Forbrugerråd om rekordbillige lån: 'Tænk jer nu om'

Fra næste uge vil Realkredit Danmark udbyde lån med afdrag til 0,5 procent.

Det kan nemt koste 20.000 kroner at omlægge et lån, så forbrugere bør altså være opmærksom på, om det er muligt at tjene pengene ind inden for en årrække med de besparelser, de henter, advarer Forbrugerrådet Tænk. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Det seneste halve år har realkreditinstitutter lokket boligejere med 30-årige realkreditlån, som har rekordlave renter.

Og i dag har Realkredit Danmark og Nordea Kredit så meddelt, at vi nu når det laveste renteniveau nogensinde for netop den type lån.

Fra næste uge vil Realkredit Danmark åbne for et lån med afdrag til 0,5 procent, lyder det.

Seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun advarer imidlertid forbrugere mod at skifte for enhver pris.

Ifølge ham er der nemlig en række ulemper ved at lade sig forføre af de gode tilbud og hoppe med på konverteringsbølgen.

- Det er en meget lav rente, det er der ingen tvivl om. Men man skal altså lige tænke sig om, inden man begynder at omlægge eksisterende lån, lyder det.

Pas på!

For det første koster det nemt 20.000 kroner at omlægge et lån, understreger Morten Bruun, og så skal forbrugere altså være opmærksomme på, om det er muligt at tjene pengene ind inden for en årrække med de besparelser, de henter.

- Som boligejer skal du få en konkret beregning fra realkreditinstituttet, der går på, hvad gevinsten på det her er med samme løbetid som på det gamle lån, så du er sikker på, at der er reel gevinst ved at lægge om og ikke bare er tale om en løbetidsforlængelse, der giver den lavere ydelse, siger økonomen.

Morten Bruun mener desuden, at der skal være mindst to procents forskel i rente på det gamle og nye lån, mens kursen på det nye lån bør være omkring de 97, så omlægningen ikke medfører stor gæld.

- Hver gang en forbruger lægger et lån om, så betyder det som regel, at deres gæld vokser, og det varer en periode, før de har tjent omkostninger ind, siger han, men understreger:

- Det skal også siges, at der er mange kunder, der får rigtig meget ud af at lægge lånet om, men hos nogle giver det ikke mening.

Historisk lavpunkt

Det nye 0,5-procentslån bliver ifølge realkreditinstituttet udbudt, fordi renterne er faldet yderligere oven på de seneste dages frygt for handelskrig og økonomisk usikkerhed.

Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig kalder det "et historisk lavpunkt".

Dog anbefaler han, at boligejere vælger et andet lån - nemlig 1-procentslånet, hvis man er i markedet efter et 30-årigt realkreditlån.

- Sammenligner man, så er renten rigtigt nok højere på 1-procentslånet, men der er et mindre kurstab. Så der er ikke den store forskel på ydelsen, men der er mindre kursrisiko på 1-procents lånet, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Hold øje med bidragssatsen

Ifølge Morten Bruun er det på nuværende tidspunkt svært at vurdere, om det nye rekordbillige er et god lån.

Man kan nemlig risikere, at vi får det, som man kalder tynde serier, der gør, at lånet ikke lever så længe.

- Man bliver nødt til at udstede obligationer med en anden rente på et tidspunkt. Hvis man tager sådan et lån, og det bliver en tynd serie, så kan det blive svært at indfrie lånet på et senere tidspunkt, siger Morten Bruun.

Hvis man går og overvejer, om man skal omlægge lånet, så bør man ifølge Morten Bruun overveje, om man skal skifte til et institut, hvor bidraget er lavere.

- Det kan også give en betydelig gevinst i ens økonomi, siger han.