Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), bedre kendt som Bagmandspolitiet, har i dag indledt en strafferetlig efterforskning af Danske Bank for mulig overtrædelse af hvidvaskloven.
Ifølge Bagmandspolitiet vil efterforskningen dreje sig om transaktioner, der kan være led i kriminel hvidvask for et større milliardbeløb i Danske Banks estiske filial.
Det var Berlingske, der i marts sidste år afslørede, at Danske Banks filial i Estland i flere år blev brugt til potentiel hvidvask af milliarder af euro og dollar. Siden er flere afsløringer kommet til.
Få et overblik over forløbet fra 2006 til 2018 her:
2006 - Danske Bank træder ind på estisk marked
Danske Bank køber finske Sampo Bank, og dermed får Danske Bank aktiver i Estland, Letland, Litauen og Rusland.
2013 - Whistleblower advarer
En whistleblower gør ledelsen - herunder et medlem af direktionen - i Danske Bank opmærksom på ulovlige transaktioner og handlinger i den estiske filial - ifølge Berlingskes afsløringer i 2017.
Ledelsen bliver blandt andet advaret om, at Ruslands præsident Vladimir Putins familie samt Ruslands efterretningstjeneste FSB angiveligt hvidvaskede store beløb gennem banken. Ledelsen reagerede ifølge avisen først langt senere.
2014 - Ny advarsel
To medlemmer af direktionen bliver via et internt brev advaret om, at filialen i Estland handlede i strid med hvidvaskreglerne. Filialens ansatte skulle endda have hjulpet til at skjule kunderne for myndighederne, ifølge brevet som Berlingske har haft adgang til.
2015 - Banken lukker ned for aktiviteter
Danske Bank lukker ved udgangen af 2015 ned for gruppen af ikke-estiske kunder, der omfatter kunderne bag de mistænkelige transaktioner, efter påbud om oprydning fra det estiske finanstilsyn.
Marts 2017 - Ulovligheder i Danske Bank
Berlingske afslører, at der Danske Banks filial i Estland blev indgået flere end 1.500 mistænkelige transaktioner til en samlet værdi af syv milliarder kroner.
September 2017 - Danske Bank igangsætter interne undersøgelser
Danske Bank sætter i september måned to interne undersøgelser i gang. Den første undersøgelse, Blue, skal fastslå, hvilke kunder der har foretaget mistænkelige transaktioner, samt størrelsen på beløbene. Den anden undersøgelse, navngivet Acorn, skal undersøge, hvem der viste hvad og hvornår, samt om nogen i ledelsen i både i Estland og Danmark skal drages til ansvar.
Bestyrelsesformand Ole Andersen har beklaget, at man ikke tidligere erkendte omfanget eller satte en grundig undersøgelse i gang. De to undersøgelser ventes at blive fremlagt i september 2018.
April 2018 - Chef for baltisk forretning fratræder
I april fratræder Lars Mørch stillingen som chef for Business Banking og den baltiske forretning. Bestyrelsesformand i Danske Bank Ole Andersen forbinder fratrædelsen direkte med skandalen om hvidvask.
Lars Mørch modtog allerede i vinteren 2014 advarsler om mulig hvidvask i banken.
Maj 2018 - Finanstilsynet kommer med påtaler og påbud
I maj offentliggør Finanstilsynet en 27 sider lang redegørelse med otte påtaler og otte påbud over manglende overholdelse af lovgivningen for god ledelse i banker.
Finanstilsynet pålægger Danske Bank at lægge fem milliarder kroner yderligere til side til kapitalsikring.
Juni 2018 - Kritik fra minister
I juni afslører DR og Berlingske, at den estiske afdeling i 2009 var bank for et selskab involveret i et mislykket forsøg på våbensmugling fra Nordkorea - og i strid med FN-sanktionerne mod Nordkorea.
På baggrund af afsløringerne udtaler erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skarp kritik af Danske Bank.
- Det er en meget, meget stor skandale. Og jeg synes, det er utrolig pinligt for Danske Bank. Jeg vil også gerne garantere, at jeg ikke kommer til at holde hånden over Danske Bank i undersøgelsen af den her sag, siger han.
3. juli 2018 - Beløb på transaktioner
Berlingske Business kan fortælle, at omfanget af hvidvask gennem Danske Banks estiske afdeling kan være mindst 53 milliarder kroner, mere end dobbelt så meget som hidtil antaget.
18. juli oplyser banken i sit regnskab, at den brutto har tjent 1,5 milliarder kroner på de ikke-estiske kunder, som benyttede filialen i Estland i perioden 2007-2015. Danske Bank uddyber ikke, hvor stor en del af de penge kommer fra potentielt kriminelle kunder.
24. juli 2018 - Nye afsløringer
Jyllands-Posten skriver, at yderligere 55 millioner svindlede kroner fra kriminelle i USA er blevet sendt igennem Danske Bank i september 2015, hvor afviklingen af hvidvaskkunderne var i gang.
En lille uge senere udtaler bestyrelsesformand i Danske Bank Ole Andersen til Jyllands-Posten at:
- Jeg og bestyrelsen i denne bank ønsker kun én ting, nemlig at få sandheden frem. Der er ikke andre formål. Uanset hvor ubehagelig den sandhed måtte være.
6. august - Bagmandspolitiet indleder efterforskning
Bagmandspolitiet oplyser, at man har indledt en strafferetlig efterforskning af Danske Bank, angående mulig lovovertrædelse af hvidvaskloven i forbindelse med hvidvask i bankens estiske filial.
Ifølge Bagmandspolitiet vil efterforskningen dreje sig om transaktioner, der kan være led i kriminel hvidvask for et større milliardbeløb i Danske Banks estiske filial.
4. september - nye transaktioner afsløret
Den internationale erhvervsavis Financial Times har fået adgang til et mindre udkast af en intern rapport om hvidvask-sagen, som er bestilt af Danske Bank og udarbejdet af et konsulent-firma.
Den interne rapport afslører, at transaktioner for 192 milliarder kroner fra udenlandske kunder har passeret Danske Banks filal i Estland på et enkelt år, hvilket er væsentligt mere end hidtil antaget.
Historien får den dag Danske Bank-aktien til at falde med syv procent til 175,90 kroner, hvilket svarer til, at markedsværdien for aktionærer falder med 11,9 milliarder kroner til 157,6 milliarder kroner.
Avisen understreger, at det ikke vil være hele det store beløb, der er mistænkeligt - og at det derfor nu vil være op til banken, at forsikre myndigheder om, at det ikke er hvidvaskede milliarder, som Danske Bank ikke har opdaget.
7. september - Sagen vokser sig endnu større
Danske Banks hvidvasksag vokser igen voldsomt i omfang.
Nye oplysninger peger nu på, at Danske Bank er ved at undersøge transaktioner for hele 960 milliarder kroner, som skal være strømmet gennem bankens estiske filial 2007-2015.
Det skriver den amerikanske finansavis, Wall Street Journal, der citerer anonyme kilder.
Avisen understreger, at det ikke fremgår af oplysningerne, hvor stor en del af pengeoverførslerne, der kan sættes i forbindelse med hvidvask. Dog skriver Wall Street Journal, at størrelsen på beløbet, der undersøges, indikerer, at der meget vel er tale om hvidvask for langt flere milliarder end hidtil antaget.
Kilder: DR Nyheder, Berlingske, Finanstilsynet, Danske Bank og Bagmandspolitiet.