Erstatningskrav for milliarder: Disse sager har OW Bunker-konkursen resulteret i

BAGGRUND Tre erstatningssager og en politiefterforskning er, hvad der lige nu finder sted i kølvandet på OW Bunkers konkurs tilbage i 2014. I alt er der rejst søgsmål for 1,8 milliarder kroner.

OW Bunker handlede med brændstof til skibe og var Danmarks andenstørste virksomhed målt på omsætning med en værdi på cirka 6,4 milliarder kroner. En stor del af omsætningen viste sig dog at komme fra spekulation. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Kuratorerne, der rydder op efter olieselskabet OW Bunkers dramatiske konkurs, har i dag afleveret sin gennemgang af selskabet og de ansvarlige for konkursen.

Rapporten konkluderer, at både ledelsen og de tidligere ejere, kapitalfonden Altor, har haft ansvarspådragende viden, som de kunne have brugt til at undgå konkursen. En viden, der blev tilbageholdt for både aktionærer og fondsbørs op til og efter selskabet blev solgt på børsen i marts 2014.

Dermed mener kurator - hvis opgave det er at redde så mange penge ud af boet som muligt til aktionærerne - at der er basis for erstatningssager mod OW Bunkers topfolk og ejere.

Konkursen kostede 600 mennesker arbejdet og betød at tusindvis af aktionærer og pensionskasser tabte alle deres penge i selskabet, som blev solgt for over 5 milliarder koner på børsen - blot syv måneder før kollapset.

Men kuratorernes rapport og varslinger om retssager er blot et skridt af flere. Der er også sager i gang fra:

  • ATP/PFA

  • Aktionærforeningen

  • Udenlandske (Deminor)

  • Bagmandspolitiet

ATP/PFA

PFA valgte sammen med ATP og 25 andre pensionskasser af lægge sag an mod OW Bunker i et forsøg på at genvinde nogle af de omkring 800 millioner kroner, som de mistede ved OW Bunkers konkurs. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Anført af pensionsgiganterne ATP og PFA har 27 danske pensionskasser tilbage i slutningen af juni varslet to sager ved domstolen.

Den ene af sagerne var rejst mod OW Bunker, relevante tidligere ledelsesmedlemmer i OW Bunker og relevante Altor-enheder vedrørende prospektansvar.

Pensionskasserne mener nemlig, at det prospekt, der blev præsenteret forud for OW Bunkers børsnotering var vildledende.

Den anden sag drejer sig om manglende overholdelse af børsretlige oplysningsforpligter. Den er rejst mod OW Bunker og relevante tidligere ledelsesmedlemmer i OW Bunker, som ifølge pensionskasserne forsømte at give børsmarkedet informationer om selskabets økonomiske problemer i månederne op til konkursen.

De 27 pensionskasser tabte til sammen i omegnen af 800 millioner kroner på konkursen.

Aktionærforeningen

Morten Schwartz Nielsen er formand for foreningen 'OW Bunker Investor', som repræsenterer 3.500 tidligere aktionærer i OW Bunker. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

3.500 af OW Bunkers tidligere aktionærer har som foreningen OW Bunker Invest rejst en erstatningssag mod nøglepersonerne i det konkursramte selskab.

Derudover har foreningen også rettet lyset mod de to investeringsbanker Carnegie og Morgan Stanley.

De 3.500 tidligere aktionærer mener, at de købte aktier i selskabet på en forkert baggrund.

For i stedet for aktier i et sikkert og ikke-risikobetonet selskabet, som de var blevet fortalt, at OW Bunker var, stod de pludselig med aktier i et selskab, hvis drift var meget afhængig af udviklingen i oliepriserne.

Medlemmerne har samlet set tabt 260 millioner kroner på konkursen.

Foreningen er blevet skabt på et initiativ fra Dansk Aktionærforening.

Udenlandske (Deminor)

Det belgiske konsulenthus Deminor forklarede allerede tilbage i november 2014, at et sted mellem 15 og 20 af OW Bunkers tidligere investorer tog kontakt til konsulenthuset i forbindelse med at rejse et søgsmål mod det danske selskab. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Det er ikke kun i Danmark, at investorer har fået ørene i klemme oven på OW Bunkers konkurs.

En række udenlandske investorer mistede også millioner af kroner, da selskabet måtte dreje nøglen om.

I slutningen af juni kunne Berlingske fortælle, at den belgiske konsulentvirksomhed, Deminor – som repræsenterer en række internationale investorer – var klar med endnu et søgsmål mod OW Bunker.

Ifølge avisen drejede søgsmålet sig om 750 millioner kroner, hvilket vil få de i alt tre søgsmål til at løbe op i samlet 1,8 milliarder kroner.

Bagmandspolitiet

-Vi kommer til at arbejde tættere sammen med Skat og med myndigheder i andre lande, fortæller Morten Niels Jakobsen, der er chef for Bagmandspolitiet. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Hvor de ovenstående sagsforløb handler om erstatningsansvar i forbindelse med konkursen, kigger Bagmandspolitiet i stedet på, om der kan rejse straffesager mod nogen af de implicerede.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), som er Bagmandspolitiets egentlige navn, har siden slutningen af 2014 efterforsket sagen.

Det er meget usædvanligt, at Bagmandspolitiet på eget initiativ er gået ind i sagen.

Tidligere – i forbindelse med eksempelvis de store bankkrak – er man først gået ind i sagerne efter politianmeldelser fra konkursboerne eller Finanstilsynet.

- Det er en sag, som vi prioriterer højt, og som vi derfor er gået aktivt ind i i en meget tidlig fase, forklarede chef for Bagmandspolitiet Morten Jakobsen i begyndelsen af juni 2015.

Morten Jakobsen fortæller i dag til DR Nyheder, at kurator-redegørelsen vil komme til at indgå i Bagmandspolitiets efterforskning, som forhåbentlig afsluttes i 2016.