FAKTA Forstå OW Bunker-sagen

Få svarene på hvorfor Danmarks næststørste virksomhed målt på omsætning pludselig gik konkurs.

Aalborgvirksomheden OW Bunker gik konkurs i november 2014. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

OW Bunkers forretning var i høj grad bygget op om risikabel oliespekulation, og OW Bunkers ledelse og ejere undlod at oplyse investorerne om det. Det konkluderer en 400 siders rapport, bestilt af konkursboets kurator, tirsdag.

Men hvordan kom det hele så vidt?

Det blev kaldt en af de største børsskandaler i danmarkshistorien, da Aalborg-virksomheden i november 2014 gik konkurs, hvilket resulterede i aktionærer, der mistede en masse penge, og medarbejdere, der nu stod uden job.

OW Bunker handlede med brændstoffer til skibe og var på sit højeste Danmarks andenstørste virksomhed målt på omsætning med en værdi på cirka 6,4 milliarder kroner.

Virksomheden blev grundlagt i 1980, men opnåede først plads i danskernes bevidsthed i marts 2014, da virksomheden blev børsnoteret af den svenske kapitalfond Altor.

Børsnoteringen var fra starten en stor succes, og næsten 20.000 privatpersoner og virksomheder købte aktier i selskabet. Men lykken vendte hurtigt.

Ved præsentationen af regnskabet for første halvår i august 2014 nedjusterede OW Bunker forventningerne til resultatet for 2014. Man havde ikke taget højde for de faldende oliepriser, og fejlslagende spekulationer i oliehandel koster selskabet et tab på 900 millioner kroner. Chefen for risikostyring, Jane Dahl Christensen, bliver fyret.

Den 5. november 2014 stopper handlen med OW Bunker-aktier på Københavns Fondsbørs. Grunden er, at der akut mangler 750 millioner kroner i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore på grund af bedrageri.

På få måneder mistede OW Bunker omkring 1,6 milliarder kroner. Egenkapitalen var væk og virksomhedens udenlandske bankforbindelser ville ikke dække det store hul i pengekassen.

Den 7. november 2014 gik OW Bunker officielt konkurs, hvilket betød, at mere end 600 ansatte i hele verden mistede deres job.