Dom: Rumænere forstår ikke danske kontrakter

Man kan ikke kræve, at rumænere forstår kontrakterne på det danske arbejdsmarked, siger Byretten.

Lucian Lordache er en af seks rumænere, som får efterbetalt et beløb, fordi han ikke fik, hvad der stod i kontrakten. Lordache medvirkede også i DR-dokumentaren 'Sådan svindles Danmark' i januar måned.

Der var tale om løndumping, da den omstridte slikimportør David Yüksel og tre relaterede selskaber havde seks rumænere ansat i sine selskaber.

Det slog Københavns Byret onsdag fast, da David Yüksel og de tre selskaber blev dømt til at efterbetale 714.000 kroner til rumænerne.

For at give rumænerne opholdstilladelse i Danmark havde David Yüksel fremvist en 37 timers kontrakt til myndighederne. Men den blev rumænerne ikke lønnet efter, slog dommeren i sagen fast.

- Det må lægges til grund, at de skriftlige ansættelseskontrakter i det væsentligste alene blev indgået med henblik på at skaffe opholds- og arbejdstilladelse for de enkelte sagsøgere, men at de ikke nødvendigvis var udtryk for, hvorledes de reelle arbejds- eller lønforhold har været mellem sagsøgerne og de sagsøgte, skriver Byretten i dommen.

Vigtig sag

Rumænerne blev kun afregnet 20 timer i gennemsnit om ugen i stedet for de påståede 37 timer.

- Det er en meget usædvanlig sag, som vi anser som meget alvorlig. Det er vigtigt, at vi nu har dommerens ord for, at fupkontrakter ikke accepteres, siger Elaine Larsen, der er faglig sekretær hos 3F Frederiksborg.

Fagforeningerne 3F og HK gik i retten med et krav om, at rumænerne arbejdede 11,5 timer om dagen og skulle have en efterbetaling svarende til det. Men det lykkedes ikke at løfte de nødvendige beviser.

I stedet baserede afgørelsen sig på de 37-timers kontrakter, som rumænerne havde skrevet under på, men altså ikke havde fået løn for.

David Yüksel mente, at de syv rumænere havde udøvet passivitet og derfor ikke skulle have udbetalt beløbet. En lønmodtager skal normalt kræve manglende løn udbetalt efter to måneder, ellers kan kravet bortfalde. Men dommeren slog fast, at rumænerne ikke forstod kontrakten og ikke kendte deres rettigheder - og derfor ikke kunne forventes at kræve mere i løn.

- Der siger dommeren noget vigtigt. For det betyder, at en arbejdsgiver for fremtiden ikke kan udnytte reglen om passivitet, fordi rumænere, som kommer til Danmark, ikke kender vores arbejdsmarked og ikke har kendskab til overenskomster og ansættelseskontrakter. De ved det ikke, før de har det et sted fra, siger Elaine Larsen.

Endnu en sag

Det alene kan medvirke til, at social dumping bliver mindre attraktivt, fordi arbejdsgivere kan risikere en efterbetaling på et senere tidspunkt, mener Elaine Larsen fra 3F Frederiksborg.

David Yüksel var en af hovedpersonerne i DR-dokumentaren "Sådan svindles Danmark", som viste, hvordan selskaber blev brugt til at begå moms- og afgiftssvindel.

Ud over dommen onsdag, verserer der flere sager mod den nordsjællandske slikdirektør. Nordsjællands Politi har sigtet David Yüksel gennem selskabet House of Candy for momssvindel for 16,5 millioner kroner, og 3F har anmeldt ham til blandt andre Skat, politi og Fødevarestyrelsen.

DR Nyheder har flere gange forsøgt at få fat i forsvarsadvokat Peter Herskind og David Yüksel selv for at få deres kommentar til dommen. Det er hverken per telefon eller email lykkes at få svar.