Flertal i Folketinget vil gøre Skats nye våben mod skattely permanent

Bankerne skal udlevere flere oplysninger til Skat om kunder, der har tilknytning til skattely, mener et flertal i Folketinget. Skatteminister kalder forslaget interessant.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil gøre en afgørelse fra Skatterådet permanent. Den giver Skat øget beføjelse til at hive informationer ud af bankerne om personer, der har tilknytning til skattely. Billedet er af Mossack Fonseca, advokatfirmaet i Panama, der har været udsat for en lækage, de såkaldte panama-papirer. (Foto: © Carlos Jasso, Scanpix)

En afgørelse fra Skatterådet betyder, at Skat kan smide snøren længere ud efter skatteål.

Hvor Skat hidtil har haft brug for navnet på en person eller et firma for at få oplysninger ud af bankerne, så betyder afgørelsen, at banker er forpligtet til også at udlevere lister over kunder, som blot har tilknytning til skattelylande.

Ifølge Skat forbedrer det nye redskab muligheden for at fange og dømme skattesnydere markant.

Men adgangen er begrænset til perioden 2007 til maj 2016.

Og det er ikke nok, mener flere politikere, som DR Nyheder har talt med.

- Det er meget positivt. Men vi vil gerne have, at man går hele vejen og gør det til et permanent redskab for Skat. Derfor foreslår vi, at man gør Skatterådets afgørelse til lovgivning i næste lovsamling, siger Jesper Petersen, der er skatteordfører hos Socialdemokratiet.

Metoden skal prøves af

Også Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, ønsker at gøre Skats bredere adgang til personer med tilknytning til skattely permanent:

- Jeg synes, det ville være positivt at tage med. De internationale aftaler er en udfordring for Skat, fordi det er så svært at finde frem til, hvad man skal spørge om. Så det her er en udmærket løsning og viser også, at vi kan løse noget herhjemme, siger han.

Når Finanstilsynet inden sommerferien kommer med sin redegørelse af de såkaldte panama-papirer og danske bankers aktiviteter i skattely, indkalder regeringen til forhandlinger om en skattelypakke.

Og så er det godt lige at få prøvet metoden af først, mener Dennis Flydtkjær:

- Det er rigtigt fint, at Skat har gjort sig nogle erfaringer, når vi til efteråret kommer til de nye forhandlinger, siger han.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, glæder sig over afgørelsen i Skatterådet og mener bare, den skal 'klappes af'. Dermed tegner der sig et flertal i Folketinget.

- Jeg er glad for, at Skat nu får nye metoder til at gå efter skatteål, og vi vil gerne være partiet, der fremsætter forslaget i Folketinget. Den her skal bare klappes af, og jeg synes, det er rigtigt fint at tage med til forhandlinger om en skattelypakke, siger Rune Lund fra Enhedslisten.

Skat bør også have flere midler

Både Enhedslisten og Socialdemokratiet påpeger dog, at der i samme ombæring burde sikres flere midler til Skat.

- Med det her redskab får Skat flere informationer, og der er indgået flere aftaler om udveksling af oplysninger med skattelylande. Jeg synes, at det er logisk, at når man får flere muligheder for at efterforske skattesager, så bør man få flere muskler i form af øget mandskab, siger Jesper Petersen.

- Vi vil derfor gerne give Skat en ekstra bevilling til skat med det formål. Skatteministeriet har indtil videre afvist det. Skatterådets afgørelse er en anledning til at tage det op igen, siger han.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) kalder forslaget interessant og skriver i et svar til DR Nyheder:

- Det er et interessant forslag, som jeg bestemt vil se konstruktiv på. Jeg noterer mig, at det er et udbredt ønske i Folketinget at give Skat dette ekstra redskab i kampen mod skatteunddragelse. Og det bliver der heldigvis rig mulighed for at se på i den kommende tid, hvor vi skal diskutere både skattelytiltag og ændringer i skattekontrolloven.

I alt er 37 lande omfattet af Skatterådets afgørelse. Det drejer sig blandt andre om Liechtenstein, De Forenede Arabiske Emirater, Panama, Cayman Islands, Malta og Singapore.

Med oplysningspligten kan Skat afkræve oplysninger fra pengeinstitutterne helt tilbage fra 1. januar 2007 og frem til i dag.

Opdateret med skatteminister Karsten Lauritzens citat klokken 18.