Coronasmitte på jobbet: Tjek om dit arbejde er mere coronaudsat end gennemsnittet

Sygeplejersker og tjenere er nogle af dem, der bliver mest smittede med corona.

Er du sygeplejerske, eller arbejder du med råstofindvinding? Det kan være meget afgørende for, hvor stor risiko der er for at blive smittet med coronavirus, når du går på arbejde.

Selvom de fleste af dem, der rammes af coronavirus, bliver smittet i fritiden, er der meget stor forskel på, hvor coronaudsatte de forskellige brancher er.

Under hele coronapandemien har Sundhedsdatastyrelsen indsamlet smittetal for de forskellige brancher, som vi arbejder i. Her får du de fem brancher med mest og de fem brancher med mindst coronasmitte.

Top fem brancher med mest smitte

Som frontlinjepersonale er det måske ikke så overraskende, at sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og læger ligger i top over coronasmitte. Med 6,1 procent smittede er medarbejderne inden for sundhed og socialvæsen dem, der er mest smittede.

- Sygeplejersker og SOSU-assistenter møder mange mennesker i deres job, derfor er det svært at undgå smitte, fordi man kommer tæt på hinanden. De kan reducere smitten men ikke helt undgå den, siger Reimar Thomsen, der er overlæge og lektor i klinisk epidemiologi på Aarhus Universitet.

Og netop de mange fysiske kontakter i løbet af en arbejdsdag er noget af det, der kendetegner de andre brancher i top fem over smitte.

Det er nemlig medarbejdere inden for hoteller og restauranter, kultur og fritid, rejsebureauer, rengøring og undervisninger. I alle fire brancher har mindst fire procent været smittede.

- Men folks forskellige aldersprofil og privat risikoprofil kan også spille en rolle, og vi ved jo ikke fra opgørelsen, hvor de er smittede. Nogle yngre arbejdstagere med megen kundekontakt har jo nok også en ung og social udadvendt profil i deres fritid, siger Reimar Thomsen.

Han peger på, at især hoteller og restauranter, hvor 5,2 procent af medarbejderne har været smittede, har mange unge mennesker ansat.

Fem brancher med mindst smitte

I den anden ende af smitteskalaen finder vi branchen råstofindvinding, hvor 2,1 procent af medarbejderne har været smittede med coronavirus.

Også medarbejdere inden for vandforsyning og renovation, landbrug, skovbrug og fiskeri, energiforsyning samt bygge og anlæg har lav smitte. I alle de brancher har under tre procent af medarbejderne været smittede.

En af fællesnævnerne er, at mange af medarbejderne i de brancher kan udføre deres job uden at have nærkontakt til mange mennesker.

- Går man på en byggeplads eller i en stor hal, hvor der er god plads og luft, er det begrænset, hvor mange andre man er tæt på, og så sker der mindre smitte, siger Reimar Thomsen.

Det kan måske overraske, at de brancher med mindst smitte er brancher, hvor størstedelen af medarbejderne rent faktisk møder fysisk på arbejde.

- Dansk erhvervsliv og vores produktionsvirksomheder har sammen med myndighederne taget et stort ansvar i forhold til de medarbejdere, der skal være fysisk på arbejde, siger Reimar Thomsen.

Han peger på, at klare retningslinjer til personale, håndvask og sprit, rengøring af fælles kontaktpunkter, afstand, opdeling af produktionslokaler i zoner, opdeling af medarbejdere i mindre adskilte teams, forskudte arbejdstider og så videre har gjort en stor forskel.

- Det er også vigtigt, at man har begrænset alt det sjove. Det vil sige, at man undlader socialt samvær, dropper kantinen, rejser og så videre, siger Reimar Thomsen.