I fiskerbyen Gilleleje har Erick Thürmer fulgt intenst med i det amerikanske valg. For værktøjsfabrikanten Thürmer Tools eksporterer til USA, hvor Donald Trump bliver den næste præsident.
Og når republikaneren indtager det ovale kontor i Washington, frygter Erick Thürmer, at Trump gør alvor af at sætte tolden op på varer fra Europa. Trump har sagt, at han vil øge tolden på europæiske varer med ti procent.
- Hvis tolden bliver en realitet, så håber jeg, vi kan finde nye kunder og nye markeder, for det vil være meget voldsomt, siger Erick Thürmer, administrerende direktør i Thürmer Tools.
Hverken han eller resten af virksomheden er dog "taget med bukserne nede" af valgresultatet.
- Vi har forberedt os i mere end 15 måneder, siger Erick Thürmer og forklarer, at de har produceret ekstra varer til lager og talt med deres bank for at have styr på eventuelle økonomiske konsekvenser af det politiske sceneskifte i USA.
- Thürmer Tools ville have det bedre med Harris. Det her er en helt ny spilleplade. Det er et helt nyt spil, og vi har ikke fået udleveret reglerne endnu, siger Erick Thürmer.
Hos Real Coffee i Holte er valget også fulgt intenst.
Virksomheden sælger kaffe på kapsler, og eksport til USA fylder en del. Derfor har indehaver Lars Mansfeld-Giese fulgt med for at se, om fremtiden byder på en republikansk præsident med ønske om højere told på ikke-amerikanske varer.
- Vi sælger seks pakker kaffe hvert minut døgnet rundt i USA. Men vi tjener ikke forfærdeligt meget på vores varer - ikke en gang ti procent, siger Lars Mansfeld-Giese. Han er derfor bekymret, hvis Trump får gennemført told på ti procent fra Europa.
- Det vil være et kæmpe problem, lyder det fra kaffemanden fra Holte. Fordi tolden er højere end den fortjeneste, han pt. har på sine produkter.
- Vores største konkurrent i USA er Starbucks, som ligger i USA og derfor ikke bliver ramt af told. Så en af de ting, vi må se på, er, om vi skal hæve vores priser i USA.
30.000 job i fare
Hos Dansk Industri har man regnet på det værst tænkelige scenarie af konsekvenserne af højere told. For lykkes Trump med at hæve tolden på kinesiske varer med 60 procent og ti procent på europæiske varer kan det ifølge organisationen koste 30.000 job i Danmark, hvis der bliver en regulær handelskrig.
For hvis tolden stiger, stiger priserne på varer, og så falder konkurrenceevnen. Altså bliver det, som Real Coffee og Thürmer Tools frygter, sværere at sælge varerne.
Men en ting er analyse. Noget andet er virkelighed.
- Trump har det med at melde noget ud, som er meget radikalt for at skabe sig et godt forhandlingsrum, hvor han kan forhandle sig til nogle gode løsninger, lyder det fra Peter Thagesen, der er underdirektør og chef for global handel i Dansk Industri.
Han vurderer dermed, at told-retorikken fra Trump har skullet kridte banen op forud for politiske forhandlinger.
Men ikke desto mindre forstår Peter Thagesen godt, at små- og mellemstore virksomheder i Danmark er usikre på, hvad fremtiden byder på med udsigt til Donald Trump i Det Hvide Hus.
- Små og mellemstore virksomheder vil opleve, at deres varer bliver dyrere, og de går en svær tid i møde, hvis vi får straftold, konstaterer Peter Thagesen.
Danskere i USA vil klare sig bedre
Omvendt vil de danske virksomheder, som allerede har etableret sig i USA, ikke mærke toldforhøjelsen. Fordi deres varer bliver produceret i USA. Og så får de også en fordel, hvis Trump lykkes med at sænke skatterne i USA, fordi det vil sætte mere gang i den amerikanske økonomi, forudser Peter Thagesen.
- Så de virksomheder, som allerede er i USA, vil klare sig endnu bedre, siger DI-direktøren.
Selvom han ikke tror, at der bryder en decideret handelskrig ud i lys lue mellem USA og Europa, så kan virksomheder og politikere ikke bare læne sig tilbage.
- Det er en risiko, vi er nødt til at forholde os til. USA er vores absolut største eksportmarked, så hvis det bliver sværere at afsætte vores varer derovre, så er det alt andet lige skidt nyt for danske virksomheder og dansk økonomi, siger Peter Thagesen.