Der er kort fra tanke til handling, når man med en mobiltelefon i lommen har adgang til en virtuel verden af kasinoer og væddemål på tusindvis af sportsbegivenheder.
En fristelse, som mange unge mænd har svært ved at håndtere, lyder det fra Center for Ludomani, som slår alarm:
- Næsten halvdelen af sidste års årgang, som kom her, var unge mennesker i deres formative alder. De er i gang med at gøre deres studier færdige eller har en læreplads, og så spiller de så mange penge væk, at de ikke har råd til noget som helst, og så henvender de sig her for at få hjælp, siger centerleder Michael Bay Jørsel.
I 2009 var kun syv procent af ludomanerne på centret under 25 år. I dag er andelen 28 procent, og halvdelen af alle centrets brugere er nu under 30 år gamle.
- De her tal er skræmmende og dybt bekymrende. Afhængighedsskabelsen foregår primært på nettet, hvor de unge er født ind i en verden af smart devices, og de bruger overvejende smartphones, siger han.
Den farlige cocktail
Det er særligt sportsinteresserede, unge mænd, som kaster sig ud i et spilleforbrug.
Ofte har de stor viden om en sportsgren og er klar til at tage kampen op med bookmakerne om den næste gevinst. Men alt for ofte ender armlægningen med, at den unge mand udvikler et spillemisbrug og får opbygget et uoverstigeligt gældsbjerg.
- De unge er lidt mere impulsive, og så kommer de med den her viden, og så er det en slags 1, 2, 3, let's rock and roll. Men dem vi ser her, gik det så ikke så godt for, de har alvorlige problemer, siger Michael Bay Jørsel.
Ifølge centret har omkring halvdelen af brugerne på Center for Ludomani optaget kviklån, en nem vej til hurtige penge men vejen ud at kviklån kan være svær at komme ud af igen, fordi kviklånsudbyderne typisk opererer med meget høje renter.
Den farlige cocktail af spilafhængighed og kviklån er 23-årige Lasse Steensen offer for. Han er i behandling for ludomani efter at have spillet tusindvis af kroner væk.
- Jeg prøvede at vinde 175.000 kroner på to timer, og så formåede jeg at tabe dem igen på 20 minutter. Så måtte jeg ringe til min far og sige: nu er den helt gal, siger Lasse Steensen.
Far styrer pengene
Lasse Steensen har i sin behandling fået en værktøjskasse med redskaber til at tøjle spillelysten. For den melder sig igen og igen.
- Jeg har oddset, spillet poker, alt hvad jeg kunne røre ved, alt hvad jeg kunne spille. Nu har jeg forskellige metoder til at håndtere min spilletrang. Jeg sætter mig ned og spørger mig selv: Er det her det, du gerne vil. Det hjælper mig med at komme ud af min spilletrang, siger Lasse Steensen.
Han skylder i dag 200.000 kroner til kviklånsudbydere, og hans økonomi er sat under administration og bestyres af hans far.
- Jeg brugte ren og skær kviklån til at spille på det her. Og det er ikke sjove penge at skulle betale af på hele tiden, det minder mig også om, hvor langt ude jeg har været, siger Lasse Steensen.
Unge blokerer sig selv
Lige som Center for Ludomani oplever Spillemyndigheden, som er ansvarlig for at kontrollere området spil, at det særligt er unge, der vælger at udelukke sig selv fra at spille om penge på nettet.
Siden 2012 har det været muligt at melde sig ind i Register Over frivilligt Udelukkede Spillere (Rofus), som betyder, at man forhindrer sig selv i spille om penge.
Det har over 15.500 danskere nu valgt at gøre, enten midlertidigt eller permanent.
- Det, vi helt klart kan se i vores tal, er, at vi typisk har at gøre med unge mænd mellem 20 og 35 procent. De udgør faktisk op til 75 procent af kredsen af udelukkede spillere, siger Birgitte Sand, der er direktør for Spillemyndigheden.
Sportsforeninger skal være vågne
Den største udbyder af spil i Danmark, det statsejede Danske Spil, følger også bekymret med i unge mænds drift mod pengespil på nettet.
- Vi er rigtigt bekymrede for de tal, og vi er rigtigt bekymrede for de unge drenge, dem skal vi virkeligt passe meget på, siger Stine Hove Marsling, der er ansvarlighedsdirektør.
Hun fortæller, at Danske Spil i samarbejde med sportsforeninger og behandlere laver kampagner med ludomani for at advare mod faren ved spil.
- Det er sindssygt vigtigt, at sportsforeningerne er opmærksomme på, at hvis du er fuldstændig vild med fodbold og ikke taler om andet, og du elsker at spille Fifa, og far oddser på en fodboldkamp, så skal man være opmærksom på faresignalerne, siger hun.
Stine Hove Marsling opfordrer til, at myndigheder og branchen i fællesskab gør en indsats for at imødegå den tydelige tendens, at unge mænd spillere mere og mere.
- De her tal er for høje, og det skal vi have ned sammen. Det kræver, at både myndigheder, forhandlere og vi som spillebranche går sammen og passer rigtigt godt på og sørger for, at det er sjovt at spille på en fodboldkamp, men at det aldrig må tage magten. Der har vi en masse konkrete initiativer, men det kræver også, at resten er branchen er med, så vi ikke bare går solo, siger Stine Hove Marsling.