Hvis flere danske banker, herunder Danske Bank og Nordea, er blevet brugt til hvidvaskning af penge, er det en dybt alvorligt sag.
Sådan lyder det fra Finanstilsynet.
- Helt generelt skal der ikke herske tvivl om, at Finanstilsynet ser med stor alvor på antallet og omfanget af sager, hvor danske banker ser ud til at have været misbrugt til hvidvaskformål. Bankerne har en væsentlig samfundsmæssig opgave her, som de historisk desværre ikke har været i stand til at løfte, siger direktør Jesper Berg i en skriftlig kommentar.
Han vil ikke kommentere konkret på Berlingskes historie om de danske banker, der angiveligt er brugt til hvidvaskning fra bagmænd i Moldova, men han oplyser, at Finanstilsynet allerede er i dialog med "relevante tilsynsmyndigheder i andre lande om sagens udvikling".
Der er flere sager i gang om hvidvaskning af penge via danske banker. I 2016 politianmeldte Finanstilsynet to danske banker, fordi de ikke havde styr på hvidvaskreglerne. I disse sager samarbejder Finanstilsynet med Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).
Direktør Jesper Berg skriver i sin kommentar, at Finanstilsynet løbende tager sig af henvendelser om, at danske banker er blevet misbrugt i forbindelse med hvidvask.
- Vi forholder os løbende til sådanne oplysninger og vurderer, hvorvidt der er grundlag for at handle, siger Jesper Berg og fortsætter:
- Som det også fremgår af vores Panama-rapport, som blev offentliggjort i sidste uge, er det vores opfattelse, at bankernes ledelser ikke har haft tilstrækkeligt fokus på hvidvaskreglerne, og enhver ny henvendelse med oplysninger om, at en eller flere danske banker er blevet brugt til hvidvask, understreger jo desværre dette.
- •
Sagen kort:
- •
Flere danske banker er ifølge Berlingske involveret i en stor sag om hvidvask af penge.
- •
Ifølge avisen skal der være overført mere end syv milliarder kroner fordelt på 1700 overførsler i perioden 2011 til 2014.
- •
Pengene er hovedsageligt overført fra britiske skuffeselskaber gennem danske banker og er endt i selskaber på Seychellerne og i Panama.
- •
Det antages, at dele af pengene stammer fra kriminalitet.
- •