Danske Bank og Nordea er ifølge Berlingske blevet brugt til at hvidvaske milliarder af kroner over flere år.
Pengeoverførslerne var så store og så usædvanlige, at bankernes kontrolsystemer burde have blinket, siger seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull til DR Nyheder.
- Der er et usædvanligt transaktionsmønster. Det er store beløb, det har stået på i lang tid, og der er rigtig mange transaktioner.
Han undrer sig over, at hvidvaskningen kunne foregå så længe.
- Bankerne har i hvert fald ikke gjort noget for at standse de her overførsler særlig hurtigt, siger han.
- Det burde være gennemskuet meget tidligere.
Bankerne skal holde øje
I Danmark har vi en lov om bekæmpelse af hvidvask, hvor bankerne har pligt til at være opmærksomme på deres kunders aktiviteter, siger Lars Krull.
- Det er helt klart problematisk, at danske banker bliver brugt til at hvidvaske penge, fordi vi har indgået nogle internationale aftaler om, at vi skal iværksætte nogle foranstaltninger mod hvidvaskning.
Ifølge Berlingske mener myndighederne i Letland og Moldova, at der er overført mere end syv milliarder kroner til danske banker i årene fra 2011 til 2014. Det er sket gennem 1.700 pengeoverførsler.
Langt det største beløb – cirka syv milliarder kroner – er røget igennem konti i Dansk Banks filial i Estland, mens en kvart milliard kroner er sivet gennem konti i Nordea.
Ifølge Berlingske er de over syv milliarder hovedsageligt overført fra britiske skuffeselskaber gennem danske banker og er endt i selskaber på Seychellerne og i Panama.
Finanstilsynet undersøger sagen
Thomas Borgen, der er administrerende direktør i Danske Bank, siger, at banken ikke har været god nok til at overvåge kunder fra 2011 til 2014, men at banken nu har fået en helt anden rutine.
Finanstilsynet er gået ind i sagen og vil undersøge, om bankernes kontrol af hvidvask har været god nok.
Sagen kort:
- •
Flere danske banker er ifølge Berlingske involveret i en stor sag om hvidvask af penge.
- •
Ifølge avisen skal der være overført mere end syv milliarder kroner fordelt på 1.700 overførsler i perioden 2011 til 2014.
- •
Pengene er hovedsageligt overført fra britiske skuffeselskaber gennem danske banker og er endt i selskaber på Seychellerne og i Panama.
- •
Det antages, at dele af pengene stammer fra kriminalitet.
- •
Kilde: Ritzau og Berlingske