Den ventede sag mod de seks chauffører fra den amerikanske taxa-tjeneste Uber bliver alligevel ikke udskudt, sådan som forsvarerne for de seks chauffører ellers havde krævet.
Det meddelte dommeren efter længere tids pause i dagens retsmøde. Forsvarerne kærede straks afgørelsen, men dommeren afviste kæringen. De seks chauffører står til bøder på mellem 5.000 og 7.000 kroner.
Allerede fra dagens begyndelsen stod det klart, at der er tale om en usædvanlig sag. Retsmødet måtte flyttes til et større retslokale, fordi taxachauffører, journalister og øvrige tilhørere var mødt så talstærkt op, at der ikke var pladser nok.
Det var der heller ikke det nye, større lokale, hvor retsbetjentene måtte hente ekstra stole. Der var dog fortsat ikke plads til alle.
Væsentlig offentlig interesse
Forsvarer Bettina Hald Engmark havde på forhånd anmodet om - og fået medhold i, at sagen skal udskydes og føres som domsmandssag, og i retten gentog hun sit synspunkt om, at sagerne har så væsentlig offentlig interesse, at de ikke bør føres som en en almindelig bødesag med blot en enkelt dommer.
Hun henviste blandt andet til den stillestående sag mod selskabet Uber, der blev politianmeldt af Trafikstyrelsen i 2014, men hvor der ikke siden er sket noget. Sagen mod chaufførerne må udskydes, indtil sagen mod selskabet Uber er afgjort, forklarede hun.
- Der må tages stilling til, om ordningen Uber kan eksistere lovligt i Danmark, inden man tager stilling til, om man kan straffes for at bruge appen.
Samtidig slog hun fast, at sagerne hænger sammen.
Betydning for sagen mod Uber
- De afgørelser, retten skal træffe i dag, har betydning for om selve Uber-ordningen er lovlig. Og hvordan kan man gøre det, uden at vide noget som helst om Uber. Der er ikke nogen oplysninger [om Uber, red.] fra anklagemyndighedens side. [...] Jeg har sjældent set en dårligere oplyst sag, sagde hun med henvisning til, at meget lidt fakta om selskabet Uber fremgår af sagens dokumenter.
Det mente anklageren, Elisabeth Boserup, ikke.
- Det er en bødesag, ikke en straffesag. Der er rejst tiltale mod de seks chauffører personligt, ikke mod virksomheden Uber.
Kører i egne biler
Den amerikanske taxa-app har vist sig at være en varm kartoffel i mange lande, hvor myndigheder og taxachauffører har ført en indædt kamp mod selskabets UberPop-tjeneste.
Her er der tale om private bilister, der kører i deres egne private biler og bruger Ubers app som taxacentral, taxameter og betalingsløsning.
Uber hævder selv, at der er tale om samkørsel, hvor chauffør og passager skal samme vej og blot deles om udgifterne til turen. I flere lande, herunder senest Sverige, Tyskland og Holland, har Uber blevet mødt af forbud, og chaufførerne fået bøder for blandt andet at køre taxakørsel uden licens og uden de nødvendige tilladelser.