DOKUMENTATION Sådan fandt vi prisen på Roskilde-sagen

Regningen for Roskilde Bank-sagen kan runde 200 millioner kroner, viser DR Nyheders beregninger. Læs her, hvordan vi er nået frem til det resultat.

Den helt store joker i regnestykket er Finansiel Stabilitets egne udgifter på sagen. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Hvis vi starter fra bunden, har Østre Landsret brugt 2,2 mio. kr. på at bygge en ældre retsbygning i Gladsaxe om, så alle de forventede 117 retsmøder kan holdes i den samme sal.

Retssalen er blandt andet udstyret med store tv-skærme, så de mange advokater, sagsøgte og tilhørere blandt andet kan følge med i, hvilke papirer, der bliver fremlagt fra bunken af bilagsmateriale på mere end 30.000 sider.

Under sagens forberedelse er der desuden brugt omkring 5 mio. kr. på at lave syns- og skønserklæringer.

Det er staten i skikkelse af Finansiel Stabilitet, der stævner de otte tidligere direktører og bestyrelsesmedlemmer fra Roskilde Bank samt to revisorer og revisionsfirmaet Ernst & Young.

Ernst & Young har desuden inddraget bankens sidste direktør Søren Kaare Andersen, som de vil have til at betale deres regning, hvis de bliver dømt.

Hvad Finansiel Stabilitet har haft og vil få af udgifter på retssagen, vil selskabet ikke oplyse. Det fremgår dog af Finansiel Stabilitets regnskab fra 2014, at man pr 31.12. 2014 havde brugt 148 mio. kr. på alle ansvarssagerne mod de tidligere ledelser i banker som Amagerbanken, EBH Bank, Eik Bank Føroya, Eik Bank Danmark, Løkken Sparekasse, Capinordic Bank og Roskilde Bank.

Landsretten afgør honorar efter skøn

Hvor advokaterne i straffesager får løn efter, hvor mange dage de sidder i retten, så bliver honoraret i civile sager blandt andet fastsat på baggrund af ”sagsgenstandens størrelse”, som i denne sag er en mia. kr.

Flere af advokaterne arbejder med en tommelfingerregel om, at deres honorar i sager af den størrelsesorden fastsættes til mellem to og tre pct. af beløbet. Ifølge Østre Landsret fastsætter retten i dag honoraret efter et skøn, hvor de vigtigste kriterier er ”sagens værdi, arbejdets omfang og sagens udfald”.

Flere af de advokater, som DR Nyheder har talt med, har en forventning om, at dette beløb bør ende på mellem 12 og 15 millioner kroner - hvis de vel at mærke vinder sagen, og regningen skal betales af Finansiel Stabilitet.

Får vi et mudret resultat, hvor de sagsøgte kun bliver dømt til at betale en mindre del af milliarden, eller får Finansiel Stabilitet medhold i hele deres påstand, er der omvendt en forventning om, at advokaterne vil kræve et væsentligt mindre beløb i honorar.

Men her skal vi også huske at skille advokaterne ad, fordi en del af dem er beskikkede advokater, hvilket betyder, at de bliver betalt af staten.

To grupper har fået beskikket advokater

Blandt de stævnede er der desuden to grupper af beskikkede advokater.

De tidligere direktører Niels Valentin Hansen, Arne Vilhelmsen og Søren Kaare Andersen har eksempelvis fået beskikket en advokat efter en regel i Retsplejeloven, der siger, at de skal betale statens omkostninger, hvis de bliver dømt i sagen.

De øvrige sagsøgte fra den tidligere ledelse har fået en ubetinget beskikket en advokat, så de ikke skal refundere bidraget fra staten, når sagen er slut. De beskikkede advokater får udbetalt omkring 1700 kr. i timen, og beskikkelsen giver dem mulighed for at få udbetalt salæret løbende.

Det har de fem advokater gjort i forskellig grad. Advokaten for det tidligere bestyrelsesmedlem Ib Mardahl Hansen, Morten Samuelsson, har for eksempel været beskikket siden 2012 og har fået 870.000 udbetalt i oktober 2014.

Advokater utilfredse med salær

Hvor stort et samlet honorar, de forskellige beskikkede advokater har krav på, vil først blive fastsat, når sagen er afsluttet. Østre Landsret har dog allerede under et forberedende retsmøde tilkendegivet, at de beskikkede advokater ikke kan få mere end højst fem mio. kr. for deres arbejde.

Det har der allerede været en hidsig diskussion om blandt advokaterne, hvor flere hævder, at det ”lave beløb” undergraver muligheden for, at deres klient kan få et godt og ordentligt forsvar. Det spørgsmål vil advokaterne derfor helt sikkert tage op igen, når sagen skal afsluttes.

Udgiften til hver af de ni beskikkede advokater kan i vores regnestykke således variere mellem 5 og 15 mio. kr. og dermed ende på alt mellem 45 og 135 mio. kr.

Revisionsfirmaet Ernest & Young betaler selv regningen for både firmaet og de to sagsøgte revisorer blandt andet med hjælp fra en ansvarsforsikring. Her har advokat Georg Lett allerede opnået bred anerkendelse blandt sine kolleger i sagen, fordi han har indhentet en syn- og skønserklæring, der stiller Ernest & Youngs arbejde i et overraskende godt lys.

Det arbejde vurderer kollegerne, at advokatfirmaet godt kan hente mellem 30 og 50 mio. kr. hjem på.

Den helt store joker

Den helt store joker i regnestykket er Finansiel Stabilitets egne udgifter på sagen. Det statslige selskab har hidtil nægtet at oplyse, hvor mange penge de bruge på de enkelte sager.

I sagen om Roskilde Bank er det advokaterne Henrik Lind og Christian Alsøe fra advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, der har skrevet stævningen og skal føre sagen. Stævningen blev afleveret allerede i februar 2010, og advokaterne har således arbejdet med sagen i mere end fem år.

De har desuden fået hjælp til deres arbejde fra flere andre rådgivere og eksperter. Og ligesom advokaterne fra Ernest & Young vil de formentlig stille med tre mand til samtlige retsmøder.

Blandt advokaterne for de sagsøgte er der en forventning om, at arbejdet med stævningen, arbejdet med forberedelsen af retssagen og gennemførelsen også her kan løbe op på mellem 30 og 50 mio. kr.