Vismænd: Op med boligskatterne

Det skal være slut med skattestop på boliger - i stedet må boligskatterne op, mener vismændene i en ny rapport.

Det skal være dyrere at eje en bolig - til gengæld kan skatten på arbejde sættes ned, mener vismændene. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

De økonomiske vismænd blæser nu til kamp mod en skatte-skævhed, der forgylder de københavnske boligejere.

Boligejerne i landet største byer, især København, kan nemlig ikke blot nyde stigende boligpriser, men også faldende effektive boligskatter, fordi skattestoppet på ejendomsværdiskatten betyder, at pris og skat ikke længere følges ad.

Til gengæld får boligejere længere fra de store byer, hvor priserne ikke er steget så meget, ikke samme fordel af skattestoppet.

Og det er en skævert, der bør rettes op på, skriver de økonomiske vismænd i deres forårsrapport, der blev præsenteret i dag.

- Fastlåsningen af boligskatterne har sænket den gennemsnitlige effektive beskatning af boliger. Den har samtidig skabt en geografisk skævvridning, hvor boligejere i og omkring storbyerne i dag reelt betaler en mindre procentsats i ejendomsværdiskat, end boligejere andre steder, konstaterer overvismand, Michael Svarer i rapporten.

Han anbefaler, at regeringen igen lader skat og boligpriser følges ad.

- Det vil blandt andet bidrage til at mindske risikoen for boligprisbobler, skriver han.

Netop frygten for en ny boligboble, især i København, har gennem længere tid været et emne, der er blevet diskuteret stadigt oftere, i takt med at priserne på boliger i København er fortsat med at stige de seneste år.

Dobbelt op på skatterne

Vismændene anbefaler også, at ejendomsværdiskatterne hæves. Det skyldes, at boligejerne i dag har en særlig skattemæssig fordel ved at spare op i deres boliger, der betyder, at de vælger at spare op her fremfor andre steder.

Det anbefales, at en højere ejendomsværdibeskatning - der ideelt set skal fordobles - indføres over længere tid, så eksisterende boligejere ikke får et smæk.

- En højere ejendomsværdibeskatning vil samfundsøkonomisk være en fordel, hvis provenuet eksempelvis anvendes til at sænke skatten på arbejde, skriver Michael Svarer.

Der lægges i rapporten også op til en særlig beskatning af gevinster ved boligsalg som alternativ til en højere boligskat.