Dansk eksport til Storbritannien vokser efter Brexit-afstemning

Økonomer ramte ved siden af skiven: Brexit har ikke taget luften ud af den danske eksport til Storbritannien. Tværtimod.

Det er blandt andet eksport af vindmøller, som har holdt gang i eksporten til Storbritannien. På billedet er det havvindmølleparken Barrow ud for Cumbria, som danske Dong har været med til at opføre. (Foto: © DAVID MOIR, Scanpix)

Det er fortsat en glimrende forretning for Danmark at have Storbritannien som nabo.

Storbritannien ligger nummer fire på listen over de største eksportmarkeder, Og 2016 var ingen undtagelse, selv om de britiske vælgere kastede Storbritannien ud på usikker grund, da de stemte 'Leave' til EU.

I alt rundede eksporten til Storbritannien sidste halvår af 2016 37 milliarder kroner, og faktisk steg eksporten med en milliard kroner i den periode i forhold til året før.

Det er langt fra forudsigelserne fra økonomer verden over, og det giver røde ører i økonomiske kredse.

- Foreløbigt må vi sige, at den britiske økonomi har klaret sig betydeligt bedre, end de fleste havde forventet. Den største effekt har været på pundet, som dykkede markant efter afstemningen. Men samlet set har den britiske økonomi klaret sig bedre, end de fleste havde forventet - også mig, siger Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.

Svage indtægter på aktier

Faldet i det britiske pund gav en nedgang i danske formueindkomster på 5,6 milliarder kroner svarende til en tredjedel af de samlede indtægter i 2015. Det har altså ikke nødvendigvis været en god oplevelse at være aktionær i Storbritannien i tiden omkring og efter Brexit.

Til gengæld har det faldende pund betydet bedre konkurrencebetingelser for britiske virksomheder.

- Med et svagere pund har de britiske virksomheder fået forbedret deres konkurrence. Det har helt sikkert været med til at holde britisk økonomi flydende, siger Jacob Graven.

Først problemer om to år

Også hos Dansk Industri er den øgede danske eksport til Storbritannien blevet bemærket med overraskelse:

- Eksporten har klaret sig bedre end ventet og er ikke faldet som frygtet. Blandt andet store ordre på vindmøller holder eksporten oppe, men alt i alt har dansk eksport klaret det bedre end frygtet, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Han bemærker at den berygtede artikel 50 først er aktiveret i dag. Derfor er det først nu og de næste år frem, at den afgørende fase for den fremtidige eksport til Storbritannien bliver afgjort. Ind til om to år vil status fortsætte som nu, vurderer Allan Sørensen.

- Pundet er faldet i værdi og lider under den store usikkerhed for den fremtidige relation til Storbritannien, så vi må se på længere sigt, hvilken aftale vi kan få. Den bliver næppe lige så god, som den vi har i dag.

- Det er først, når briterne står uden for det indre marked, og der formentlig kommer barrierer, hvor der skal udfyldes dokumenter, og hvad ved jeg for at sælge til briterne, at det bliver besværligt, siger Allan Sørensen.

Rubrikken er ændret, efter mange læsere forstod den oprindelige rubrik som om, Brexit allerede var realiseret. Redaktionen beklager.