Finanstilsynet: Banker sender allerede oplysninger til os om Panama-læk

Finanstilsynet vil ikke kræve en redegørelse fra bankerne om deres forbindelser til omstridt Panama-firma.

Direktør for Finanstilsynet Jesper Berg fortæller, at bankerne allerede har sendt materiale om deres samarbejde med Panama-advokatfirma. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Bankerne sender allerede oplysninger om deres samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca til Finanstilsynet.

Det siger direktør i Finanstilsynet Jesper Berg til DR Nyheder.

- Bankerne sender allerede oplysninger til os, som vi sidder og tygger på i øjeblikket. Vi vil utvivlsomt fortsætte dialogen med bankerne, og der vil blive udvekslet mere materiale, men vi befinder os i en indledende fase i øjeblikket.

Men det danske Finanstilsyn kræver altså ikke redegørelser og dokumenter fra bankerne ligesom det britiske finanstilsyn - det foregår udelukkende ad frivillighedens vej i øjeblikket herhjemme.

Hvem er involverede?

Det britiske finanstilsyn gav i går de britiske banker 10 dage til at give en redegørelse for deres samarbejde med det omstridte advokatfirma Mossack Fonseca i Panama.

Lækkede dokumenter fra Panama viser, at banker verden over har været involveret i at hjælpe forretningsfolk, politikere og andre med at sætte deres penge i skattelylande igennem mærkværdige selskabskonstruktioner, hvor der er brugt lokale stråmænd.

Det er kommet frem, at både Nordea og Jyske Bank har samarbejdet med Mossack Fonseca. Jesper Berg vil ikke på nuværende tidspunkt fortælle, hvor mange banker der har sendt oplysninger om deres samarbejde med det omstridte advokatfirma til finanstilsynet.

- Vi har også fået oplysninger fra andre, siger Jesper Berg.

Vi skal vide mere

Jesper Berg afviser dog at sende en presbold af sted til bankerne ligesom de britiske tilsynskollegaer.

- Det er tydeligvis en meget kompliceret sag, der ændrer sig fra dag til dag. Vi skal først blive klogere på, hvad der er op og ned i denne her sag, før vi beder bankerne om yderligere.

Hvorfor beder I ikke bare bankerne om en fuldstændig redegørelse, så vil I utvivlsomt blive klogere?

- Man får jo svar, som man spørger. Vi skal først blive klogere på sagen, før vi kan spørge klogt.

Men hvorfor beder I ikke bare om indsigt i alle bankernes forbindelser til Mossack Fonseca?

- Det er utrolig mange dokumenter, det tilsyneladende handler om i denne sag. Jeg tror, at vi skal starte et andet sted for at få en mere generel forståelse af, hvad der er op og ned i denne her sag.

Tilliden til bankerne

Sagen om de danske bankers rolle i forbindelse med oprettelse og drift af virksomheder i skattelylande kan både være interessant for de danske skattemyndigheder og for Finanstilsynet.

Når det drejer sig om hvidvask af penge og tilliden til banksektoren, er det Finanstilsynets ressortområde. Og sagen om Panama-papirene er ikke noget, der får tilliden til bankerne til at vokse.

- Det her er ikke fremmende for tilliden til den finansielle sektor, og vi må se på, om der er noget, vi kan gøre det bedre, og derfor vil vi gøre, hvad vi kan for at afdække de tilsynsmæssige aspekter, siger Jesper Berg.

Når det drejer sig om eventuel skatteunddragelse i forbindelse med offshoreselskaber, ligger sagen hos Skat.

Skatteministeren har indkaldt bankerne til en samtale ovenpå afsløringen af, at mindst 300 danskere har brugt advokatfirmaet Mossack Fonseca, og der vil blive afholdt en høring om sagen.