Natten til tirsdag er en række nye afgifter trådt i kraft i Grønland.
Og det tegner til at blive en dyr jul i år.
Et kilo sukker er blevet ti kroner og 31 øre dyrere - og dermed er prisen på alle varer, der indeholder sukker i en eller anden form, skudt i vejret fra den ene dag til den anden.
Også prisen på alkohol, cigaretter og andet tobak har fået et nøk opad med de nye afgifter. De dyrere varer kan grønlænderne endda fra i dag slæbe hjem i dyrere bæreposer, der stiger med op til tre kroner på grund af de nye afgifter.
- Pengene fra indtjeningen på afgifter skal bruges til bedre vilkår for familier og børn. Der er behov for penge for at højne uddannelsesniveauet i landet, siger Vittus Qujaukitsoq fra Nunatta Qitornai, der er finansminister i Grønland, til det grønlandske medie Sermitsiaq.
- Det er selvfølgelig ikke en rar prioritering, men en nødvendig omlægning, siger han.
200 millioner i kassen
Aftalen om de nye afgifter er en del af Grønlands nye finanslov, der i går blev indgået mellem regeringspartierne Siumut og Nunatta Qitornai med støtte fra Demokraatit.
Den betyder også, at der fra 2021 kommer 6.554 kroner i årlig afgift på hybrid- og elbiler, der indtil nu har været fritaget. Til gengæld skal indførelsesafgiften - svarende til told - for snescootere og ATV’ere ophæves, og motorafgiften på ATV’ere sættes ned.
I alt giver det lige under 200 millioner i kassen over de næste fire år. Og den beslutning gjorde især ondt på støttepartiet Demokraatit.
- Afgifter er ikke sjove for vores parti, og afgifter er aldrig rare. Men det er nødvendigt at få en finanslov i balance. Vi har accepteret disse afgifter for at opnå den nødvendige balance for næste års finanslov, siger demokraternes formand, Nivi Olsen.
Velkendt trick
Det er ikke første gang, at en regering i Grønland fra den ene dag til den anden lægger afgifter på diverse varer for at få pengene til at passe i finansloven.
Spoler vi tiden fire år tilbage, fordoblede en indførselsafgift prisen på slik, chokolade fyrværkeri, snus og skrå. Prishoppet denne gang er altså faktisk mindre, end det tidligere er set.
Helt generelt er det dyrere at handle i Grønland end i Danmark. Faktisk har Grønland et rekordhøjt forbrugerprisniveau i både Norden og hele Europa.
I 2017 var det i følge Danmarks Statistik seks procent højere end Danmarks.
Men det tal dækker over, at drikkevarer med alkohol og tobak er næsten dobbelt så dyre i Grønland som i Danmark. Kommunikation som for eksempel telefoni og internet er 60 procent dyrere.
Udgifterne til bolig, vand, elektricitet og lignende er til gengæld 12 procent billigere i Grønland end i Danmark, og grønlænderne sparer også en femtedel af prisen på diverse varer og tjenesteydelser i forhold til danskere.