De største fiskere skal i fremtiden til lommerne og betale en ekstra skat på deres indtjening.
Det foreslår et politisk flertal i Folketinget nu. Forslaget kommer, efter indtjeningen i fiskeriet på få år er fordoblet, og flere eksperter har efterlyst en ekstra skat på fiskekvoter.
- Dem, der har de største kvoter, nogen vil kalde dem kvotekongerne, skal betale den største promille. Det er et sundt princip, man kender fra den almindelige beskatning, siger Simon Kollerup, fiskeriordfører for Socialdemokratiet.
Der har været blæst om fiskeriet og kritik af mangel på kontrol det seneste år. Det er meningen, at pengene fra skattestigningen blandt andet skal gå til den skærpede kontrol.
Konkret vil Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet hæve den såkaldte promilleafgift, som fiskere i dag betaler. Og samtidig skal den hæves mest for fiskerne med størst indtjening, så de betaler en større promille.
- Det er jo en slags topskat. De største virksomheder er også dem, som har langt de største overskud. Og det er dem, som i tidernes morgen fik foræret de her værdier. Nu kommer de så til at bidrage en lille smule mere til ting som uddannelse og praktikpladser, siger Ib Poulsen, fiskeriordfører fra Dansk Folkeparti.
Kamp om millioner
Ib Poulsen mener, at forslaget vil kunne give minimum seks millioner kroner årligt til statskassen. En fordobling i forhold til i dag.
Mens Simon Kollerup håber, at forslaget - sammen med et andet forslag om at tage penge for udlejning af statens fiskekvoter - vil kunne ind indbringe 50-100 millioner kroner om året.
Udover skærpet kontrol skal pengene blandt andet gå til forskning, uddannelse og hjælp til kystsamfundene.
Regner I med, at I kan få regeringen med på at indføre en topskat på kvoteejere? - Ja, jeg tror regeringen vil lytte til det flertal der er i folketinget, siger Simon Kollerup.
Minister: Vi skal finde nogen penge
I november sidste år blev alle folketingets partier enige om en aftale, som skal stramme kontrollen med fiskeriet.
En del af aftalen drejer sig om, at politikerne skal finde midler til at finansiere den ekstra kontrol. Siden har partierne talt om forskellige modeller. Og det er en af de modeller, der nu tegner sig et flertal bag.
Fiskeriminister Karen Ellemann (V) siger, hun er med på at hente flere penge fra fiskeriet. Men hun vil ikke udtale sig om, hvorvidt hun støtter, at det er de største kvoteejere, som skal betale en større promille.
- Den eneste logiske måde at tilvejebringe flere midler fra erhvervet og til erhvervet at kigge på promilleafgiften. Det er den vej vi bør gå, og så kan man skrue på det på forskellig vis, siger Karen Ellemann.
Pengene skal gå til de tiltag, som blev vedtaget med fiskeri-aftalen i november.
-Det er afgørende vigtigt, at når man tilvejebringer midler fra fiskeriet, så styrker erhvervet og sikrer forskning, uddannelse og kontrol, siger fiskeriministeren.
Stor-fiskere: Uheldig udvikling
De største fiskere kritiserer forslaget.
- Jeg synes, man går efter de folk som klarer sig godt og er dygtige. Dem som har satset på at udvikle deres forretning, siger Esben Sverdrup-Jensen, direktør i Dansk Pelagisk Producent Organisation.
Han peger på, at man kunne finde pengene hos EU i stedet for hos de store kvoteejere.
- De dygtigste fiskere kommer til at betale mest. Det synes jeg er en uheldig udvikling. Især hvis man gerne vil fremme investeringslysten i sektoren, mener direktøren.
S: Skal hjælpe små fiskersamfund
Simon Kollerup fra Socialdemokratiet afviser, at en ekstra beskatning af fiskekvoter vil skade fiskeriet.
Vil det her gå ud over fiskeriet evne til at investere i fremtiden? - Nej, fordi pengene skal bruges på fiskeriet. Det er netop en saltvandindsprøjtning. Vi har brug for et fiskeri, der er i udvikling, og det vil vi gerne tage ansvar for sammen med fiskerne, siger Simon Kollerup.
Er det ikke bedre, at fiskeriet selv investerer i fiskeriet, end I politikere beslutter, hvordan det skal gøres? - Vi kan jo se, at indtjeningen er ulige fordelt. Det er de allerstørste, der tjener allermest, til gengæld er de mindste dele af fiskeriet ved at blive kvalt og dø ud. Og der er der brug for, at vi politikere tager ansvar og er med til at lave en rigtig udvikling af fiskeriet, mener han.