De fleste starter en børneopsparing, for at der skal være penge på kistebunden, når børnene starter deres voksentilværelse.
Børneopsparing er meget populær. Lige nu står omkring 14 milliarder kroner og venter på, at børnene skal blive 18 eller 21 år gamle, så de kan få pengene udbetalt.
Men man er nødt til at holde øje med børneopsparingen, lyder advarslen fra flere eksperter.
- Når man vil starte en børneopsparing, er det vigtigt at kigge sig for. Man skal ikke bare gå ned i sin egen bank og oprette en børneopsparing, siger Anja Phillip, formand for Forbrugerrådet TÆNK.
- For i dag kan der være flere tusinde kroner at vinde eller tabe, hvis man ikke tjekker bankernes rente på børneopsparing, siger hun.
Man må indbetale 3.000 kroner om året på en børneopsparing, indtil man når loftet på 36.000 kroner, der er det maksimale man må indbetale. Til gengæld er opsparingen skattefri ved udbetaling.
Beregninger fra TÆNK viser, at der er stor forskel på, hvor højt et afkast bankerne giver på børneopsparingerne.
I de tilfælde hvor opsparingen er startet ved barnets fødsel - vil der i de bedste banker være et afkast på 10.000 kroner, når barnet fylder 18. Men i banker med de laveste renter er afkastet helt nede på 1.600 kroner.
"Selvom man allerede har startet en børneopsparing, så gå ind og tjek renten. Man kan nemlig flytte børneopsparingen til en bank, der tilbyder en højere rente, siger Anja Phillip.
Men uanset om slutbeløbet på børneopsparingen lyder på 46.000 kroner - eller 37.600 kroner - så er beløbene ikke ret høje.
Invester
- Som renteniveauet er lige nu, hvor du stort set ikke får noget i rente på din børneopsparing, så anbefaler vi faktisk, at man overvejer at investere pengene i stedet, siger afdelingsdirektør Leif Lind Simonsen fra SparNord.
Flere banker tilbyder såkaldte børneopsparingspuljer, hvor pengene investeres i aktier og obligationer.
Leif Lind Simonsen kan ikke forudsige, hvad en puljeopsparing vil give i afkast om 18 år, men han kan kigge 18 år tilbage istedet.
- En børneopsparing, der er startet for 18 år siden, vil i dag give omkring det dobbelte i afkast, hvis du har investeret med en beskeden risiko, sammenlignet med en almindelig børneopsparing, siger han.
Når man investerer børnenes penge er der altså mulighed for at få meget mere ud af det - men der er også en risiko for at tabe penge, pointerer Leif Lind Simonsen.
- Aktier er de værdipapirer, man kan tjene mest på, men også dem man kan tabe mest på. Vi vil anbefale, at man vælger en opsparing med 35 pct. i aktier og resten i obligationer. Man kan også investere endnu mere i aktier, men når barnet når 14 års alderen bør man skifte over til en lavere risiko for at beskytte de penge, man har fået ud af investeringerne, siger han.
Ikke nok
Men selvom man investerer børneopsparingen, er det sandsynligvis ikke nok, lyder det fra Privatøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.
- Hvis du slipper dit voksne barn løs med en børneopsparing, hvor der er blevet samlet 46.000 kroner, ja så kommer de altså ikke vanvittigt langt for pengene, siger hun.
- Indskud til en bolig, etableringsomkostninger, pc til studiestart - jamen pengene løber altså meget stærkt for en atten årig. Det er rart at have pengene, det er selvfølgelig bedre end ingenting, men de rækker ikke så langt, som mange måske går og tror, siger Ann Lehmann Erichsen.
Årsagen til at der er regler for, at man højst må sætte 36.000 kroner ind på en børneopsparing, skyldes at renterne er skattefrie.
Men Ann Lehmann Erichsen mener beløbsgrænsen er forældet.
- Beløbet er fastsat for atten år siden og især boligudgifter har ændret sig markant siden, siger hun.
- Men det værste ved det her loft på 36.000 kroner, det er, at alt for mange forældre stopper med at spare op til deres børn, når de når loftet, siger Ann Lehmann Erichsen.
Hun opfordrer til at forældre sparer mere op til deres børn på andre konti.
- Gavereglerne betyder, at man som forældre må give hvert barn er årlig gave på 62.900 kroner. Jeg ved godt, at så mange penge kan de færreste undvære. Men tænk over, at der er ikke nogen grænse for, hvor meget jeg må spare op til mit barn. Der er kun en grænse for denne her konto, der hedder børneopsparing. Hvis jeg har lyst til at spare mere op, så er der rigtig højt til loftet, og jeg kan spare lige så meget eller lige så lidt op, jeg har lyst til, siger Ann Lehmann Erichsen.
Regeringen har netop foreslået at fordoble beløbet man må indsætte på en børneopsparing. Hvis det bliver vedtaget, kommer grænsen til at ligge på 72.000 kroner - og afkastet vil fortsat være skattefrit.
Der er mere om, hvordan du passer bedre på børneopsaringen - og om hvordan du lærer børnene at passe på pengene - i magasinet Penge, DR1 kl. 22:15