Danske Bank om stor hvidvasksag: Tiden vil vise, om der kommer flere sigtelser

Både i Frankrig og Danmark kigger politiet nu på Danske Banks manglende evne til at overholde hvidvaskreglerne.

Den administrerende direktør i Danske Bank, Thomas Borgen, ærgrer sig over at have endnu en hvidvasksag hængende over hovedet. Han påpeger dog, at sigtelsen fra en fransk domstol går tilbage til 2011. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

En fransk domstol har føjet endnu et kapitel til sagen om Danske Banks manglende overholdelse af reglerne om hvidvask.

Danske Bank er sigtet for hvidvask i bankens estiske filial for 15 millioner euro - eller godt 110 millioner kroner.

- Sagen handler om transaktioner, som er gået fra vores estiske filial til konti i Frankrig mellem 2008 og 2011, siger Thomas Borgen, der er administrerende direktør for Danske Bank.

Netop Danske Banks estiske filial har suget meget opmærksomhed til sig på det seneste.

Danske Bank overtog filialen i 2007, og har siden ifølge Finanstilsynet og journalistorganisationen OCCRP været i risiko for at blive brugt til at hvidvaske store summer.

'Talrige transaktioner'

Ifølge OCCRP er mindst 20 milliarder dollar ført ud af Rusland via en stribe banker. En af dem er Danske Bank, der sammen med Nordea skulle være brugt til hvidvask af op til syv milliarder kroner.

- Det er klart, at jeg er meget utilfreds med, at vi på daværende tidspunkt ikke havde gode antihvidvaskregler, og det, synes jeg, er ubehageligt. Men det foregik mellem 2008 og 2011, og banken er i en helt anden position og situation i dag, siger Thomas Borgen.

Sigtelsen fra den franske domstol handler om skattesvig og bedrageri gennem 14 selskaber. Ifølge sigtelsen har Danske Bank "ydet hjælp til anbringelser, sløring eller konvertering af det direkte eller indirekte provenu af kriminelle handlinger".

Kan komme flere sigtelser

Finanstilsynet politianmeldte sidste år Danske Bank for forholdene i Estland, og nu hænger der også en sigtelse over banken i Frankrig.

Thomas Borgen vil ikke afvise, at der kan komme flere politisager i andre lande:

- Det må tiden vise. Vi er selv i gang med en undersøgelse af de 3.000 kunder i den estiske filial, og vi vil naturligvis indberette de forhold, vi måtte finde, til de relevante myndigheder, siger Thomas Borgen.

- Men vi har ikke på nuværende tidspunkt konkret formodning om, at der er flere sigtelser på vej, siger han.

Tidligere PET-chef ansat

For at rette op på tidligere tiders manglende regelefterlevelse har Danske Bank rettet gevaldigt op på sine forretningsgange, så banken ikke længere udnyttes til at vaske sorte penge hvide. Blandt andet har banken ansat den tidligere PET-chef Jens Madsen til at gå banken igennem:

- Vi har løbende arbejdet på at forbedre vores hvidvaskrutiner, og i dag har vi over 550 årsværk, der arbejder på området. Det specielle ved Estland er, at der ikke har været tilstrækkelig rutine og kontrol. Nu har vi sat gang i undersøgelsen af disse 3.000 kunder og har rekrutteret Jens Madsen, som skal hjælpe med, om alt er rapporteret, siger Thomas Borgen.

Foreløbig har sagerne om hvidvask ikke fået banken til at indregne tab, fortæller Borgen:

- Det kan få betydning, men det er ikke noget, der gør, at vi skal komme med meldinger på nuværende tidspunkt, siger han.

Danske Banks estiske filial har i 2015 og 2016 lavede overskud på godt 120 millioner kroner.