Den nye postlov har været svær at sluge for de danske småøer, der er meget afhængige af, at breve, dagblade, blodprøver, hospitalsindkaldelser kommer til tiden.
Godt halvdelen af de danske småøer har oplevet markante forringelser af postleveringen, efter den nye postlov trådte i kraft i juli i år. Det viser svar fra 20 af de i alt 27 beboede danske småøer.
Postleveringerne er blevet ustabile, og servicen er blevet dårlig, forklarer Dorthe Winther, der er formand for Sammenslutningen af danske småøer.
Hun bor selv på Omø, en lille ø Smålandshavet. Også her mærker man besparelserne i Postnord.
- Vi har ikke oplevet, at det har været så svingende før, som det er nu.
Problemer med posten fra fastlandet
På øer som Mandø, Fur og Venø er der ikke problemer med posten. Men det skyldes især, at øerne har egne postbude, skriver de i rundspørgen.
Men når posten og postbuddet skal med færgen fra fastlandet, mangler der stabilitet i postservicen, fremgår det af rundspørgen.
- Selve postomdelerne, som kommer fra fastlandet, er både venlige og servicemindede nok, når de altså ellers kommer. Flere gange har vi måttet hente posten på havnen, da postbilen har været gået i stykker, så posten er blevet lagt i havneskuret, og hvis beboerne ikke selv er klar over, at der er post til dem, kan den ligge der i flere dage, skriver øboerne fra Askø i rundspørgen.
- Det er et problem, fordi man ikke får at vide, om man er indkaldt til en undersøgelse. Så ligger posten på havnen i en kasse, og det i sig selv er der nogle problemer med i forhold til personfølsomme oplysninger, siger Dorthe Winther.
Skipper dagbladene
Flere øboer har været nødt til at opsige deres avisabonnementer, fordi der ikke længere kommer fast post til øen. Det har beboerne på Femø blandt andet oplevet, som i efteråret har fået postleveringen sat ned fra seks til fire dage om ugen.
- Det er sådan i Danmark, at vi politisk ønsker, at man kan bosætte sig overalt i Danmark. Når det så er det politiske budskab, så skal man sørge for, at vi på de små øer også kan holde aviser.
- Jeg synes ikke, det er et ublu krav, at man på en dansk småø skal kunne holde et dagblad, siger Dorthe Winther.
Hun pointerer, at det netop er vigtigt, at Postnord leverer høj service til de danske småøer, fordi ingen private leverandører kan tjene penge på at levere pakker til de små øer.
Og så er der kun Postnord tilbage.
Postnord: Øerne er ramt
Peter Kjær Jensen, administrerende direktør i Postnord, erkender, at der har været problemer med posten til de danske småøer. Det skyldes den store omvæltning, som Postnord er i med en ny postlov, store omstruktureringer og et skrumpende marked.
- Vi har fundet ud af, at vi har nogle problemer i nogle lokalområder, og at også øerne er ramt. Vi tager det meget seriøst og er ved at lave en større gennemgang. Vi sætter ind med ressourcer og går simpelthen ud og hyrer folk for at sikre, at vi kan levere den kvalitet, vi skal levere, siger Peter Kjær Jensen.
- Vi skal levere samme service på småøerne som i resten af Danmark, fortsætter han.
Efter postloven trådte i kraft den 1. juli i år er andelen af breve, der leveres til tiden faldet fra 98 procent til godt 93 procent. Samtidig kæmper Postnord med, at brevmarkedet årligt skrumper med 20 procent.
Det har tidligere fremgået af denne artikel, at beboerne på halvdelen af de danske småøer er utilfredse med postleveringen. Men ikke alle har svaret. 20 ud af de i alt 27 beboede småøer har svaret, og af de 20 udtrykker 10 utilfredshed.