Chefstrateg: Musks tweet grænser til det umoralske

Et tweet fra Elon Musk fik aktien til at stige, men er på grænsen til det umoralske, vurderer chefstrateg hos Danske Bank.

Tesla-rigmanden Elon Musk skabte i går ravage på børsen med et kontroversielt tweet. (Foto: © Aaron Bernstein, Scanpix)

To sætninger fra Tesla-grundlægger Elon Musk skabte i går store bølger på børsen, hvor handlen med Tesla-aktier i en tid blev suspenderet.

Tesla-stifterens udmelding om, at han overvejede at tage Tesla af børsen, havde tydelige konsekvenser på børsen, hvor Tesla-aktien endte 11 procent højere end lukkekursen dagen før.

Tweetet bringer dog den excentriske iværksætter ud i en gråzone, lyder vurderingen fra Tine Choi Danielsen, chefstrateg i Danske Bank.

Hun siger, at det umiddelbart kan virke som om, Elon Musk forsøger at tale Tesla-aktien op.

- Han har selvfølgelig en ret til at komme med en vurdering af, hvad han mener, selskabet er værd, siger hun.

- Men der er ingen tvivl om, at det umiddelbart er umoralsk at gå ud og igangsætte en stigning på noget, som ingen faktisk aner, hvorfor han siger, fortæller chefstrategen.

- Personligt vil jeg mene, at det er en gråzone, han er ude i.

Gang i spekulationerne

Elon Musks potentielle opkøb af alle Tesla-aktier til en kurs på 420 dollars stykket vakte stor interesse på børsmarkedet og fik kursen på aktien til at stige til 371,15 dollars, beretter Ritzau.

Udmeldingen fra Elon Musk satte ikke kun gang i den amerikanske børs, men også rygtebørsen, hvor iagttagere forsøger at tolke den kontroversielle melding fra Tesla-stifteren.

Mens et bud er, at der er tale om et stunt for at få aktien til at stige, kan der også sagtens være noget om snakken i forhold til et ønske om at fjerne Tesla fra børsen.

- Men der er ikke kommet nogen udtalelser fra bestyrelsen eller noget som helst, så det står pt. helt for hans egen regning, at han går ud og skriver det her, lyder det fra Tine Choi Danielsen.

Hun forklarer, at der kan være fordele ved at udskifte børsen og de mange aktionærer med nogle store, langsigtede investorer, der kan give Tesla arbejdsro, så selskabet endelig kan begynde at tjene penge.

- Han vil få ro til at gøre tingene på en anden måde, end når Tesla er et børsnoteret selskab, siger chefstrategen.

Saudisk interesse kan gå begge veje

Signalet fra Musk kædes sammen med en artikel i Financial Times, som beretter, at Saudi Arabien har investeret knap tre milliarder dollars i selskabet.

Det åbner umiddelbart op for to modsatrettede scenarier.

Ifølge Tine Choi Danielsen kan man sagtens forestille sig, at Musk er interesseret i at afnotere Tesla med henblik på at lade nogle få rigmænd finansiere selskabet på privat basis.

Men, tilføjer chefstrategen:

- Omvendt kan artiklen være årsagen til, at Musk siger, at han vil afnotere Tesla, fordi han ikke er interesseret i, at oliesheikerne køber op i Tesla, og han hellere vil gøre selskabet privatejet.