Fødevarekontrollens råd: Sådan undgår du dårligt og ulovligt slik

Kontrolrapporter, prisen på bland selv-slikket og sund fornuft kan minimere risikoen for at købe gammel slik.

Ofte opbevares bland selv slikket under uhumske forhold hos grossisterne. Arkivfoto (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2014) (Foto: © Kim Haugaard, Scanpix)

Konkurrencen på markedet for bland selv-slik er større end nogensinde. Det har betydet, at priserne mange steder er faldet helt ned til tre til fire kroner for 100 gram slik.

Men ofte er der ikke betalt afgift af slikket, eller det kan være ompakket, fordi det var blevet for gammelt. Derfor er der et par gode råd, man med fordel kan følge, inden man sætter tænderne i de søde sager, fortæller Michael Rosenmark, der leder Fødevarekontrollens rejsehold.

Køb ikke slikket for billigt

Det første råd er prisen. Her arbejder Fødevarekontrollen med et hovedregel, der hedder 7,95 per 100 gram.

- Hvis det koster under 7,95 (per 100 gram, red.), så tjener virksomheden ikke nogen penge på det, fortæller Michael Rosenmark.

Han understreger dog, at supermarkeder ofte kan sænke prisen for at lokke kunderne ind i butikken.

- Men hvis det eneste man sælger er slik, og man forærer slikket væk for 4,95 i en længere periode, så begynder det at være mistænkeligt.

Tjek kontrolrapporten

En anden ting, som er god at holde øje med ifølge Fødevarekontrollen, er kontrolrapporten ved indgangspartiet. Det er lovpligtigt for virksomheden at have den nyeste version hængende synligt, og her kan man som forbruger orientere sig om den seneste kontrol i forretningen.

Brug den sunde fornuft

For det tredje anbefaler Michael Rosenmark at man kigger sig omkring i butikken.

- Man skal bruge sin sunde fornuft. Handl et sted, du har tillid til – og se, om der er pænt, rent og ordentligt.

Det er Fødevarekontrollen, der tjekker op på, om slikbutikkerne overholder lovgivningen. I samarbejde med Skat lavede de 100 kontroller i 2014. Der fandt de frem til, at der var problemer i fire ud af fem virksomheder, der modtog en sanktion i form af en advarsel, et påbud eller en bøde.

I 2015 foretog de i omegnen af 200 kontroller. Der modtog to ud af tre virksomheder en eller anden form for sanktion.

/DR Nyheder/

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1099829763400880