De fleste er tilmeldt en pensionsopsparing, men ved du egentlig, hvordan din pension er skruet sammen?
Her er fem råd fra Forbrugerrådet Tænks seniorøkonom, Morten Bruun Pedersen, der kan hjælpe dig til, hvad du skal gøre - hvis du overhovedet skal gøre noget.
1. Hvor tidligt skal jeg starte?
Når man kommer ud på arbejdsmarkedet, så vil langt de fleste blive tilbudt en arbejdsmarkedspension, og så kommer du automatisk ind i et system.
Så hvis man starter der som 25-30-årig, så er det et godt tidspunkt at komme i gang med den her pensionsordning på, siger Morten Bruun Pedersen.
2. Hvor meget skal jeg spare op?
Hvis man tager udgangspunkt i 10-15 procent af ens løn, så vil det være et godt udgangspunkt. Så kan man hen ad vejen se, om man synes, den prognose man får om, hvad man får udbetalt, når man skal på pension, om man synes, det er nok, siger Morten Bruun Pedersen.
3. Vent med at opspare ekstra
Pension er en mere låst opsparing, så det er rigtig fint at spare op, men hvis du samtidig har gæld, så er det bare endnu bedre at få den bragt ud af verden, før du begynder at spare op.
Den der med at spare op på en konto, hvor du ikke får ret meget forrentning og så have dyr gæld et andet sted. Det er ikke en god forretning for dig samlet set, siger Morten Bruun Pedersen.
Så skal du selvfølgelig tage temperaturen på din pensionsordning, når du kommer længere frem omkring de fyrre år for eksempel, og så se med den opsparing, du har nu, ser det så ud til, at du har sparet nok op i forhold til, hvad du gerne vil leve for, når du bliver ældre, og så kan det være, du skal til at supplere om med nogen yderligere pensionsopsparing.
4. Skal jeg selv investere min pensionsopsparing eller lade pensionsselskabet gøre det?
Hvis du har en ganske almindelig arbejdsmarkedspension, så vil selskabet i høj grad gøre det for dig, så de planlægger, hvordan de her investeringer skal sættes, siger Morten Bruun Pedersen.
Hvis du går over i en bank, så har du mange flere forskellige muligheder for, hvor meget risiko du egentlig vil tage, og når du er ung så kan du måske godt tage lidt mere risiko, end når du bliver ældre. Det vil sige, at du kan tage større andel af aktier, men man skal aldrig hælde alle æg i samme kurv. Man skal sprede sig lidt, så man ikke har alt for stor risiko med sine aktier og obligationer.
5. Vær opmærksom på pensionsselskabets omkostninger
Hvis du skal vurdere din pensionsordning, om den er god eller dårlig, så skal du i høj grad også kigge på, hvad omkostningerne er for pensionsordningen og ikke kun, hvad de regner med, de kan tilbyde dig i afkast, siger Morten Bruun Pedersen.
Man skal passe på med at lokkes af, at et selskab i måske to-tre år har lavet et meget højt afkast.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1301487269901794