Seks personer er tiltalt i den omfattende bestikkelsessag, der omfatter den private it-leverandør Atea og flere offentlige virksomheder, blandt andre Region Sjælland, Rigspolitiet og Forsvaret.
Peter Trudsø er forsvarsadvokat for fire af de tiltalte personer. Han ser frem til, at sagerne skal for retten den 29. og 30. november.
- Jeg er ked af, at man har valgt at rejse tiltale mod nogle af mine klienter, men når det er sagt, så ser jeg frem til at komme i gang med de her prøvesager, siger han.
Anklagemyndigheden skal bevise for retten, at de seks personer har overtrådt en særlig bestikkelsesparagraf i straffeloven. Men kun få gange har paragraffen været i brug.
Det er derfor svært at forudse, hvor retten trækker en streg i sandet.
- Nu kører de her prøvesager i november måned, fordi vi skal finde ud af, om det overhovedet er ulovligt, det der er foregået, lige som vi skal finde ud af, hvad der er foregået, siger Peter Trudsø.
I alt har flere end 40 offentligt og private ansatte været sigtet i sagen. De tiltalte står anklaget for at have modtaget telefoner, tablets og andet IT-udstyr til en værdi af op mod 40.000 kroner.
- Det er af stor samfundsmæssig betydning, at domstolene nu får mulighed for at vurdere, om der er begået noget strafbart i forbindelse med de seks tiltaltes engagementer med den private leverandør, siger chefanklager hos Bagmandspolitiet, Søik, Steen Bechmann Jacobsen i en pressemeddelelse.
Sigtelsen frafaldet
Foruden de fire tiltalte er Peter Trudsø advokat for otte sigtede klienter. Det er hans forventning, at de alle slipper for tiltale.
- Jeg har otte klienter, som er sigtede. De har ikke fået en påtaleopgivelse og heller ikke fået en anklageskrift. Jeg forventer, at nogle af dem får en påtaleopgivelse inden for kort tid, og så forventer jeg, at resten får en påtaleopgivelse, når vi er færdige med retssagerne, siger han.
Sagen kom for dagens lys i sommeren 2015, da politiet gennemførte et større antal ransagninger og anholdelser af personer relateret til Atea og Region Sjælland. Sagen blev senest udvidet i juni i år, da bagmandspolitiet anholdt yderligere 26 personer, der alle var mistænkt for at have modtaget bestikkelse.
Det er ansatte i Region Sjælland, DSB, Rigspolitiet, Udenrigsministeriet, Forsvarets Efterretningstjeneste, Rigsadvokaten, Kriminalforsorgen, Forsvaret og Københavns Kommune, som er sigtet for at have modtaget bestikkelse.
Bagmandspolitiet har desuden frafaldt sigtelsen mod otte personer i dag. Det fremgår ligeledes af pressemeddelelsen.