Danmarks corona-app har fået et navn: Her er detaljerne

Appen skal ikke kun bruges til at opspore smittede - den vil også give data til Statens Serum Institut.

NetCompany, der også står bag Aula, udvikler appen for staten. Den forventes klar inden for de næste uger.

Den officielle danske corona-app, der skal hjælpe med at begrænse coronasmitten, kommer efter alt at dømme til at hedde Smittestop.

Den vil efter alt at dømme udkomme i to etaper og bliver frivillig at downloade, fremgår det af dokumenter og screenshots fra Sundheds- og Ældreministeriet, som DR har fået adgang til.

Navnet Smittestop - der stadig kan ændre sig, da appen ikke færdigudviklet - er næppe en tilfældighed. Appen henter, som DR har beskrevet, inspiration fra Norge, hvor appen Smittestopp udkom torsdag.

Mandag var appen ifølge Folkehelseinstitutet blevet downloadet over 1,3 millioner gange - et imponerende tal, der svarer til næsten 25 procent af den norske befolkning.

Dansk app i to etaper

Den danske Smittestop-app skal udkomme i to etaper, da ikke alle funktioner forventes at være klar til lanceringen, som forventes inden for de kommende uger.

Første etape af appen Smittestop vil helt simpelt tælle, hvor mange andre brugere af appen, du har været i nærheden af på en dag. 'I nærheden af' defineres som inden for 2 meters afstand i mere end 15 minutter.

Ifølge DR's techkorrespondent Henrik Moltke er ideen bag denne del at opmuntre danskerne til at holde afstand.

- Det gør det lidt mere underholdende for brugeren, som også vil kunne sammenligne antallet af kontakter med danskernes gennemsnit. Den her “gamification” kan måske føre til, at folk passer bedre på. Det er i hvert fald hensigten.

Konkret vil det foregå ved, at appen via din telefons bluetooth registrerer, hvilke andre telefoner med appen installeret, du har været i nærheden af. Hver telefon bliver tildelt et unikt serienummer, som ikke vil være koblet til dine personlige data, såsom navn og cpr-nummer.

Appen vil ifølge DR Nyheders oplysninger ikke bruge lokationsdata fra telefonens GPS. Det betyder, at appen - og Statens Serum Institut - ikke vil kunne se, hvor mødet mellem telefonerne skete. Her adskiller den danske app sig fra den norske.

Seruminstituttet følger med

Det er dog ikke kun dig, der får besked om, hvor mange du har været sammen med. Ved at bruge appen, siger du ja til, at Statens Serum Institut kan indsamle data om, hvor mange du har haft kontakt med.

Det skal ifølge planerne bruges til at give myndighederne viden om brugernes fysiske kontakter, fremgår det af dokumenter, DR har set.

- Den viden kan myndighederne bruge til at vurdere, om vi bliver dårligere eller bedre til at holde afstand og for eksempel afgøre, om man skal lempe yderligere på reglerne. Det kunne f.eks. være at genåbne cafeer og restauranter, forklarer DR's techkorrespondent Henrik Moltke.

Gemmer data i op til to år

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i materialet, at det er planen, at myndighederne kun får adgang til aggregeret data. Det vil sige data, der er sat sammen på en måde, så man ikke kan udpege den enkelte person med navn.

Men det fremgår også, at alle ‘møderne’ mellem telefonerne vil blive samlet på en central server. Og det kommer til at rejse kritik, forklarer Henrik Moltke:

- Det betyder i princippet, at Statens Serum Institut får et register over, hvilke brugere af appen, der har mødtes. Man vil jo nok gøre alt for at sikre, at data om brugerne hverken kan forbindes til dig eller mig eller vil kunne misbruges, hvis de havner i de forkerte hænder. Men det kan ikke udelukkes, det kan ske, hvis de laver det på den her måde.

Det fremgår af materialet, som DR har set, at data løbende vil blive slettet fra telefonen efter syv dage, men at sundhedsmyndighederne vil opbevare det i to år. Det vil dog være muligt “at trække samtykket tilbage, hvorefter data slettes”, fremgår det.

