvendige for at drive og levere et sikkert og sundt drikkevand og håndtere spildevand på en forsvarlig måde, siger Carl-Emil Larsen.

Prisforskellene på vand bliver så voldsomme, fordi der er forskel på, hvor dyrt det er at levere vandet i din vandhane - og hvor dyrt det er at komme af med det igen.

- Prisen bliver blandt andet påvirket af, hvor meget vand der bliver brugt i området. Der ser vi høje priser i mange kommuner med store sommerhusområder. Der er vandet dyrt, fordi man har et ledningsnet, hvor man ikke pumper ret meget vand igennem, fordi det kun er om sommeren, at en stor del af forbrugerne bruger vand. Så er der kun få forbrugere til at betale en meget lang vandledning, siger han.

Byerne billigst

Omvendt er det i de store byer, hvor folk bor tæt. Der er langt færre kilometer vand- og kloakrør, der skal vedligeholdes - og flere kommuner kan benytte samme renseanlæg.

- Det bliver meget nemmere at holde omkostningerne - og dermed vandprisen - nede. Og det er ikke noget tilfælde, at Frederiksberg, der er Danmarks tættest befolkede kommune, har landets billigste vand, siger Carl-Emil Larsen.

Hvis man er utilfreds med prisen, kan man ikke bare skifte vandværk. Der er kun een leverandør til din vandhane.

- Hvis man synes, vand er dyrt, så er der kun en ting at gøre: Spar på vandet, siger Carl-Emil Larsen.

Og så skal man håbe på, at naboerne ikke gør det samme.

- Et lavere vandforbrug vil medføre at prisen stiger. Forsyningsselskabet skal bruge de samme penge til brønde, vandrør, kloakrør og renseanlæg - så hvis forbrugerne køber mindre vand - så stiger prisen, siger han.

Vandet stiger

De seneste ti år danskernes gennemsnitsforbrug faldet fra 116 liter om dagen i 2007 til 104 liter i 2016. De seneste ti år har vi altså skåret i det daglige forbrug med tolv liter vand.

I samme periode er gennemsnitsprisen for en kubikmeter vand - 1.000 liter - steget fra 48 kroner til 67 kroner, oplyser Danva. Det er blandt andet investeringer i klimasikring, der har fået prisen til at stige.

Se Magasinet Penge på DR1 21.55.