Der blev langet masser af sukker over disken i Grønlands supermarkeder i går mandag.
Faktisk var salget 12 gange så højt som mandag i sidste uge, fortæller Jes Nyborg, der er salgschef i Brugseni, som driver butikker i otte grønlandske byer.
Natten til i dag trådte nye afgifter i kraft, hvilket betyder, at priserne på en lang række varer som sukker, alkohol, tobak, slik og chokolade pludselig stiger.
For eksempel stiger et kilo sukker fra 21,95 kroner til 26,50 kroner, mens en pakke cigaretter stiger fra 82 kroner til 86,50 kroner, fortæller Jes Nyborg om de priser, som forbrugerne kommer til at møde i Brugsenis butikker.
- Det bliver desværre forbrugerne, der kommer til at betale den ekstrastigning. Ellers ender det med, at vi ikke længere har en forretning. Alt andet end at gøre det, vil være uansvarligt, siger han.
Hyldevarer til 'gammel' pris
De nye afgifter blev besluttet mandag som en del af finansloven, og allerede tirsdag morgen er de en realitet for de grønlandske supermarkeder.
Helt konkret betyder det, at afgifterne bliver pålagt de varer, som butikkerne bestiller fra i dag.
Det betyder, at de varer, der allerede står på hylderne, kan købes til den gamle pris, hvilket tilsyneladende har fået de grønlandske forbrugere til at hamstre.
- Det er klart, at vi har bestilt mange af de her varer i forvejen, så vi kan sagtens ende i en situation, hvor der bliver udsolgt af en række varer, siger Jes Nyborg.
Måske færre tilbud
For Brugseni er der dog en ekstra udfordring, fortæller Jes Nyborg.
Deres tilbudsaviser bliver lavet tre måneder i forvejen. Så de næste tre måneder er deres priser i tilbudsavisen med de gamle afgifter, hvilket betyder, at Brugseni kommer til at skulle betale den forskel, der er på den gamle og den nye afgift på de pågældende varer.
- Om to-tre måneder må vi lave et regnestykke og se, hvad vi er gået glip af i tabt avance. Og så er vi nødt til at få det slæbt hjem bagefter, siger salgschefen.
Med "slæbt hjem" mener han, at der i en periode måske vil være færre tilbud eller højere priser på butikkernes basisvarer. Alt sammen noget der rammer den enkelte forbruger, erkender han.
- Jeg er jo også selv forbruger. Og jeg bryder mig heller ikke om, at tingene bliver dyrere. Så det er jo klart, at det her ikke er tilfredsstillende for den enkelte forbruger. Men vi er jo en forretning, der skal indordne os under landets love og regler, og det er vi jo naturligvis nødt til at gøre, siger han.
- Og så må vi lade det være op til vores kunder at bestemme, hvad de vil købe, og hvor meget de vil købe.
Indtil videre ønsker kunderne i hvert fald at købe sukker. I går mandag købte Brugsenis kunder 3,7 ton sukker mod 300 kilo for en uge siden.