Sparegrisen i fare: Forældre må droppe kontanter

Usynlige penge på mobil og kort er uomgængelige, så lær børnene at bruge dem fornuftigt

De to sammenbragte søskende, Isak på 8 år og Viola på 7 år, får lommepenge via bankoverførsel. Vi har sluppet dem løs en dag i Odense med henholdsvis 100 kroner i kontanter og 100 kroner på et betalingskort.

Vi er på vej mod det kontantløse samfund. Og de fleste børn vil ikke få ret mange kontanter mellem hænderne, når de bliver voksne.

- Mange børn vil ikke kunne genkende en pengeseddel, hvis de ser den. Børn i dag skal lære at håndtere usynlige penge som betalingsapps, netbetaling, betalingskort og mobilbetaling. Det er meget abstrakt for et barn, siger privatøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Det gør det til en udfordring at opdrage børn til at passe på pengene.

- Pengesedler og mønter er gode til at opdrage børn med. Når vi giver børnene penge i hænderne, så opdager de meget hurtigt, hvad der sker, når de køber noget. Pengene forsvinder, siger Ann Lehmann Erichsen.

Usynlige penge

Det er langt sværere at opdrage børn til at håndtere digitale penge. Men det er vigtigt at forældre påtager sig opgaven, lyder det fra Forbrugerrådet TÆNK.

- I takt med, at penge er blevet så digitale, at et køb foregår ved nogle klik på en skærm eller på en mobiltelefon, så bliver det meget uhåndgribeligt for børn, siger rådets formand Anja Phillip.

- Vi skal lære børn, at penge ikke bare er en usynlig ressource, der bare er på et Dankort eller på en pc. Den bevidsthed skal børn have. Ellers bliver det svært for dem selv at håndtere det, når de bliver voksne. Vi ser allerede nu over 50.000 unge i gældsregistret RKI, og vi møder unge i vores gældsrådgivninger, som ikke magter at administrere deres penge, siger Anja Phillip.

Betalingskort

En af de forældre, der forsøger at ruste sine børn til det kontantløse samfund, er Rune Mai. Han har tre sammenbragte børn - og de to ældste på syv og otte år har netop fået deres første betalingskort.

- Jeg tror ikke, der går særligt længe, så har vi ikke kontanter mere i samfundet. Og så skal de på en eller anden måde kunne forholde sig til, at pengene bliver brugt fra deres mobiltelefon eller fra et kort. Det er vigtigt at opdrage vores børn til, at de kan forstå usynlige digitale penge, og hvordan de bliver brugt, siger han.

Privatøkonomen forstår godt forældre som Rune Mai.

- Det er da en god ide at give børn et betalingskort. Tale med dem om hvordan kortet virker og sikre sig, at de forstår, hvad der sker, når de bruger penge på kortet, siger Ann Lehmann Erichsen.

13 år

Et barn kan ikke uden videre gå ned i banken og få et børnekort. Der ligger en aftale fra 2004 om, at banker ikke bør udstede betalingskort til børn under tretten år. Det betyder, at bankerne i dag ikke markedsfører kort til børn under tretten - det samme gælder mobilbetaling. Aftalen skal genforhandles.

Men selvom bankerne ikke markedsfører kort til børn, så kan man få et kort i mange banker, hvis forældrene beder om det.

- Selv mindre børn har et betalingskort. Men uanset alder vil jeg anbefale, at forældre mærker efter om barnet kan styre et betalingskort, eller om det bedre kan styre kontanter, siger Ann Lehmann Erichsen.

En undersøgelse fra Nordea viser, at 10 procent af alle 11-årige har et betalingskort. Når børnene er fyldt 13 år, har 46 procent et betalingskort, og blandt de 15-årige er det 79 procent.

Lommepenge på kort og app

Til de børn, der endnu ikke er klar til betalingskort, dukker der nye løsninger op. Løsninger, der giver børn mulighed for at kunne betale med både mobil og kort.

Danske Bank har netop lanceret en lommepenge-løsning, hvor der er tilknyttet et lommepenge-kort, der kan bruges i butikker. Det er til børn mellem 8 og 12 år.

På trapperne er også Mymoniis lommepenge-app til mobiltelefon. Her er Nets, der driver Dankortet, med til at teste en løsning, hvor børn kan betale med lommepenge-app'en på mobilen.

Istedet for et normalt kort har Rune Mai valgt at give de to børn et såkaldt kontantkort hver.

- Det ser ud til, at de har styr på det. Det er fantastisk at se, at de kan gå hen i en butik og så betale på samme måde som en voksen, siger han.

Kort eller konto

Seks ud af ti forældre giver stadigvæk lommepenge kontant, mens 40 pct. giver lommepenge gennem en bankoverførsel eller MobilePay, viser en undersøgelse fra Finans Danmark.

- Vi overfører deres lommepenge til deres bankkonto. Det er super nemt, og det er den samme måde, vi voksne får vores løn på. Så børnene lærer systemet at kende fra starten, siger Rune Mai.

Der er mere om, hvordan du lærer børnene at passe på pengene - og om hvordan du selv passer på børneopsparingen - i magasinet Penge, DR1 kl. 22:15