Ekspert: Sag om mulig hvidvask i Nordea kan være enestående stor i Norden

Manden, der meldte Danske Bank for hvidvask, hævder, at Nordea er involveret i sagen.

Både svenske, norske og danske myndigheder har modtaget anmeldelser om mulig hvidvask i Nordea fra den britiske forretningsmand William Browder, der anmeldte Danske Bank for hvidvask. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Både det danske og svenske bagmandspoliti har modtaget en anmeldelse om mulig hvidvask i Nordea.

Anmeldelserne, som DR Nyheder er i besiddelse af, peger på mistænkelige overførsler for cirka 1,1 milliarder kroner foretaget til konti i Nordeas svenske, danske, finske og norske afdelinger. Og nogle af overførslerne har tråde til Danske Banks hvidvaskskandale.

- Vi har mest haft fokus på Danske Bank, fordi det er langt den største sag målt i omfang, men nu er der også kommet en politianmeldelse af Nordea, som er sendt til myndighederne i Sverige, Norge og Danmark af den samme person. Og nogle af transaktionerne har forbindelse til Danske Banks filial i Estland, som de danske myndigheder i forvejen efterforsker, forklarer DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

Bagmandspolitiet bekræfter på Twitter at have modtaget anmeldelsen:

- Vi vil selvfølgelig kigge grundigt på tilsendte materiale, vi vil koordinere med relevante udenlandske myndigheder, lyder det.

Stor sag i Norden

Når Nordea-sagen dukker op nu, skyldes det investeringsfonden Hermitage Capital med den britisk-amerikanske forretningsmand William Browder i spidsen. Det er herfra, man har sendt rapporten til de nordiske myndigheder med anklager om mulig hvidvask i Nordea.

Viser det sig, at der rent faktisk er foregået hvidvask i den størrelsesorden i nordiske filialer, er der tale om en meget stor sag, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør i Revisorjura.dk og ekspert i hvidvask.

- I nordiske sammenhænge er det en meget stor sag. Vi har jo ikke rigtig set hvidvask før i den størrelse. Vi har set Danske Bank-sagen, men det er jo foregået i Estland. Hvis så store beløb er kørt gennem nordiske lande, så er det en enestående stor sag. En størrelse, vi ikke har set før, siger han.

Jakob Dedenroth Bernhoft påpeger dog, at sammenlignet med mistanken om hvidvask i Danske Bank er denne sag dog en hel del mindre. I Danske Banks estiske filial er der strømmet 1.500 milliarder kroner igennem over en niårig peroide, og banken har selv konkluderet, at en stor del af dem er mistænkelige.

Nordea har før fået bøder i millionklassen i Sverige for en for ringe kontrol med hvidvask, og det danske bagmandspoliti er allerede ved at efterforske en anmeldelse af problemer med hvidvaskkontrol i Nordea fra det danske finanstilsyn.

- Nordea har ikke den bedste historik, når man ser tilbage. De har som mange andre store banker haft problemer med at håndtere hvidvask, siger han.

Tabte 1,5 milliarder i Rusland

Det er langtfra første gang, at William Browder anmelder banker for hvidvask.

Han har nemlig en personlig interesse i at afsløre hvidvasken og anmeldte også Danske Bank, forklarer erhvervskorrespondent Jakob Ussing.

I 2007 mistede William Browder ifølge ham selv 1,5 milliarder kroner på svindel, da han skulle betale skat af sit russiske forretningseventyr.

Browder hævder, at de mange penge ikke endte hos det russiske skattekontor, men i stedet for blev sendt videre til stærkt mistænkelige selskaber og ud af Rusland takket være hvidvask i en række europæiske banker - herunder Danske Bank og nu også Nordea. Svindlen er kendt som Magnitskij-sagen.

- Han er en mand med klare interesser i sagen, da han mener, han er blevet frarøvet 1,5 milliarder kroner, og at en stor del er gået gennem Danske Bank og nu også dele af Nordea, forklarer Jakob Ussing.

Anmeldte dem allerede i 2013

William Browder anmeldte allerede i 2013 både Danske Bank og Nordea, men dengang afviste det danske bagmandspoliti sagerne, fordi de var juridisk forældede efter to år.

- Men pludselig er de estiske myndigheder og det danske bagmandspoliti gået ind i efterforskningen af Danske Banks hvidvaskskandale i Estland. Browder mener at kunne dokumentere, at nogle af pengene er røget videre til konti hos Nordea. Og når myndighederne nu kigger på Danske Bank, har det været oplagt for ham at følge op med Nordea, siger Jakob Ussing.

William Browder og Hermitage Capital meldte i sin tid også Danske Bank til det danske bagmandspoliti for hvidvask af penge i bankens estiske filial. (Foto: © Yuri Gripas, Scanpix)

DR Nyheder har været i kontakt med både Finanstilsynet og Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, bedre kendt som bagmandspolitiet. De vil hverken be- eller afkræfte, hvorvidt de er gået ind i sagen om Nordea.

Hvidvasksagen om Danske Banks estiske afdeling bliver fortsat efterforsket af det danske bagmandspoliti.

Nordea kender til anmeldelse

  • Nordea bekræfter over for det svenske medie SVT, at banken er bekendt med rapporten til bagmandspolitiet.

  • I en mail til DR Nyheder forklarer banken, at man af princip ikke vil gå i detaljer om bankens dialog med myndigheder.

  • - Som led i vores daglige arbejde med at bekæmpe økonomisk kriminalitet overvåger vi løbende kundeaktiviteten. I de tilfælde hvor vi anser transaktioner for mistænkelige, indberetter vi dem til myndighederne til deres videre undersøgelse.

  • - Som følge af reglerne om bankhemmelighed, der er reguleret ved lov, kan vi ikke kommentere på enkeltkunder, skriver banken.

VIDEO DR mødte William Browder i juli, hvor han fortalte om mistanken mod Danske Bank. Klik på play.