Var det menneskelige fejl, eller var det finanskrisen, der fik Roskilde Bank til at gå konkurs for syv år siden?
Det skal Østre Landsret forsøge at finde svar på, når de i dag tager hul på det, der betegnes som en af Danmarkshistoriens største erstatningssager.
Statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, har sagsøgt otte tidligere bankfolk fra Roskilde Banks top samt bankens revisionsselskab, Ernst & Young, og to af selskabets revisorer.
I alt stævnes de for én milliard kroner.
32.000 aktionærer mistede deres penge
Sagen er så omfattende, at Østre Landsret har været nødt til at ombygge nogle gamle retslokaler i Gladsaxe, så der er plads til alle de sagsøgte, advokaterne og tilhørerne.
Og tilhørere forventes der at komme mange af.
Da Roskilde Bank gik konkurs fredag den 22. august 2008, tog den 32.000 aktionærer og småsparere med sig i faldet. Kollapset endte med at koste aktionærerne sammenlagt syv milliarder kroner, og selv om flere af dem har fået erstatning for en del af tabet, så efterlyser alle, at der bliver placeret et ansvar.
Bagmandspolitiet måtte droppe deres sag
Krakket i Roskilde Bank betegnes som et symbol på usunde tilstande i bankverdenen, og erstatningssagen har været længe undervejs.
Bagmandspolitiet forsøgte at føre en straffesag mod ledelsen, men måtte droppe den i 2012. Med Finansiel Stabilitets søgsmål forsøger man nu for sidste gang at afdække årsagen til krakket.
Der går dog længe, før der kan sættes et endeligt punktum i sagen om Roskilde Bank. Sagsakterne fylder mere end 30.000 sider og selve sagen forventes at tage 117 retsdage.