Forligsmanden indkalder til nye forhandlinger om overenskomst

Kommunerne og regionerne er kaldt til nye forhandlinger i Forligsinstitutionen den kommende uge.

Anders Bondo Christensen på vej ind til forhandlinger. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Parterne på det offentlige område gik på weekend i går uden, at der var blevet indkaldt til nye forhandlinger i Forligsinstitionen om overenskomsten for de kommende tre år.

Men nu er der kommet lidt skred i tingene.

Kommunernes Landsforeningens presseafdeling bekræfter, at de er blevet indkaldt af forligsmand Mette Christensen til nye forhandlinger i Forligsinstitutionen onsdag.

Dagen efter er det Danske Regioners tur, bekræfter deres presseafdeling.

Der er dog ikke umiddelbart nogle nye forhandlinger på det statslige område.

Ifølge Flemming Vinther, der er chefforhandler for arbejdstagerne i staten, er han ikke blevet indkaldt, skriver han i en sms til DR Nyheder.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har der dog den seneste uge været holdt enkelte møder med parterne på statens område. Men der har ikke været tale om reelle forhandlingsmøder - lønmodtagerne og arbejdsgiverne har efter tur besøgt Forligsmanden hver for sig.

Topforhandler: Havde forventet indkaldelse på det statslige område

Michael Ziegler (K), der er topforhandler for Kommunernes Landsforening, fortæller, at forligsmanden ikke har fortalt, hvad der præcis skal forhandles om på onsdag.

Han forventer dog, at parterne skal nå tættere på hinanden i spørgsmålet om lønstigninger og lærernes arbejdstid.

- Det er et forsøg på at komme noget, der minder om i mål på det samlede statslige område, siger han.

Topforhandleren er dog en smule overrasket over, at parterne på det statslige område ikke er indkaldt til forhandlinger.

- Jeg ville have troet, at et naturligt næste skridt ville have været at indkalde på det statslige område, men jeg respekterer fuldt ud, at forligsmanden kan sidde med en anden vurdering på baggrund af det samlede overblik over de tre forhandlingsborde, siger Michael Ziegler.

Ziegler fortæller, at det er svært at vurdere, om de manglende forhandlinger på det statslige område kan ligge til hinder for, at de finder en løsning i kommunerne.

Lærerformand: Det bliver ikke nemmere

På den anden side af det kommunale forhandlingsbord sidder lærerformand Anders Bondo Christensen, der er formand for Forhandlingsfællesskabet.

Han fortæller, at han er helt tryg ved, at forligsmanden ikke har indkaldt det statslige område, og at han stoler fuldt ud på forligsmandens beslutning.

Han ved ligesom sin modpart ikke, hvad der skal forhandles, men gør det helt klart, at der et stigende pres på at komme i mål.

- Nu er der igen gået en dag, og det er klart, at vi nærmer os deadline. Selvfølgelig bliver det ikke nemmere, fordi vi nærmer os en deadline, siger han.

Hvis det ikke lykkes at nå til enighed om en ny overenskomst, kan en storkonflikt bryde ud fra 22. april.

Forligsmanden kan dog udskyde konflikten med 14 dage.

DR Nyheder følger sagen