Risikoen for at blive afsløret i momssvindel er forsvindende lille, fremhæver eksperter overfor DR. En væsentlig faktor er, at der i de seneste år er blevet skåret meget voldsomt ned hos Skat.
- Alt for meget tyder på, at man har skåret alt for langt ind. At man ikke bare har skåret ind til benet, man har skåret helt ind i benet hos Skat, siger professor, cand.jur. og ekspert i økonomisk kriminalitet Lars Bo Langsted til DR.
- Skat har slet ikke medarbejdere nok til alt det kontrolarbejde der ligger – det er formentlig også derfor vi ser så mange sager, siger Lars Bo Langsted.
Negativ moms vokser med milliarder
- Potentialet ved momssvindel er jo uhyggelig stort fordi der er moms på stort set alle varer og tjenesteydelser herhjemme. Potentialet for at det er en meget stor sag, er selvfølgelig til stede, siger Lars Bo Langsted.
I løbet af de seneste fem år er Skats opgørelse af negativ moms vokset fra 192 milliarder kroner i 2010 til 257 milliarder kroner i 2014.
- Det er dog svært at fastslå de reelle udbetalinger af negativ moms. Det skyldes, at en række momspligtige ydelser opgøres forskelligt på virksomhedernes selvangivelser, skriver Skatteministeriet i et svar til DR Nyheder.
Negativ moms er de penge, som virksomheder kan få tilbage fra Skat, hvis de i første omgang har betalt for meget i moms.
Det sker for eksempel, når virksomheder eksporterer varer til andre EU-lande eller ud af EU. Her kan virksomhederne ikke opkræve moms af køberne, men får i stedet momsen refunderet fra statskassen.
Kan ikke forklares med lovlig eksport
Men det er blandt andet også her, der svindles, når virksomheder kræver moms retur uden at være berettiget til det.
- Når man ser, at udbetalingerne er steget så voldsomt, så kan det ikke alene forklares med, at det går bedre i eksporterhvervene. Der må også være nogle virksomheder, der indsender negative momsangivelser uden at være berettiget til det, siger Søren Engers, der er momsdirektør i konsulentvirksomheden Timetax.
- De får altså udbetalt penge fra Skat, som de ikke er berettiget til. Og det er jo svindelsager mange af dem, siger Søren Engers, der selv har været momsrådgiver hos Skat, men siden 2011 har været privat rådgiver.
Hos Skat arbejder 81 ansatte med at finde uberettigede udbetalinger af negativ moms. I 2014 fandt de samlet fejl for godt 1,5 milliarder kroner eller for mere end 19 millioner kroner hver.
Mere kontrol er eneste løsning
Men disse 81 medarbejdere udtager kun samlet to procent af momsindberetningerne til kontrol. Så risikoen for at blive opdaget er forsvindende lille, mener Søren Engers:
- Det er nemt. Det er meget nemt. Du kan starte et lille selskab, et iværksætterselskab, Det koster én krone i startkapital. Så kan du indsende et antal negative momsangivelser, skrive som forklaring, at der er omkostninger til opstart, og så får du momsen udbetalt, forklarer Søren Engers.
For Søren Engers er der kun én løsning på problemet:
- Det er et spørgsmål om at styrke kontrollen.
I et svar til Folketinget skrev Skatteministeriet i november, at "det er vigtigt at understrege, at udviklingen i ”negativ” moms set i forhold til ”positiv” moms ikke kan benyttes som indikator på svigtende regelefterlevelse, og i øvrigt skal fortolkes med forsigtighed."
Siden 2010 er der også sket en stigning i positiv moms-indberetninger. Fra 364 milliarder i 2010 til 432 milliarder i 2015.
Rettelse: Vi skrev tidligere, at udbetalingerne af moms var steget baseret på tal fra Skatteministeriets indtægtslister. Ordet 'udbetalinger' er erstattet af 'Skats opgørelser', da tallene indtægtslisten ikke er udtryk for Skats udbetalinger af negativ moms.