Danske Bank-aktien dykkede efter melding om amerikansk undersøgelse

Markedet sendte aktien på rutsjetur efter ny udvikling i hvidvasksagen.

Danske Bank har siden nytår mistet knap en tredjedel af sin markedsværdi. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Fredag eftermiddag faldt Danske Bank-aktien i kurs i kølvandet på det, der kan vise sig at være en ny udvikling i bankens sag om mulig hvidvask for milliardbeløb i den daværende filial i Estland.

Den amerikanske finansavis Wall Street Journal skriver, baseret på centralt placerede anonyme kilder, at de amerikanske myndigheder har indledt en undersøgelse i relation til hvidvasksagen.

Omkring klokken 13.30 - efter publicering af artiklen - begyndte et kursfald på fondsbørsen i København, hvor Danske Bank-aktien er noteret.

Omkring 15 minutter senere var aktien nede med 3,6 procent. Men ved lukketid klokken 17 var det helt store fald afværget for aktien, der endte i et minus på lige over én procent.

Ifølge DR's erhvervskorrespondent Jakob Ussing kan kursfaldet tolkes som frygt for, at Danske Bank ender med at få et økonomisk rap over nallerne i USA.

- Hvis myndighederne i USA efterforsker Danske Bank, så er risikoen for en bøde i USA selvsagt også større, end hvis det ikke var tilfældet. De største bøder i hvidvasksager er historisk set kommet fra USA, og det er sandsynligvis årsagen til, at aktien i Danske Bank falder, siger han.

Finansavis: Undersøgelse skyldes whistleblower

Ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal står tre myndigheder bag undersøgelsen i relation til Danske Banks hvidvasksag:

Det amerikanske justitsministerium, finansministeriet og børstilsynet Securities and Exchange Commission (SEC).

Angiveligt er undersøgelsen indledt på baggrund af en klage fra en whistleblower, som blev indgivet til SEC for mere end to år siden.

Wall Street Journal var også det medie, der for en uge siden skrev, at Danske Banks interne undersøgelse af transaktioner i den estiske filial løber op i en sum af omkring 960 milliarder kroner.

Det vil sige mistænkelige transaktioner, hvoraf en del kan være blevet brugt til hvidvask af penge fra potentielt kriminelle bagmænd.

Efter den oplysning kunne Danske Bank-aktien holde weekend med et fald på over fire procent, hvilket i kroner og øre skar syv milliarder kroner af bankens markedsværdi.

Danske Bank har aldrig selv sat beløb på

Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen ønskede for en uge siden ikke at bekræfte Wall Street Journals oplysninger om de penge, der angiveligt skal være strømmet gennem den estiske filial i årene 2007 til 2015.

Og i det hele taget Banken har aldrig selv sat kroner og øre på hvidvasksagens mulige omfang.

I et forbindelse med interview med DR Nyheder i sommer erkendte adm. direktør Thomas Borgen dog, at beløbet har oversteget bankens egne forventninger.

- Der er ingen tvivl om, at omfanget ser ud til at være større end det, vi tidligere har antaget, lød det fra Thomas Borgen.

Den nuværende topchef var i årene 2009 til 2012 chef for international banking i Danske Bank og dermed ansvarlig for den estiske filial i nogle af de år, hvor banken ikke levede op til hvidvaskreglerne.

Hidtil har banken afvist at kommentere de nævnte beløb i sagen med henvisning til den interne undersøgelse af sagen, som Bruun & Hjejle Advokatpartnerselskab står bag.

Den undersøgelse bliver fremlagt på onsdag 19. september.

'No comments' fra amerikanske myndigheder

DR Nyheder har arbejdet på at få bekræftet Wall Street Journals oplysninger om en amerikansk undersøgelse af Danske Bank - og om hvorvidt en given undersøgelse drejer sig om pengestrømme, der involverer personer i USA.

Fredag eftermiddag svarer både børstilsynet SEC og det amerikanske justitsministerium på henvendelsen med en afvisning af at kommentere på oplysningerne fra Wall Street Journal.

Det er en udmelding, der undrer Morten Langer, chefredaktør for Økonomisk Ugebrev.

- De amerikanske myndigheder har ellers tradition for at være meget åbne omkring de sager, som de undersøger, siger han.

I amerikanske finanskredse drøftes det nu, hvorvidt en undersøgelse i givet fald drejer sig om transaktioner, der involverer russiske rigmænd og oligarker, som er sortlistet i USA.

- Man kunne forestille sig, at der i den anden ende er kriminelle eller andre med urent mel i posen, der har modtaget penge. Og det vil de amerikanske myndigheder ikke se med milde øjne på, at en bank hjælper med, siger han.

Danske Bank afviser ligesom de amerikanske myndigheder at kommentere på den mulige nye udvikling i hvidvasksagen.

- Som finansiel virksomhed er vi underlagt tilsyn, og derfor er vi løbende i kontakt med myndighederne i forskellige lande. Vi kommenterer dog generelt ikke på vores dialog med myndighederne, lyder det i en kommentar sendt til DR Nyheder.