Arbejd hjemme, så meget som det overhovedet er muligt. Den anbefaling har vi hørt igen og igen fra myndigheder og politikere gennem hele coronakrisen. Og størstedelen af danskerne sidder da også derhjemme og arbejder.
Men der er også en kæmpe gruppe, som ikke kan passe deres arbejde hjemmefra. De møder hver dag ind på fabrikken, byggepladsen eller ude ved en kunde. Alt sammen noget, man skulle tro øgede deres risiko for at blive smittede.
Men tømrere, murere, produktionsmedarbejdere og installatører er ikke mere smittede med corona end medarbejdere i de brancher, hvor man primært arbejder hjemmefra.
Tre procent af medarbejderne i industrien er testet positive for coronavirus, mens tallet i bygge- og anlægsbranchen er 2,9 procent. Kigger vi på hele arbejdsmarkedet, er det 4,1 procent, der har haft en positiv coronatest.
- Arbejdsgiverne har været enormt gode. Der sker temmelig lidt smitte på danske arbejdspladser blandt kollegaer, siger Reimar Thomsen, der er overlæge og lektor i klinisk epidemiologi på Aarhus Universitet.
Han peger blandt andet på de nye retningslinjer om mere afstand og rengøring samt nye arbejdsgange, hvor kollegaer for eksempel møder forskudt, som en del af forklaringen.
Udover en lang række tiltag på arbejdspladserne skyldes den lave smitte blandt nogle af de medarbejdere, der møder fysisk på arbejde, også, at det mest afgørende for, om vi bliver smittet, faktisk ikke er vores arbejde.
- Langt de fleste danskere smittes i privaten. Smitten sker uden for arbejdspladsen i større sociale sammenhænge, hvor man er sammen med folk, man kender, siger Reimar Thomsen.
Se Reimar Thomsen forklare, hvorfor man ikke nødvendigvis bliver smittet af at møde fysisk på arbejde.
En af de medarbejdere, der møder fysisk på arbejde hver dag – og som har gjort det under hele coronapandemien, er Morten Rasmussen, der industrioperatør på Carlettis fabrik i Skødstrup lidt nord for Aarhus.
- Jeg føler mig faktisk mere sikker, når jeg er på arbejde, end når jeg har fri. Siden marts har vi været i den samme boble på jobbet, og vi går i en stor hal, hvor vi har meget stor afstand til hinanden. Det er det udenfor, der er bekymrende, siger han.
På fabrikken i Skødstrup, hvor de laver pålægschokolade, p-tærter og andet slik, møder de fleste medarbejdere fysisk på arbejde og holder i treholdsskift produktionen i gang døgnet rundt.
- Jeg kan ikke flytte maskinen hjem. Vi er nødt til at møde på arbejde for at passe vores arbejde, siger Morten Rasmussen.
Og ser man på statistikken, har han også kun grund til at gå tryg på arbejde.
Medarbejdere i industrien og bygge- og anlægsbranchen har nemlig været mindre smittede, end medarbejdere i brancherne finansiering og forsikring samt information og kommunikation. På trods af at de sidstnævnte er brancher, hvor størstedelen af medarbejderne kan arbejde hjemmefra, er det henholdsvis 3,7 procent og 3,8 procent i de to brancher, der har været smittet i løbet af coronapandemien.
Se Niels Petersen forklare, hvad stor smitte på Carlettis fabrik ville betyde.
Hos Carletti har de taget en lang række forholdsregler for at undgå smitte mellem de medarbejdere, der møder fysisk på arbejde.
- Hyppig håndvask og afspritning har vi i forvejen som fødevarevirksomhed. Men vi har indført temperaturmåling af alle medarbejdere, inden de går ind på fabrikken. Vi funktionærer må ikke længere komme i kantinen og spise frokost. Jeg har spist frokost helt alene på mit kontor siden marts, siger Niels Petersen, der er administrerende direktør i Carletti.
Faktisk arbejder de fleste funktionærer hjemmefra. Det og flere andre tiltag betyder, at der blandt Carlettis 190 medarbejdere i Skødstrup og Vejle kun har været et par smittetilfælde, og ingen har smittet hinanden på arbejdspladsen.
- Det giver absolut mening for os at bruge ressourcer på at undgå smitte. Vi har jo tidligere på året set frygtelige eksempler fra kødbranchen, hvor hele fabrikker har været lukket ned. Det har været vores skrækscenarie, siger Niels Petersen.
Udover de mange nye tiltag, som virksomhederne har taget, peger Reimar Thomsen også på, at landmænd, håndværkere og industriarbejdere har nogle arbejdsvilkår, som er gode til at begrænse smitten.
- Går man på en byggeplads eller i en stor hal, hvor der er god plads og luft, er det begrænset, hvor mange andre man er tæt på, og så sker der mindre smitte, siger han.