Don Ø: Vinder eller svindler?

PORTRÆT: Han har lagt navn til en hel effekt. Han har registreret Don Ø som varemærke. I dag bliver det afgjort, om han skal i fængsel.

- Det er en sag, som gør, at vi er nogle stykker, der er meget bitre og meget vrede. Ikke mindst vrede over, at man skal gå i fire til seks år og vente på at komme til at få sagen afgjort. Det er utilstedeligt, siger Don Ø om retssagen, der bliver afgjort i dag. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Flemming Østergaard er en af de få erhvervsmænd i Danmark, der er kendt af den brede befolkning. Han er en person, der skiller vandene. Selv navnet "Don Ø" er enten noget man hader eller elsker.

Han både forgudes og hades af fodboldfans og hans succes både misundes og beundres af andre i erhvervslivet.

Nu står manden, der i perioder var urørlig, overfor at skulle i fængsel for aktiemanipulation.

Men hvem er Don Ø egentlig?

Her følger et udpluk af højdepunkter fra hans usædvanlige liv. Som han var ved at miste i 1986.

Mafia-navn stammer fra FCK-forum

Flemming Østergaard går også under navnet Don Ø.

Første gange nogen kaldte ham det, var på FCK-fanklubs debatforum Sidelinien. I begyndelsen kunne Flemming Østergaard ikke lide navnet, fordi han synes, det lød for mafiaagtigt.

- Efter måneders irritation fortalte jeg min gode ven og forretningsforbindelse fra Miami, Don Moore, om vort navnefællesskab, men hans eneste reaktion var et uforstående smil over min indignation. Og så tog jeg navnet til mig, fortæller Don Ø i bogen af samme navn, der udkom i 2002.

Siden 2004 har Don Ø været et registreret varemærke.

Det skete efter, at en restaurantejer ville kalde en af sine fem restauranter for Don Ø. Da gik det op for FCK-bossen, hvor vigtig det var at sikre navnet.

- For tænk nu, hvis restauranten serverer dårlig mad, lyder det bogen 'Flemming – manden bag myten Don Ø' fra 2008.

Flemming Østergaard var i starten træt af at blive kaldt Don Ø, som han syntes lød mafiaagtigt. (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Fik næsten benet kørt af

Når Flemming Østergaard skal beskrive den værste dage i sit liv, er der ingen tvivl: 1. maj 1986. Her blev han kørt over af en bil, og så med egne øjne seks åbne benbrud og et smadret knæ på sit højre ben.

Inden han nåede operationsbordet, fik han den opfattelse, at benet skulle amputeres. Han var heldig. Efter flere operationer, måneder med genoptræning og et år i kørestol, kom Don Ø på benene igen.

Lige inden ulykken fandt sted, og bilen ramte ham, fortæller Flemming Østergaard, at han i et splitsekund så for sig, hvad der var ved at ske – og derfor som refleks trådte et skridt baglæns.

Det er hans overbevisning, at hvis han ikke havde gjort det, så kunne han være død.

Don Ø-effekten bliver født

Don Ø har også lagt navn til en helt erhvervs-begreb: Don Ø-effekten.

Efter at have været med i DR programmet Kontant i 2006-2007, hvor han konkurrerede mod almindelige danskere i et aktiespil, viste det sig, at når FCK-bossen talte godt om en aktie, så steg den.

Don Ø-effekten er således det positive resultat, man ser, når en højt profileret finansperson udtaler sig i rosende vendinger i medierne om en aktie eller investeringsobjekt.

Nu siger han ikke længere noget om aktier i offentligheden og påvirker dermed ikke børsmarkedet mere. Det har Flemming Østergaard ifølge Wikipedia aftalt med Fondsbørsens formand, Hans-Ole Jochumsen.

Da Don Ø stod i spidsen for fodboldklubben FCK gik det fremad.

Før han blev direktør i FC København, havde klubben svært ved at få succes. FCK var blevet danske mestre i 1992/1993, men derefter skuffede klubben stort set år efter år, men i 2001 vandt klubben på ny mesterskabet og flere fulgte. Klubben kom i Champions League og tjente penge.

Flemming Østergaard blev mere end nogen anden synonym med den optur.

Flemming Østergaard med pokalen efter sejr i pokalfinalen i Ekstra Bladet Cup. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

- På et tidspunkt havde Flemming Østergaard så stor succes med FC København, at mange nærmest så ham som en mand, der kunne gå på vandet, siger Marco de los Reyes, der er redaktør på DR Sporten.

- I de år var han også et af allerstørste navne i den hjemlige sportsverden, siger Marco de los Reyes.

Meningerne om ham var delte: Nogle så ham som kongen. Løvernes boss. Manden med pondus og drive, der kunne få alt til at lykkes.

Økonomien i Parken vendte – det gik dårligt – og Don Ø røg ud som formand.

Dømmes som svindler

Flemming Østergaard har alle dage sat en ære i at være ”Flittig og Ærlig”, det han selv kalder at være et FÆ.

Nogle mener, at FÆ'et nu kommer til at stå sin prøve, når han tirsdag skal i retten – tiltalt for at manipulere med kursen, mens han selv var boss i Parken.

Hvis Don Ø er skyldig i kursmanipulation, kan han ryge i fængsel i to år.

Men selv frygter han ikke at ende som svindler.

- Jeg kan aldrig forestille mig, at jeg vil tabe den sag, siger han i DR 2 udsendelsen ”Michael Jeppesen møder… Flemming 'Don Ø' Østergaard”, der blev sendt i november.

- Hvem siger, at jeg går op i mit eftermæle? Jeg er da fuldstændig hamrende ligeglad. Alvorligt. De, der kender mig, ved da, hvad jeg står for. Selvfølgelig kan jeg bedre lide at få et fornuftigt eftermæle, end et dårligt – det er ikke det, jeg siger. Men jeg går ikke hver eneste dag og tænker på, hvad mit eftermæle mon nu vil være. Jeg ved nøjagtigt, hvad jeg står for, siger han.

Det er klokken 16 i dag, tirsdag, at der falder dom i sagen om kursmanipulation til en værdi af cirka 113 millioner kroner i Københavns Byret.

Flemming Østergaard, Don Ø, står nu til fængsel for aktiemanipulation. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Kilder: Flemming Østergaard i samarbejde med Lars Werge: Don Ø, Kraks Blå Bog, Wikipedia, Marie Lade: Flemming Manden bag myten Don Ø og http://www.dr.dk/tv/se/michael-jeppesen-moeder/michael-jeppesen-moeder-9

  • Blå bog: Flemming Østergaard

  • Født 1943

  • Dansk erhvervsmand

  • Uddannet fondsbørsvekseler

  • Har været direktør for firmaet Kinnarps kontormøbler og fodboldklubben Lyngby FC

  • I 1997 blev han direktør for Parken Sport & Entertainment A/S. Fra 2002 til 2010 var han bestyrelsesformand samme sted.

  • Hans afgang skyldtes ikke mindst den store gæld, der var blevet oparbejdet i selskabet under finanskrisen.

  • Kilde: Den Store Danske