Fagforening er ikke klar til at slippe store bededag: Vil have den på banen igen i 2025

Det lykkedes ikke at få kompensation for helligdagen i den netop indgåede aftale.

Der var hveder, omend ikke de varmeste af slagsen, på menuen, da fagbevægelsen demonstrerede for at bevare store bededag søndag den 5. februar. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Store bededag er borte, men ikke glemt hos HK Handel.

Fagforeningen, der netop har indgået en ny overenskomstaftale, vil fortsat kæmpe for at sikre en større kompensation for den tabte helligdag.

Og specifikt vil emnet blive taget op igen, når den netop indgåede aftale skal fornys igen om to år, siger Mette Høgh, der er formand i HK Handel.

- Det kan jeg love dig, at det gør, understreger Mette Høgh.

Mette Høgh er formand for godt 30.000 medlemmer i HK Handel. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Så sent som tirsdag blev loven, der afskaffer store bededag, vedtaget i Folketinget med stemmer fra SVM-regeringen og Radikale Venstre.

Loven siger, at lønmodtagere får et tillæg på 0,45 procent, når bededag næste år ophører med at være en helligdag.

Ifølge Mette Høgh har det ikke været muligt at tage andet med i HK Handels forhandlinger med arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv om overenskomsten i denne omgang.

I december, da regeringen først afslørede planen om at afskaffe store bededag, varslede Mette Høgh ellers, at hun ville bringe det tema op i overenskomstforhandlingerne.

Vrede rettet mod Christiansborg

Men hun understreger, at det er regeringen, og ikke modparten i forhandlingerne, som hun er utilfreds med.

- Jeg retter min vrede mod Christiansborg. Jeg synes, at Christiansborg har blandet sig i den danske model.

- Og regeringen har gjort det svært at bringe det til forhandlingsbordet. Det betyder, at det ikke er en drøftelse, vi har haft ved denne her overenskomstforhandling. Det venter vi med til 2025, siger HK-formanden.

Hos HK Handels modpart i forhandlingerne, Dansk Erhverv, er man dog ikke sikker på, at spørgsmålet vender tilbage.

Lauritz Rønn has som vicechef i Dansk Erhverv forhandlet overenskomst på butikkernes vegne.

- Jeg synes, vi har evnet at sige overenskomst for sig, politik for sig. Vi kan jo aldrig forhindre folk i at komme frem med krav, men mon ikke, at diskussionen er slut nu, siger Lauritz Rønn, vicechef i Dansk Erhverv.

Så du forventer ikke som arbejdsgiver, at du skal finde et eller andet frem til 2025 som kompensationen for store bededag?

- Det håber jeg ikke. Jeg synes måske også, at det er værd at bemærke, at de er jo vel nok kompenseret allerede via lovgivning. Men det må vi jo se, siger Lauritz Rønn.

Joker i afstemningen

Spørgsmålet om store bededag er under hele overenskomstforløbet spået at spille en rolle.

Både forskere og fagbevægelsens bagland har advaret om, at den tabte helligdag kan få folk til at stemme nej til de nye overenskomster.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet er spørgsmålet heller ikke lagt i graven endnu.

- Det er stadig den her joker med store bededag. Det har jo ikke været forhandlet i overenskomsterne, men er en politisk vedtagelse. Og der må man bare sige, at medlemmerne kan jo godt gå hen og, om man så må sige, straffe forligene, selv om store bededag er en politisk vedtagelse, siger Christian Lyhne Ibsen.

Spørger medlemmerne igen

DR Nyheder har spurgt Claus Jensen, der som formand for Dansk Metal er en af de allermest toneangivende figurer i fagbevægelsen, om han deler Mette Høghs krav om en ny forhandling om store bededag i 2025. Men det vil han ikke lægge sig fast på endnu.

- Det er kun lidt over en uge siden, at vi landede overenskomsten for industriens område. Vi har endnu ikke bedt vores medlemmer fortælle om, hvad vores krav skal være ved overenskomstforhandlingerne i 2025.

- Vi har altid en omfattende demokratisk proces før forhandlingerne, og det er medlemmernes ønsker, vi tager med ind til forhandlingsbordet med arbejdsgiverne. Sådan bliver det også, når vi skal forhandle overenskomsten næste gang, siger Claus Jensen i en skriftlig kommentar til DR.

Hverken Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, eller arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri har ønsket at give deres besyv med.

Vil du høre mere om overenskomster? Så se vores explainer herunder: