Efter den britiske fondsbestyrer William Browder i sidste uge indgav en politianmeldelse til estisk og dansk politi, har politiet i Estland besluttet at åbne en efterforskning af Danske Banks angivelige overtrædelser af hvidvaskreglerne.
- Fordi informationerne i rapporten havde tydelige tegn på mulig hvidvask, har statsadvokatens kontor åbnet en efterforskning for at undersøge sagen nærmere, skriver statsadvokatens pressesekretær, Kaarel Kallas, i en mail til DR Nyheder.
Brud på hvidvaskreglerne i Estland kan give op til 10 års fængsel, hvis der er tale om 'large scale'-overtrædelser.
Den melding kalder hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft for en 'eskalering af sagen':
- Ind til nu har sagen ligget hos de administrative kontrolmyndigheder, men nu er det pludselig anklagemyndigheden, der skal undersøge, om der er strafansvar forbundet med de ting, der er sket, siger han.
50 mistænkelige milliarder
Danske Bank har i over et år været centrum for en omfattende nyhedsdækning af bankens estiske filial, hvor over 50 mistænkelige milliarder kroner over en årrække er strømmet igennem.
Milliarderne stammer formentlig fra kriminalitet i især Rusland, men er blevet vasket hvide gennem den estiske filial, som Danske Bank overtog i 2006.
Kritikken er løbende haglet ned over Danske Bank, som selv har igangsat en undersøgelse af forløbet i den estiske filial, hvor de mistænkelige kundeforhold først blev lukket ned i 2016.
Men ind til videre har sagen ikke haft konsekvenser fra Danske Bank, der endnu ikke har modtaget en sanktion fra danske eller estiske myndigheder.
- Der har været nogle undersøgelser fra de estiske myndigheder og det danske finanstilsyn, og det er mundet ud i ingenting. Men nu går anklagemyndigheden ind i sagen, og det kan føre til straf i form af bøder men også andre sanktioner, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.
Ifølge estisk lovgivning kan alvorlige overtrædelser af hvidvaskreglerne føre til mellem to og ti års fængsel foruden konfiskation af ejendomme og værdier.
26 navngivne personer
William Browder er chef for Hermitage Capital Management, der i 2007 var offer for et tyveri af 1,4 milliarder kroner i Rusland.
Siden har Browder og researchere forsøgt at opspore bagmændene og afsløre, at pengene blev hvidvasket gennem Danske Banks filial i Estland.
I sidste uge anmeldte Browder 26 navngivne personer til de estiske myndigheder for brud på hvidvaskreglerne.
På det sociale medie Twitter skriver han i dag, at han fortsat afventer et svar fra de danske myndigheder.
Springer frem som en tiger
De danske myndigheder har henvist til, at brud på hvidvaskreglerne er en opgave for myndighederne i det land, hvor det kriminelle forhold er blevet begået.
Derfor skal sagen om hvidvask løftes af de estiske myndigheder.
Til gengæld har Finanstilsynet kritiseret den øverste ledelse i Danmark for i flere år at overhøre advarslerne fra Estland. Blandt andre fra en whistleblower, som allerede i 2013 advarede om brud på hvidvaskreglerne i Estland.
Jakob Dedenroth Bernhoft vurderer dog, at estisk politi kan få svært ved at rejse en sag. Det skyldes, at en stor del af sagen formentlig vil falde for forældelsesreglerne.
Samtidig er en stor del af den formodede hvidvask foregået på et tidspunkt, hvor strafferammen ikke var så skrap, som den er i dag.
- Vi kan løbe ind i, at de farer op som en tiger, men falder ned som et lam. De første forhold ligger helt tilbage i 2007 og efter danske regler kan man i hvert fald ikke komme efter dem for så gamle forhold. Det er gratis at lave sådan en efterforskning og sende sådan et signal. Men man skal overveje forældelsesproblematikken, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.
Overblik: Hvidvask-sagen i Danske Bank
- •
I marts 2017 skrev Berlingske, at omkring 140 milliarder kroner i sorte penge fra 2010 til 2014 ulovligt blev ført ud af Rusland for at blive vasket hvide i flere banker.
- •
I Danske Banks filial i Estland indgik flere end 1500 transaktioner til en samlet værdi af syv milliarder kroner i sagen ifølge Berlingske.
- •
Efterfølgende erkendte Danske Bank, at kontrollen i den estiske filial ikke havde været god nok.
- •
Siden har Berlingske beskrevet, at regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem banken i Estland.
- •
Ifølge Berlingske gjorde en whistleblower allerede i 2013 bankens ledelse opmærksom på problemer og mulige ulovligheder.
- •
Ledelsen blev advaret om, at præsident Putins familie samt Ruslands efterretningstjeneste FSB angiveligt hvidvaskede store beløb gennem banken. Ledelsen reagerede ifølge avisen først langt senere.
- •
Et internt brev advarede også i 2014 direktionen om, at filialen i Estland handlede i strid med hvidvaskreglerne. De ansatte skulle ligefrem have hjulpet med at skjule kunderne for myndighederne.
- •
Sagen førte til, at aktiviteterne i Estland blev lukket ned.
- •
Danske Bank satte i september 2017 gang i en intern undersøgelse. Resultatet ventes i september 2018.
- •
Bestyrelsesformand Ole Andersen har beklaget, at man ikke tidligere erkendte omfanget eller satte en grundig undersøgelse i gang.
- •
Banken har fået hård kritik for sin håndtering af sagen - både af Finanstilsynet i Estland og Danmark og fra en stribe politikere, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen.
- •
I 2018 udtalte Finanstilsynet hård kritik af Danske Banks ledelse og pålagde banken at sætte fem milliarder kroner til side.
- •
I maj 2018 kom det frem, at det hvidvaskede beløb kan være dobbelt så stort som hidtil antaget.
- •
Banken bliver fortsat undersøgt af de estiske myndigheder og Bagmandspolitiet.
- •
I juni 2018 kunne Berlingske fortælle, at den estiske afdeling var bank for et selskab involveret i en stor våbenhandel mellem Nordkorea og Iran, da den var bank for et af de involverede selskaber.
- •
I juni 2018 udtalte erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skarp kritik af Danske Bank.
- •
3. juli fortæller Berlingske Business, at omfanget af hvidvask gennem Danske Banks estiske afdeling kan være mindst 53 milliarder kroner, mere end dobbelt så meget som hidtil antaget.
- •
18. juli oplyser banken i sit regnskab, at den brutto har tjent 1,5 milliarder kroner på de ikke-estiske kunder, som benyttede filialen i Estland i perioden 2007-2015. Danske Bank uddyber ikke, hvor stor en del af de penge kommer fra kriminelle kunder.
- •
24. juli skriver Jyllands-Posten, at yderligere 55 millioner svindlede kroner fra kriminelle i USA er blevet sendt igennem Danske Bank i september 2015, hvor afviklingen af hvidvaskkunderne var i gang.