Smittesporing klar i anden version

Først i anden etape skal den danske app efter planen hjælpe myndighederne med smittesporing - altså at finde ud af, hvilke personer en coronasmittet har udsat for smittefare.

Idéen er: Hvis en anden, der er bruger af appen, og som du har været tæt på, bliver testet positiv for coronavirus, vil appen give dig besked. Herefter vil der så følge råd om, hvad du skal gøre - eksempelvis kontakte egen læge og blive testet. Dette går i spænd med myndighedernes strategiskift, hvor man vil teste langt flere for coronavirus.

Konkret arbejder Sundheds- og Ældreministeriet på, at du i version 2 af appen skal kunne:

  • Logge ind via NemID og få at vide, om din prøve er positiv

  • Få at vide, om en bruger, du har været tæt på, er konstateret smittet.

  • Fortælle andre brugere, du har været tæt på, at du er smittet.

Som det er i dag, bliver resultaterne fra coronatests registreret i Statens Serum Instituts såkaldte MiBa-registrer. Disse resultater skal så overføres til appen - sikret gennem login med NemID.

- På den måde undgår myndighederne, at folk misbruger systemet til at sende falske advarsler ud, om at man er blevet smittet. I Norge foregår det via sms, og det er både usikkert og utrolig nemt at snyde med, forklarer Henrik Moltke.

iPhones sikkerhed forsinker appen

Hverken version 1 eller 2 af appen bliver dog klar foreløbig. Det skyldes en sikkerhedsfunktion på iPhone, der slukker for bluetooth, når telefonen er i hviletilstand.

- Det betyder, at iPhone-brugere skal have skærmen tændt, for at telefonen registrerer kontakter gennem bluetooth. Det vil forringe brugeroplevelsen og være en barriere i forhold til at opnå et tilstrækkeligt antal downloads blandt danskerne, fremgår det af et af ministeriets notater.

Derfor, fremgår det, vil Sundheds- og Ældreministeriet først udgive appen, “når den giver værdi for borgere og for myndigheder i Danmark”. Da godt halvdelen af danske smartphones er iPhones, vurderer Henrik Moltke, vil ministeriet sandsynligvis vente med at udgive appen, til Apple og Google udgiver den fælles løsning, som de lancerede for to uger siden.

Står med dilemma

Tech-giganterne, hvis styresystemer kører på over 99 procent af klodens smartphones, arbejder nemlig på en fælles løsning, som sundhedsmyndigheder verden over kan forbinde deres apps til.

Men også den løsning volder ifølge Sundheds- og Ældreministeriet problemer for den danske app. For det er ikke muligt at høste statistikker om danskernes adfærd, hvis man vælger Apple/Googles løsning. Derfor står myndighederne nu i et dilemma, mener Henrik Moltke:

- Hvis de vælger at gå med Apple og Googles løsning, som er designet på en måde, der skal sikre brugerne mod overvågning, har jeg svært ved at se, hvordan de skulle kunne indsamle de data, de gerne vil.

I en pressebriefing, som DR deltog i, oplyste Google og Apple, at deres løsning skulle være klar i midten af maj.

Arbejder på alternativer til Apple og Google

Hvis Apple og Googles løsning ikke viser sig brugbar for dem, er ministeriet også i dialog med den fælleseuropæiske app-løsning, som DR beskrev i sidste måned, som 130 forskere står bag.

En række institutioner og forskere har dog siden trukket deres støtte til projektet, og danske Sune Lehmann fra DTU har overfor DR oplyst, at han nu foretrækker Google/Apple løsningen.

Endelig er Sundheds- og Ældreministeriet også interesseret i den norske tilgang, hvor man bruger lokationsdata fra GPS i kombination med bluetooth, men denne løsning frarådes af EU.

Det er det danske it-firma NetCompany, der udvikler appen for staten.

Det fremgik i en tidligere version af denne artikel, at Netcompany udvikler appen gratis for staten. Det er siden artiklens publikation kommet frem, at Netcompany siden d.7 april har taget imod betaling for udvikling af appen. Ifølge Berlingske har udviklingen indtil videre ”kostet 2,3 millioner kroner. Styrelsen forventer, at de samlede udgifter til appen vil løbe op i ti millioner kroner i indeværende år”.