Flere skal arbejde fuldtid.
Det var en af beskederne fra parterne bag trepartsaftalen, der blev indgået i går.
Men det er slet ikke sikkert, at det kommer til at ske med den aftale, som regeringen og arbejdsmarkedets parter står bag.
Det sår to eksperter nemlig tvivl om, efter at have læst trepartsaftalen.
- Jeg tror ikke, at det bliver voldsomt mange, der går op i tid, siger Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.
- Når jeg ikke gør det, så er det fordi, at det ikke kun er et spørgsmål om de penge, man kan få for det.
Trepartsaftalen lægger ellers op til lønstigninger for 6,8 milliarder kroner, der skal være indfaset i 2026 til blandt andet sosu'er, sygeplejersker og socialpædagoger.
Tiltagene skal forhandles endeligt færdig i de kommende overenskomstforhandlinger, og det er derfor endnu ikke klart, hvor meget den enkelte medarbejder kommer til at stige i løn.
Der er dog for eksempel sat 1,25 milliarder kroner af til et lønløft blandt sosu'er. Det skal udmøntes gennem et anciennitetstillæg, der træder i kraft efter tidligst fire års beskæftigelse.
Det skal også blive mere attraktivt at indgå i vagtplanerne på landets hospitaler på alle tider af døgnet. Det er der sat én milliard kroner af til.
Men ifølge lektor og arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, så er der andre faktorer i spil, når for eksempel sygeplejersker skal overveje, om de vil arbejde mere.
- For mange sygeplejersker, der arbejder deltid, er det en nødvendighed for at få deres arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen, siger Laust Høgedahl.
At der kan være mange andre omstændigheder der spiller ind i valget om fuldtidsarbejde, er forkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, enig i.
- Jeg tror, at det er rigtig vanskeligt at pege på én faktor, der får sygeplejersker til at gå på fuldtid. Vi ved, at der er en lang række faktorer, som gør, at sygeplejersker er på deltid, siger Dorthe Boe Danbjørg.
Selvom lønnen ifølge hende heller ikke er den eneste vigtige faktor, så vil hun gerne sikre de bedste vilkår for sine medlemmer.
- Jeg vil gerne have, at mine medlemmer skal have ret til at komme på fuldtid, så derfor går vi selvfølgelig ind som fagbevægelse for at sige, at vi gerne vil lave aftaler, der understøtter, at man kan være på fuldtid, siger Dorthe Boe Danbjørg.
- Men det skal altid være op til den enkelte at bestemme, om man har jeg lyst til at være på fuldtid eller deltid.
Gode arbejdsvilkår er vigtige
Bent Greve peger også på, at arbejds- og familielivet er vigtige faktorer. Ifølge ham er spørgsmålet om løn kun en brik i et større puslespil.
- Det skal være en god arbejdsplads, der skal være en god ledelse, godt kollegialt samvær, man skal have en oplevelse af, at man kan levere en god kvalitet af det, man skal lave, siger Bent Greve.
- Man skal ikke opleve at være stresset hver anden dag og komme frustreret hjem fra sin arbejdsplads.
Det er ifølge Bent Greve svært at sætte præcise tal på, hvor mange, der vil benytte sig af muligheden for at gå op på fuldtid fra deltid.
Heller ikke statsminister Mette Frederiksen (S) kunne svare præcist på spørgsmålet om, hvad regeringens bud er på, hvor mange sygeplejersker, der kommer til at gå op i tid på grund af det kommende lønløft.
- Jeg tror ikke, at man kan sige det helt præcist. Men det vi gør er, vi løfter en grundløn, der kommer mange til gavn, og så gør vi noget målrettet for dem, der gerne vil op i tid, lød det fra statsministeren.
Se klippet fra interviewet i TVA 18.30 herunder:
Kortere hviletid
Selvom der venter et lønløft til en del offentligt ansatte, så er der også nogle arbejdsvilkår, som de vinker farvel til.
Blandt andet kan sosu'er og socialpædagoger risikere vagter, der varer op til 12 timer. De kan også risikere en hviletid, der ikke længere ligger på 11, men derimod otte timer.
- Det er klart, at der er nogle, der vil se det som en forringelse af deres arbejdsvilkår, hvis de får nedsat deres hviletid, siger Laust Høgedahl.
Derudover skal lønmodtagerne heller ikke længere kunne tage frivilligt overarbejde med et løntillæg. Fremover bliver det nemlig kun arbejde, der varer længere end 37 timer, der kan udløse ekstra betaling for sosu'er og sygeplejersker.
- Jeg tror, det her har været en meget central del af forhandlingen, hvor lønmodtagerne har været nødt til at give sig for at få en del af de her lønmidler, siger Laust Høgedahl.
- Der har været et stærkt ønske fra arbejdsgiverne om, at man gjorde op med den her model, hvor sygeplejersker arbejder på deltid, og så kan supplere op med vagter, som de får ekstra betaling for.
Læs hele livebloggen fra pressemødet, hvor trepartsaftalen blev præsenteret herunder: