Dansk topadvokat rådgav hovedmistænkt i milliardsag om udbytteskat

Et af landets største advokatfirmaer har afbrudt samarbejdet med en af dets partnere i forbindelse med udbytte-svindelsagen.

Bagmandspolitiet mistænker Sanjay Shah for at være helt central i milliardsvindlen med udbytteskat. Han har modtaget bistand af dansk topadvokat. (Foto: © B1, B1)

Et af landets største advokatfirmaer, Plesner, har afbrudt samarbejdet med en af dets partnere, som er en førende dansk skatteadvokat. Tom Kári Kristjánsson, managing partner i Plesner, bekræfter, at den pågældende advokat er udtrådt af firmaet, fordi han i et tidligere job har ydet rådgivning, som Plesner finder problematisk. - Vi har draget konsekvenser af den rådgivning, som partneren har ydet, før han kom til Plesner i 2014, siger Tom Kári Kristjánsson til DR Nyheder.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har den pågældende advokat rådgivet Sanjay Shah og hans selskab, Solo Capital. Det selskab mistænker Bagmandspolitiet for at være en af hovedpersonerne bag den store udbytteskatteskandale, hvor Skat er blevet franarret 9,1 milliarder kroner. Rådgivningen omhandlede de danske regler om udbytteskat og er sket i 2012, det år hvor svindlen med udbytteskat ifølge Skat begyndte, mens den pågældende advokat var ansat i et andet firma. Alligevel har Plesner valgt at afbryde samarbejdet.

- Vi har indgået aftale om, at han udtræder af partnerkredsen i Plesner. Det traf vi beslutning om tidligere på ugen, siger Tom Kári Kristjánsson. Han ønsker ikke at kommentere sammenhængen til Sanjay Shah og sagen om udbytteskat.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er rådgivningen udført i samarbejde med en anden dansk skatteadvokat, der i dag er ansat i et andet stort advokatfirma, Horten Advokatpartnerselskab. Hos Horten henviser managing partner Erik Wendelboe Christiansen til sin tavshedspligt omkring kundeforhold og ønsker ikke at be- eller afkræfte, hvorvidt en af firmaets advokater, i et tidligere ansættelsesforhold, har ydet rådgivning til firmaer tilhørende Sanjay Shah. Han siger til DR Nyheder: - Vi handler ud fra den viden, vi har. Ud fra den viden, vi har på nuværende tidspunkt, er der ikke noget, der får os til at drage konsekvenser. Det advokatfirma, hvor de to advokater var ansat, da de rådgav Sanjay Shahs selskab, er et udenlandsk advokatfirma, der ikke længere har kontor i København. DR Nyheder har været i kontakt med det pågældende firma, der med henvisning til sin tavshedspligt om kundeforhold ikke ønsker at udtale sig om sagen.

På spørgsmålet om Plesner selv har været involveret i rådgivning af Sanjay Shah, svarer Tom Kári Kristjánsson: - Vi oplyser af princip aldrig, hvem vi rådgiver eller ikke rådgiver, men jeg vil gerne sige, at Plesner aldrig har rådgivet om eller blåstemplet forhold, som har været beskrevet i udbytteskandalen. Vi vil aldrig rådgive om den form for tømning af statskassen, som er beskrevet i medierne, siger Tom Kári Kristjánsson, advokat og ledende Partner hos Plesner. DR Nyheder har været i kontakt med den partner, som Plesner nu har afbrudt samarbejdet med.

Han bekræfter, at samarbejdet er afbrudt, men ønsker af hensyn til sin tavshedspligt ikke at oplyse nærmere om rådgivningen. - Jeg har som advokat tavshedspligt og vil på den baggrund ikke fortælle, hvem jeg har haft eller ikke haft som klient, siger den pågældende. Hvorfor ikke? - Jeg har som advokat tavshedspligt og vil på den baggrund ikke fortælle, hvem jeg har haft eller ikke haft som klient. Hvad for et felt vedrører det? - Jeg har ydet rådgivning inden for et felt, som Plesner ikke vil associeres med.

I august 2015 gik Skat ud med nyheden om, at bagmænd havde haft held til at uretmæssigt at få udbetalt 6,2 milliarder kroner ved bl.a. at indsende forfalskede ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat. Det beløb er siden vokset til 9,1 milliarder kroner, efter at Skat har haft lejlighed til at arbejde sig igennem de mange formodede falske ansøgninger om tilbagebetaling af dansk udbytteskat, som Sanjay Shah og selskaber, kontrolleret af ham, mistænkes for at have sendt ind. Ifølge Skat begyndte den formodede svindel i 2012 og fortsatte helt frem til august i år, hvor Skat – blandt andet efter et tip fra de britiske skattemyndigheder – greb ind og lukkede hullet.

I november kunne DR Nyheder afsløre, at Bagmandspolitiet mistænker den 45-årige brite Sanjay Shah for at stå bag svindlen. For nylig trådte Sanjay Shah frem i Børsen og bekræftede, at han er involveret i sagen. Han oplyste, at han ikke har gjort noget ulovligt, men sagde til Børsen, at han har fået bistand af en række danske advokater.