Ekspert: Skattely-forslag vil koste tusindvis af arbejdstimer

SF's forslag om at ændre Københavns Kommunes investeringspolitik vil kræve meget arbejde, mener investeringsøkonom.

SF i Københavns Kommune foreslår, at investeringspolitikken skærpes, så det ikke længere bliver muligt at samarbejde med selskaber, der medvirker til skatteunddragelse. (Foto: © Carlos Jasso, Scanpix)

Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF) foreslår, at kommunens investeringspolitik ændres, så der ikke fremover investeres i selskaber, der udøver eller bidrager til skatteunddragelse.

I praksis kan det dog blive overordentligt svært at omsætte et sådan forslag til praksis, særligt fordi Københavns Kommune i givet fald selv skal lave en manual for at tilrettelægge investeringerne, fortæller investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen:

- Det er ikke sådan, at man bare kan dykke ned i en håndbog for etisk korrekte investeringer uden skatteomgåelse og så finde forskellige kriterier, siger han.

At ændre investeringspolitikken til også at omfatte selskaber, som opererer i skattelylande - og dokumentere det - vil koste tusindvis af arbejdstimer, vurderer Per Hansen.

- Man skal selv til at dokumentere sin egen vej, og hvilken vej det er, man ønsker at gå, og hvilke processer, man ønsker, de her virksomheder skal overholde. Så hvis Københavns Kommune skal gennemføre det her, så ligger der mange tusind timers arbejde forude.

Per Hansen betragter også forslaget som relativt vidtgående, fordi det vil omfatte rigtigt mange virksomheder. For eksempel i tilfælde hvor selskaber placerer et overskud i et land med lav selskabsskat.

- Hvis det er sådan, at man med fuldt overlæg har ladet nogle indtægter beskatte i nogle lande, som har markant lavere skattesats, så er det jo skattespekulation, og så vil jeg opfatte det som værende noget af det, som rammes ind af noget af det, som politikerne gerne vil undgå.

- Men der er ikke nogen garanti for, at man ikke kommer i kontakt med nogle selskaber, som forvarende eller uforvarende alligevel har handlet i strid med det, som man i den her investeringspolitik kalder god skik, siger Per Hansen.

Forslaget fra SF:

Medlemsforslag om skatteunddragelse Det foreslås, at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om:

  1. 1

    at alle kommunens forvaltninger tilstræber at undgå at handle, samarbejde og indgå kontrakter med firmaer, selskaber og organisationer, som unddrager sig skattebetaling i Danmark (eller andre EU-lande).

  2. 2

    at Københavns Kommunes investeringsforening sikrer sig, at kommunens midler ikke investeres i selskaber, der benytter, bidrager til eller vejleder om skatteunddragelse. Samt at kommunens investeringsforening ikke skal samarbejde med andre investeringsforeninger eller virksomheder, som benytter, bidrager til eller vejleder om skatteunddragelse.

Motivering/baggrund for forslaget:

  • Den seneste uges skatteskandale med afsløringer af Panama som globalt centrum for massiv skatteunddragelse har nok en gang slået fast, at aggressiv skattespekulation er en massiv trussel mod velfærdsstaternes økonomi. I kølvandet på Panama-sagen – og det faktum, at formuen i kommunens investeringsforening i dag bl.a. forvaltes af Nordea, der er sat i forbindelse med skatteunddragelse - er der behov for, at vi også fra lokalpolitisk side sender et klart signal og tager afstand til skatteunddragelse. Og at vi i praksis sikrer, at vi som landets største kommune ikke bruger skattekroner på at handle eller samarbejde med virksomheder, som bidrager til skatteunddragelse.

  • Kilde: SF, København

  • Nordea afviser i en mail til DR Nyheder at medvirke "til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse."