Fra fængslet i Dubai sagsøgte Sanjay Shah pludselig tidligere rådgiver i sag om stort millionbeløb

Samarbejde er tilsyneladende endt i bitter strid, viser britiske retsdokumenter.

Sanjay Shah har lagt sag an mod sin tidligere ansatte i sag om lån på 10 millioner pund. (Foto: © Christopher Pike, Associated Press)

Den mangeårige skatteefterforsker Christopher Chipperton var egentlig hyret ind til at hjælpe den formodede udbyttesvindler Sanjay Shah med at slippe ud af de danske myndigheders kløer.

Men i stedet er samarbejdet tilsyneladende endt med et bittert opgør ved retten i London i en sag, hvor Shah har sagsøgt Chipperton i en sag om et lån på 10 millioner pund, der angiveligt aldrig er blevet betalt tilbage.

Et ældre billede af Christopher Chipperton, der i dag er i midten af 60'erne. Det er et pr-billede fra hans selskabs nu lukkede hjemmeside.

Det kan DR Nyheder nu fortælle på baggrund af britiske retsdokumenter, efter at vi tidligere dag afslørede, at Chipperton er blevet sagsøgt af de danske skattemyndigheder for cirka trekvart milliard kroner. Et sagsanlæg der har forbindelse til danmarkshistoriens største bedragerisag, udbyttesagen, hvor Sanjay Shah er den anklagede hovedbagmand.

Sanjay Shah anlagde sagen mod Chipperton i november 2022, imens Shah sad fængslet i Dubai. I forbindelse med den verserende straffesag i Danmark har briten ellers forklaret, at han ikke havde mulighed for at få advokatbistand i Dubai-fængslet.

Alligevel har han dog både kunnet lægge sag an fra sin fængselscelle og give en skriftlig vidneforklaring få måneder senere, fremgår det af retsdokumenterne.

Strid om aktiekøb

Striden har sin begyndelse i november 2015, hvor Shah hævder, at det blev aftalt, at Christopher Chipperton og hans Dubai-selskab, Arig, skulle låne det store millionbeløb.

I samme periode lavede de to også en samarbejdsaftale, hvor Chipperton og hans selskab, Arig, fik et månedligt honorar på 250.000 pund (ca. 2,65 millioner kroner dengang) for at hjælpe Shah med at forsvare sig mod de danske skattemyndigheder, kunne DR Nyheder tidligere i dag afdække.

Myndighederne havde nemlig allerede Sanjay Shah i kikkerten som hovedmanden bag den formodede svindel med udbytteskat, efter at man i august 2015 havde opdaget, at der var fosset milliarder af kroner ud af statskassen de forgangne tre år.

Men udover det arbejde fik Chipperton også en kæmpe sum i hånden af sin nye arbejdsgiver, som blev brugt til at købe 5,5 millioner aktier i biotekselskabet Arix, påstår Sanjay Shah.

Et selskab, som Christopher Chipperton i forvejen ejede en stor del af.

Ifølge Sanjay Shahs forklaring til retten i England var planen, at han under bestemte vilkår kunne bede Chipperton om at sælge aktierne igen.

Når aktierne blev solgt, skulle Sanjay Shah have sine 10 millioner pund tilbage og dertil 75 procent af gevinsten fra investeringen, fremgår det af et brev fra Chipperton til Shah den 6. december 2015.

Chippertons del af kagen var de resterende 25 procent af overskuddet.

- Jeg vil betale pengene om cirka to år, når jeg sælger min ejerandel. Dette dokument skal holdes fortroligt og skal ikke diskuteres eller deles med nogen udenforstående, lyder det i brevet, der er delt med retten.

Men ifølge sagsanlægget fik Sanjay Shah aldrig sin betaling igen på trods af en rykker.

- Det er påstået, at Sanjay Shah i december 2019 gav Chipperton besked om at sælge, men at han og Arig fejlede i det, lyder det i retsdokumentet.

Ville have sagen afvist

I retsdokumentet står der, at det endnu ikke er besluttet, hvor mange penge Sanjay Shah kræver af sin tidligere rådgiver. Men selv, hvis Shah vinder sagen, er det ikke sikkert, at pengene nogensinde lander i lommerne hos ham.

Man kan nemlig læse i retsdokumentet, at aktierne i biotekselskabet er omfattet af den internationale indefrysningsordre.

Det betyder, at aktierne formentlig vil overgå til de danske skattemyndigheder, hvis de får held med at vinde det civile retsopgør mod Sanjay Shah i London i forbindelse med udbyttesagen.

Chippertons forsvar er, at der aldrig har været en aftale om et lån, der skulle bruges til at købe aktier, fremgår det af dokumenterne fra retten.

I stedet er der en anden forklaring på de 10 millioner pund.

- De 10 millioner pund er betaling fra Elysium (Shahs selskab, red.) til Arig (Chippertons selskab, red.) for Arigs arbejde, står der i dokumenterne.

Med andre ord har Chipperton og hans selskab udført ydelser for cirka 90 millioner danske kroner, da han hjalp Shah i hans kamp mod de danske skattemyndigheder, lyder Chippertons forklaring.

Oplysningerne om sagen er kommet frem i forbindelse med, at Christopher Chipperton har forsøgt at få afvist sagsanlægget.

Han mener nemlig ikke, at sagen kan føres i England, da både Chippertons selskab og Shahs selskab, Elysium, som udlånte pengene, var beliggende i Dubai. Det krav har sagens dommer dog pure afvist.

DR Nyheder har i forbindelse med denne historie sendt en række spørgsmål til både Christopher Chippertons og Sanjay Shahs britiske advokater.

Chippertons advokat skriver i en mail, at hans klient "afviser alle krav mod ham".

Han oplyser desuden, at den britiske dommers beslutning om ikke at afvise søgsmålet fra Sanjay Shah er i gang med at blive anket til appelretten i England.

Sanjay Shahs britiske advokat oplyser i en mail, at hans klient ikke har nogen kommentarer til søgsmålet og Shahs relation til Chipperton.